Стартът на кабинета е положителен, оцениха се вицепремиерите

Нямаше 100 дни толерантност, съжали Бъчварова
Обновена: 13 фев 2015 14:04 | 13 фев 2015 10:19, Веселина Йорданова
42
Стартът на кабинета е положителен, оцениха се вицепремиерите
Румяна Бъчварова Снимка: БТА

Стартът на правителството е положителен, оцени вицепремиерът Румяна Бъчварова на съвместна пресконференция с останалите трима вицепремиери Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев в Министерския съвет за 100 дни управление на кабинета.

Бъчварова отбеляза, че управляващите са влезли в мандата много добре подготвени. Имахме програмна декларация и екипът имаше управленски опит, отбеляза тя.

Според нея обаче традиционната толерантност за 100 дни управление не може да бъде открита в събитията, които се случиха. По думите на Бъчварова не е имало политическа толерантност, защото опозицията беше доста активна, ситуацията не беше спокойна и във външен, геополитически план.

Тя отчете като голямо предизвикателство, наследено от предишния мандат, кризата с КТБ, възстановяването на европейските плащания, запазването на финансовата стабилност.

По думите й има усещане за успокояване на политическата атмосфера и установяване на дух на конструктивност и предвидимост. Общият стил на управление, който се опитваме да наложим, е да не се отлага решаването на проблемите, подчерта Бъчварова.

Тя подчерта, че са започнати широк кръг реформи и правителството не е имало избор в това отношение.

По думите й все още не е постигнато сработването на кабинета и парламентарните групи и това е процес, който ще продължи.

„Слабост е и това, че в желанието си да постигаме резултати, понякога прескачаме координационните процедури“, отчете тя.

Бъчварова открои като основен приоритет на правителството ускоряването на икономическото развитие и постигането на резултати, които да се отразят пряко на благосъстоянието на българските граждани.
Тя каза още, че причината този кабинет да има най-много вицепремиери е да се оптимизират процесите на управление и определи това като първа реформаторска мярка.

Бъчварова отчете свършеното в своя ресор, като посочи, че са заработили трите основни съвета – за развитие, за административна реформа и електронно управление, и са приети стратегически документи.

Вицепремиерът за пореден път опроверга категорично обвиненията на опозицията за кадрова чистка в администрацията. 77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници, най-високото ниво, 85% са членовете на политическите кабинети, които са нови и едва 14% са новите назначения в държавни изпълнителни агенции и структури, обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: правителство100 дни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам ислямска държава да взриви в България ПАРЛАМЕНТА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.Управляващтата вихрушка за 4 години станаха милионери а народа е безработен и мизерува и гладува.Аз съм безработен по вина на държавата от 8 години и вчера ми отказаха социална парична помощт като безработен.Освен да ям сняг през зимата а през ляьтото да паса трева друго не виждам.Джихадисти взривете ПАРЛАМЕНТА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ТАЗИ КОРУМПИРАНА ПРЕСТЪПНА МИЛИОНЕРСКА *** ОСТАВКА ОСТ
33
1
 
3
 
! Отговори
Нене преди 9 години
ДА!Изразява се в повишаване на Вашите заплати и тези в Парламента
32
2
 
6
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Липсата на самокритичност за пълния провал на първите 100 дни, изисква да кажем:ОСТАВКА!!!
31
1
 
6
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Липсата на самокритичност за пълния провал на първите 100 дни, изисква да кажем:ОСТАВКА!!!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези наистина ли си вярват, че нещо са направили?!?!Освен, че с алчната си ненаситност да заграбят 16-20 млрд. лв. заробиха 10 поколения българи занапред, друго най не се вижда....
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка!!!!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шок за столичани ,такса смет скача двойно , честито на печелившите , гласувайте пак за гробарите
27
1
 
6
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Някой всъщност да разбра какво точно са направили?!?!?Май и Менда не е разбрала.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безочието на тия няма граници! За 2 ст. работа не свършиха, ама заеми взимат ли, взимат!Ореваха площадите, когато Орешарски взе заем 1,5 млрд. лв., но за тях и 16 млрд. лв. са малко! Нали трябва да си вдигнат заплатите, да ходят на мач с авиоотрядите, да си платят предизборната кампания...... А онези наивници от РБ, АБВ и патриотите мислят, че и тяхната кампания ще платят.... Ще почакат....
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами кой друг да ги оцени, та няма избирателното стадо я !
24
1
 
11
 
! Отговори
Митака преди 9 години
Ах каква долнопробна лъжа - старта на кабинета е много, много отрицателен, без никакви действия освен само и единствено за собственото блаженство! Оставка бе ***!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
<Към днешна дата и ЕС,и САЩ,и народа дават оценка,че от 25 г държавата ни се управлява от международно "призната" банда престъпници,унищожили управлението,икономиката,науката, културата ,здравеопазването и населението на страната.След такава оценка е логично някои някъде да правят правилни изводи и да организират адекватни действия.Може би предстои заселяването на общежитията за строителите на АЕЦ Белене, а хората от съседните села ще има с какво да си хранят прасетата...
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо крадене, голямо лъгане...гарантирано от ГЕРБ.
21
1
 
19
 
! Отговори
Положително салдо преди 9 години
Как да не е положителна? Положително и отгоре е. Не можем вече да пресметнем положителното салдо за кабинета от кражбите на кабинета. 16 ли, 18 ли или 16/18 плюс 8 милиарда...Увеличиха си дори заплатите -министри, зам министри, депутати, президент, агенции, а заплатите, пенсиите, надбавките на тези, които създават стойност ва България - стоят на точката на замръзване от колко години: и тях вече не можем да преброим!
20
1
 
14
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Абе Ушев Цецо кога ще му прави сефтето Бай Ставри в Централния софийски затвор? Притеснявам се, че още седи ципак....
19
1
 
20
 
! Отговори
Прост Народ преди 9 години
Да свалиш с протести от власт мутра от мафията и после пак да си я преизбереш, как се нарича това? Народът ни не е жертва на политиците ни, а техен съучастник.
18
1
 
17
 
! Отговори
Мила преди 9 години
Бъчварова,а колко дни толерантност дадохте вие на Кабинета Орешарски,а?Колко пари ви струва свалянето му?Я спри да плачеш като вдовица за...
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗИ НА ФОТОТО ГЛЕДА КАТО БИК У П...А. С ТАЗИ РЕЗЛИКА ЧЕЕ СЛИВА.
16
2
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
И нулата е положително число!
15
1
 
16
 
! Отговори
BGN преди 9 години
За 5 месеца 24 млрд дълг, майчински, детски, пенсии замразени до 2017. Пак Станишев е виновен за всичко. Оценките не са положителни, те са "ОТЛИЧНИ" !!!