Калфин към Горанов: Трябват още обяснения за дълга!

Вицепремиерът е подкрепил заема, но АБВ иска по-ясни разчети
Обновена: 14 фев 2015 16:03 | 14 фев 2015 12:27,
23
Калфин към Горанов: Трябват още обяснения за дълга!
Снимка: архив Булфото

Социалният министър Ивайло Калфин поиска повече обяснения от колегата си в кабинета – министъра на финансите Владислав Горанов за новия дълг от 16 млрд. евро, който кабинетът поиска да тегли.

Калфин призна, че дали да се вземе нов заем е преценка на финансовия министър. Според него обаче Горанов все пак трябва да даде повече обяснения за дълга. "Гласувах го в Министерски съвет, защото там има повече доверие, но ПГ не прави това, което прави министърът", каза вицепремиерът пред „Дарик”.

Още по темата
Вчера от групата на АБВ изказаха резерви към искането за теглене на новия заем. „Няма обосновка, има неясноти и затова се въздържам от мнение“, каза вчера депутатът от партията на Георги Първанов Георги Кючуков. Срещу тегленето на нов дълг се обявиха от БСП, ДПС също показаха резерви, а Реформаторите и Патриотите протестираха, че не са били запознати с него.

Социалният министър обясни и че АБВ е поискала да бъде направен точен разчет за заема, защото е написана много висока лихва. Калфин разясни, че още през декември е взето решение за т. нар. мостов заем „без цялата процедура, тъй като през януари имаше голямо плащане по държавния дълг. Даде се предварително финансиране, за да можем да поемем това плащане. Сега върви нормалната процедура за отпускане на заем, която минава и през парламента".

Вицепремиерът обясни и че 2/3 от заема отиват за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът. Другата 1/3 е за покриване на дефицита", разясни още Калфин.

Той призна и че все още има различия относно възрастта за пенсиониране.

„Имаме една пенсионна система, която всички казват, че не работи добре. Знае се какво трябва да се направи - пенсионната система трябва да е по-независима, да има възможност да осигурява по-добри пенсии, трябва да бъде дългосрочна”, каза социалният министър.

Той призова всеки да направи отстъпка. „Не може който и да е от участниците - синдикалните партньори, политическите партии - да каже, че това няма да се променя, защото тогава няма как да се постигне баланс", каза още Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО БЪЛГАРИНО ПАК ТЕ НАКЛЕЦАХА Т.НАР. ЕВРОАТЛАНТИ4ЕСКИ ПАРТНЬОРИ У ГАЗА А ТИ ИМ СЕ УСМИХВАШ ТАКА НАИВНО И СИ ГОТОВ ЗА ОЩЕ ***. НАКРАТКО УБЕДИХА ТЕ ДА ВЗЕМЕШ ИЗШИТ ЗАЕМ ПОД ПРИЗИВА НА *** ОТ УСА ДА ПОВИШИШ ВОЕННИТЕ СИ РАЗХОДИ И ТО ЗА КАКВО ЗА ТЕХНИКА, КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА УБИЙСТВА НА БРАТЯ СЛАВЯНИ /ЖЕНИ, ДЕЦА, СТАРЦИ/ В ИЗТО4НА УКРАЙНА.ЗАЩОТО ЯНКИТЕ СИ ПРАВЯТ БВП ОСНОВНО ОТ КРАЖБИ И УБИЙСТВА НА НЕВИННИ ХОРА. С ЕДНА ДУМА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ДУХАШ И ДА ВЯРВАШ В ДЯДО КОЛЕДА, МРАЗ, ТОРБАЛА
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Партиите са на социални помощи. Те са като социално слаби граждани. Управляват ни социалнослаби партии.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете оГЕРБването и изГРЕБването на държавата. ИзГЕРБиха народа.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оГЕРБиха държавата. Докога ще продължи оГЕРБването на държавата. Готвят нова приватизация на остатъци миноритарни дялове. Продават държавното и изпиват и изяждат парите - ГЕРБ действат като алкохолици и пройдохи. Само наркоманите продават имуществото си, за да си осигурят дозата си.
16
0
 
1
 
! Отговори
Герберски дълг преди 9 години
Стига обяснения за неразбрали. Да вземаме пари назаем е наш герберски дълг и чест!
15
1
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДАЛИ ТОЗИ ЗАЕМ НЕ Е ДА СЕ ПОДСИГУРЯТ НЯКОИ ХОРА ОТГОРЕ, ТЪЙ КАТО НИЕ СМЕ ПРЕД ПРАГА НА ВОЙНА. ДОБРЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ И СЛЕД ТОВА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОТ БЪЛГАРИЯ А НАРОДА ДА СЕ ОПРАВЯ КАК ЗНАЕ.
14
0
 
7
 
! Отговори
Тия... преди 9 години
... некадърници от ГЕРБ разсипаха окончателно страната.
13
2
 
1
 
! Отговори
къв 8 преди 9 години
До Анонимен ами кажи за кого бе ? ти имаш ли фаворит ,защото за мен са еднакви *** всички и дори има и по-големи ,като Волен-руската *** !
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не може да оправдае нов дълг
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вицепремиерът е подкрепил заема, но АБВ иска по-ясни разчети. ЗАЩО НЕ ИСКА РАЗЧЕТА ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАШ БЕ ***?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много идиотско излиза.Първо гласуват за и подкрепят,после питат за какво.Не така Калфин.Уж сте ....(неясно какви-леви,десни,коалиционни партньори или само подкрепящи,сте в управлението или не),пък какво правите-подписвате празни чекове и чакате индулгенции.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко не е същия като предишния мандат сега не реже лентички , не е по цял ден по телевизията, дава добавки на пенсионерите и раздава власт на коалиционните си партньори, и взима много повече заеми.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ПАК ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ГЕРБ И ЛЪЖЛИВИТЕ МУ ПРОТЕЖЕТА РБ, АБВ, НФСБ И БЮРЕКОВ!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 милиарда лева!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕКА МУ Е ЗЛЕ НА БОРИСОВ И БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ ПОДКРЕПИЛИ ГО ЗА ПРЕМИЕР!
6
0
 
14
 
! Отговори
www преди 9 години
Абе тия знаят ли 16 милиарда евро колко пари са бе?????????????Какви предишни плащания и падежи, какъв дефицит?????????????
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ТРЯБВАТ САМО ОБЯСНЕНИЯ ,ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ МНООООГО ДОБРИ В ЛЪЖЕНЕТО. ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СИ НАМАЛИТЕ БАСНОСЛОВНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ ,БЕЗБРОЙНИТЕ ПРЕВИЛЕГИИ, ДА СЪКРАТИТЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА КОЯТО Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА ,ЗАЩОТО ИМАТЕ МНОГО РОДНИНИ И ОБВЪРЗАНОСТИ И ПАРИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ. СТИГА СТЕ ЯХАЛИ БЕДНИЯТ НАРОД С БЕЗКРАЙНИТЕ СИ ИСКАНИЯ,ЗАЩОТО ВИЕ НЯСИТА НЯМАТЕ !
4
0
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Със санирането .
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво крадене става дума като ще се погасяват дългове?Проблемът е лихвата,която никой ме казва каква е и доколко твзи заеми не са спасяване на определена европейска или американска финансова институция?
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо крадене ще падне. Честито на печелившите.
1
2
 
16
 
! Отговори
info. преди 9 години
Вземете намалете това ДДС!От там краде почти всеки търговец,пълна заблуда и лъжа е че държавата печели от това.Тези заеми ще оправят вас,не нас!