Край на гръмките имена на акциите на МВР, ще имат номера

Вучков: Осъдително е оперативните работници да хабят интелектуален труд
Обновена: 16 фев 2015 15:42 | 16 фев 2015 15:24, Камелия Цветанова
34
Край на гръмките имена на акциите на МВР, ще имат номера
Снимка: БТА

От 15 март със заповед на министъра на вътрешните работи практиката операции на МВР да бъдат наименувани ще бъде прекратена. Това съобщи самият министър Веселин Вучков при отчитането на първите 100 дни от работата му на този пост.

Още по темата
Той разкритикува тази практика, която определи като останала от тоталитарното време.

Осъдително е оперативните работници да хабят интелектуален труд, за да мислят как да кръстят дадена разработка. Ще има нещо съвсем нормално - номера, както е и при досъдебните производства, заяви Вучков.

Досега операциите носеха различни имена като например „Наглите“, "Килърите", „Октопод“,  като практиката да се кръщават операции беше силно застъпена по времето, когато министър беше Цветан Цветанов.

През 2013 година Висшият съдебен съвет го предупреди да не кръщава акции с имена на съдии, след като МВР проведе операция с името "М.И.Л.Е.В." (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден).

Наименованието на акцията съвпадна с фамилията на съдия Теодор Милев, който е бил в тричленния състав от Великотърновския окръжен съд, променил мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест"  на Звезделин Методиев, срещу когото беше насочена операцията.

Веселин Вучков заяви, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по т.нар. операция "Червеи", проведена по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.
 
По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС.
 
Министърът заяви, че въпросът с главния секретар на МВР ще бъде представен пред Министерския съвет, когато новият Закон за МВР бъде обнародван в Държавен вестник. Той напомни, че с промените в закона се възстановява ролята на президента при назначаването на главния секретар, но отбеляза, че поправките не се правят заради един човек, а за да се подобри управлението на системата.

Вучков постави четири основни акцента в работата си за първите сто дни като министър – приемането на промените в Закона за МВР, промените в контрола на движението, обучението на състава на министерството и парламентарния контрол.

Поправките в Закона за МВР бяха приети през миналата седмица. С тях във ведомството се връща конкурсното начало за растеж в кариерата, ГДБОП се връща в МВР и ще бъде възстановена Главната дирекция "Национална полиция". Главната дирекция ще обединява "Криминална" и "Охранителна полиция", с което ще бъдат редуцирани администрацията и ръководните постове в двете дирекции, посочи министърът, цитиран от БТА.

Веселин Вучков напомни, че пътният контрол вече се осъществява само в условията на видеонаблюдение и заяви, че всеки ден се монтират по 10 системи за видеонаблюдение в автомобилите на КАТ. До месец се очаква да бъдат оборудвани всичките 120 автомобила. Министърът заяви, че има парламентарно съгласие за промените, свързани с мобилните камери за електронен фиш и очаква близо 150-те мобилни камери отново да бъдат използвани от МВР.

Вучков заяви, че е утвърдил план за обучение на целия оперативен състав на МВР, който работи със специални разузнавателни средства. Обучението ще трае шест месеца и ще започне и завърши с анонимни тестове за проверка на знанията на служителите. Общо 1430 служители на МВР пък се обучават за събиране на доказателства, каза Веселин Вучков. В проекта е включено и езиково обучение.

Министър Вучков е отговорил на 34 въпроса от депутати до момента, 25 устни и седем писмени. Той отбеляза, че заедно с екипа си е участвал и в редица изслушвания от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
4
 
! Отговори
kocek spokoini nervi преди 9 години
dobra stapka, bravo minister!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСЪДИТЕЛНО Е ОПЕРАТИВНИТЕ РАБОТНИЦИ ДА ХАБЯТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД!Всеки да си знае мястото! Милиционерите да не са професори, че да мислят!
6
4
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Предлагам звучни български имена в зависимост от обекта ,овца,пъпеш,кратуна и др.
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИЛИЦИНЕРИТЕ НЕИМОВЕРНО МНОГО СЕ НАПЪВАЛИ УМСТВЕНО И ХАБЕЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД ЗА ДА ИЗМИСЛЯТ НЯКАКВО СИ ИМЕ..ЧЕРВЕИ..КИЛЪРИ1.. КИЛЪРИ2.. !!! ХАХАХА! МНОГО НЕПОСИЛНА ЗАДАЧА И МНОГО ПОТ СЕ ХВЪРЛЯ ЗА ТОВА РАЗБИРАШ. ЛИ! ВСЕ ЕДНО ИЗМИСЛЯТ КОСМИЧЕСКА СОВАЛКА ***.ХАХА!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За повечето милиционерска акции, на дясната ръка на Цветанов и две нули ще са напълно достатъчни....
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на ГЕРБ - за няма и 100 дни дръпнаха 16 млрд заем, които ще плащат и децата и внуците ни (нашите, не техните). Сега както виждам и Реформата в МВР вече е факт.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А най после откриха къде е проблема в акциите на МВР. В имената... Сега с номера, вече всичко ще е наред.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво от това?