"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!

Орешарски: Правителството на Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева
Обновена: 18 фев 2015 11:29 | 18 фев 2015 10:00, Красимир Ангелов
124
"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем от 16 млрд лева.

"Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на финансиста в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
0
 
! Отговори
rez преди 9 години
nema pari v bg trezora, a tesi arogantni mafioti si uvelichiha zaplatite, kupiha za central bg admin luks automobili...vmesto da se voziat na bg vlak, na bg karuchki, na bg faitoni, na bg autobusi, na bg velosipedi...:)))) za besilkata sa. vijte im smetkite za elenergia po mesetzi i godini na minsaveta, prezidentstvoto i ns. vijte im telefonnite razhodi po mesetsi i godini. vsichi tesi smetki dragi bulgari i dragi bulgarki, vie gi plastate! :)))) s vashite 340 bg leva zaplati , 20%DDS, vinetki!
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протестна мрежа чакат да се затопли времето ли, що ли?
96
3
 
6
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
"По плодовете им ще ги познаете" Мат.7:16Военни бази, 16 000 000 лева нови заеми + Миглена Кунева да е на власт = условие за кабинет ББорисов-2Какво ли ще условието зе кабинет ББорисов-3 ? Най-вероятно Южна България да се даде на Турция.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ГРОБаристе са заварили 9 млрд фискален резерв + 16 млрд, които се готвят да откраднат = 25 млрд. Какво ще ги правят тези пари. Може би ще санират 1000 панелки и Тиквата ще среже 3 лентички по 5 пъти на няколко тротоара в София. Пълни нещастници !
94
4
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ И ТИЯ ДА СИ ХОДЯТ. ЗА 100 ДЕНА НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ АМА СУМАТИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ ПОХАРЧИХА И СЕГА ИСКАТ ОГРОМЕН ЗАЕМ СМЯТАЙКИ ЧЕ ЩЕ ИСКАРАТ ЦЯЛ МАНДАТ И ДА ИМА КАКВО ДА ХАРЧАТ А НАРОДА ПОСЛЕ ДА ПЛАЩА. ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА СИ ВЪРВЯТ. БЕЗСПОРНО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НИКАКВИ РЕФОРМИ ЗАЩОТО ЗА ТОВА ТРЕБВА АКЪЛ А ТЕ ГО НЯМАТ. ДА ПОЕМАТ КЪМ КЪЩИ.
93
5
 
4
 
! Отговори
сова преди 9 години
Какво ми прави впечатление? от няколко месеца пенсиите се изплащат в чисто нови за пръв път в употреба банкноти по 50 лв.Това какво ви говори? че държавата е на колене и се печатат пари без покритие. Та заема им е необходим на всяка цена. Ако утре се снеме валутния борд еврото ще струва най малко 5 лева.
92
10
 
3
 
! Отговори
void преди 9 години
Това е то криворазбраната демокрация в България... Тук работата на опозицията е да бъде контра на всичко в опит да свали правителството и да се добере до властта вместо да прилага конструктивна критика. Обаче е факт, че тази година имаме няколко падежа накуп за плащане на предишни заеми на минали правителства в размер общо около 5.5 млрд евро. Ако не се рефинансират с нов заем, държавата трябва да има тези пари в излишък и плащането да е планирано в бюджета. Няма ги. Останалото е див популизъм.
91
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плъховете взеха да набират кураж и един след друг изпълзяват от дупките! Р.Гечев, М.Манолова, сега и тоя Пламен възкръсна.А Бойко се преструва на заспало коте и ги оставя да танцуват свободно около него! Колко са наивни само!Гледа им сеира ама няма да е за дълго!Ще ги схруска за закуска и за други ще пита!
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата да върне парите на КТБ , а не да ни пробутва старата от хилядолетие максима : кажи ми колко и на кого дължиш за да ти кажа какъв си !
89
2
 
5
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Никой ли не си дава сметка че ще трябват и едни парици (към 1 милиард),за комисионна към банката--управление на дълга му викат...(кой ли ще ги налапа).а за лихвите да не говорим.
88
6
 
13
 
! Отговори
seira преди 9 години
До ТЪПАНЧО 98:ФАЛИТА НА КТБ Е ДЕЛО НА ГЕРБ!!!
87
5
 
14
 
! Отговори
mitova преди 9 години
До ТъпанчоНаистина си тъпичък! Когато Орешарски взе заем, то беше, защото Бойчо нищо не му остави в резерва. А 9-те млрд. лв. той остави като фискален резерв в края на своето управление, една година по-късно!
86
18
 
4
 
! Отговори
ТЪПАНЧО преди 9 години
Олигарски дали ни има за *** ? Ако е оставил хазната пълна че и с 9 милиарда резерв, тогава за чий тегли 1 милиард заем и ревеше за още 3-4 милиарда ? Ако е имало пари в хазната да беше взел от там. А игричките му с Прасевски и обира посред бял ден на цяла една банка струват на държавата още 4 милиарда. Ама Цацаратурата е много заета и брои още Костинбродските бюлетини та няма време да се захване с този и останалите мошенници.
85
5
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Орешарски, взимам си обратно всяка обидна дума, която съм изрекъл по твой адрес.....Ако можеш забрави и се върни обратно, докато все още има България.....
84
3
 
7
 
! Отговори
seira преди 9 години
До работник 92:ГОРЕ ГЛАВАТА!ИДВА И НАШЕТО ВРЕМЕ - ВРЕМЕТО, КОГАТО НАРОДЪТ ЩЕ КАЖЕ ТЕЖКАТА СИ ДУМА...
83
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това, колко е "компетентно" правителството, може да се съди по следния факт: Орешарски изтегли заем от 1,5 млрд. лв. ( при изяден от ГЕРБ фискален резерв) за същите нужди, за които Горанов иска да тегли 16 млрд. лв. заем ( при резерв от 9 млрд. лв., оставени от Орешарски).Изводът оставям за вас!
82
3
 
17
 
! Отговори
изнемогващ преди 9 години
Прави ли ви впечатление,че мутрата въобще не говори за икономически растеж,подобряване на инвестиционната среда,чуди се как да смъкне още една кожа от работещите-санирането,данък от работещите пенсионери,заеми и др.Всеки може да управлява като взима заеми.Мутрата знае само едно-като не гласувате заема,хвърлям оставка.А че 5 г.държа в мизерия мнозинството,за сметка на малката група мафиоти това не го интересува.Той се е записал в историята-два мандата-съсипали д-вата,изостанала с години от ЕС.
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако ще взиамт дълг, единствено трябва да е за да ни приравни заплатите поне на минимална от 700 евро !!! и да потръгне цялата икономика...тогава би имало смисъл всичко, но да се харчат парите за пенсии от където възвращаемост няма..салбо ! ( за неуките пенсвията отива за ТОК (т.е никъде), хапове (фармацевтика), храна (внос), дрехи (внос) и остнали неща (ВНОС) ..т.е. каквото вкараме, излиза навън ! )
80
7
 
21
 
! Отговори
работник преди 9 години
Не знам защо,но когато мутрата прави зулуми в д-вата-това е добро.Когато някой направи същия зулум-е лошо.ББ управлява вече 5 г.+две служебни правителства и резултатът е налице-бедна,прогнила от корупци и безнадежност д-ва,която няма перспектива.И как може да си толкова заслепен,че да продължаваш да подкрепяш крадливите мутри-доказали своята несъстоятелност.За съжаление късата памет на хората,зомбирането от журналисти и политици ни доведе до пълна нищета-духовна и физическа.
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Момчета война е!Война е за *** като тебе и белия пудел!