БСП: Управляващите се забавиха с избора на шеф на НЗОК

21 дни няма кой да подписва документите, твърдят от левицата
Обновена: 18 фев 2015 11:21 | 18 фев 2015 11:20, Камелия Цветанова
3
БСП: Управляващите се забавиха с избора на шеф на НЗОК
Архив: Булфото

БСП обвиниха управляващите, че са се забавили с избора на нов управител на НЗОК, което ще доведе до забавяния на заплащанията в здравеопазването.

Въпреки че парламентът днес прие процедурни правила за избор на нов шеф, след като на 12 февруари изтече мандатът на Румяна Тодорова, опозицията поиска от мнозинството да поемат отговорност за забавянето на процедурата.

Още по темата

Емил Райнов от БСП пресметна, че съгласно правилата, докато парламентът избере нов управител ще минат поне 21 дни, което означава, че през това време няма кой да подписва документите на Касата.

"Проблемът е правният вакум, който е от 12 февруари до след още 21 дни. През това време няма кой да подписва разплащания на изпълнители на медицинска помощ, на пациенти, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства, на онкоболните, които те трябва да прекъсват лечението си. Проблемът е неглижиран от управляващите“, обвини след него и Мая Манолова от левицата.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче няма да има забавяния с плащанията, защото шефът на Касата и сега изпълнявайки своя личен договор, може и трябва да подписва документи, а ако тя откаже, това може да направи подуправител.

Георги Кючуков от АБВ застъпи неговата теза.

„Няма да има вакум в управлението на НЗОК и времето до избора на нов управител няма да повлияе на Касата“, заяви той.

Според председателя на здравната комисия Стоян Тонев от ГЕРБ още на 25 февруари парламентът ще избере нов председател на Касата. Той информира вчера, че в управляващата комисия до момента са обсъждани две имена за нов шеф на НЗОК.

Едното е на д-р Глинка Комитов, който в продължение на 8 години - от 2002 до 2010 г., беше зам.-директор на НЗОК по медицинските дейности, а след това оглави столичната здравна каса. Понастоящем той ръководи софийската Втора градска многопрофилна болница.

Другият кандидат е бившият директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коалиция, коалиция, но това са сериозни пари! Ех, как лесно щеше да е всичко, ако Буко имаше пълно мнозинство.А сега трябва да дебнат реформатори, патриоти и *** да заспят и да пробутат някоя шашма.
1
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Рев пратя реееев. Някоя комунистическа мутра не си е получила парите от далаверата с лекарства и съшиватели ,а чакат и шефове от борда на директори. .... А бе все " НАШИ ОРА"