Данъкът върху пенсиите е крайно непопулярна мярка

Адемов: Пенсионерите работят, защото парите не им стигат
Обновена: 18 фев 2015 12:23 | 18 фев 2015 12:23, Екип на Bulgaria On Air
35
Данъкът върху пенсиите е крайно непопулярна мярка
Снимка: bgonair.bg

Крайно непопулярна мярка е въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери и трудно ще бъде подкрепена от парламента предвид размера на пенсиите у нас. Така бившият социален министър Хасан Адемов коментира спорната идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обсъдена на дискусията от 17 февруари за пенсионната реформа, в сутрешния блок на България Он Ер.

Още по темата
"Пенсионерите работят, защото пенсията, която получават, не е адекватна за техните потребности и от тази гледна точка има хляб в тази дискусия, но на този етап едва ли може да се стигне до експертно решение. Според мен поне на този етап тази мярка изглежда невъзможно да бъде приета.",  обясни Адемов.

Бившият социален министър коментира и решението на депутатите да създадат временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и пенсионни фондове. Според него тази комисия ще допринесе за повече прозрачност.

временна комисия, която в срок от един месец да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/02/17/komisiia-v-parlamenta-shte-prouchva-pensionnite-fondove.254771
 

"Има очаквания от обществото да има по-голяма прозрачност върху дейността на частните пенсионни фондове, а не да създадем наднадзорна комисия, която да контролира Комисията за финансов надзор. Трябва да дадем възможност на народното представителство и обществото да се запознае в детайли и да има по-голяма прозрачност в дейността на тези фондове, защото не е тайна, че голяма част от българските граждани нямат и елементарна представа какво се случва с техните пари.",  коментира Адемов.

Половината от българските граждани, които имат право за участие в универсалните пенсионни фондове, са служебно разпределени по фондовете, подчерта бившият социален министър. По думите му хората не знаят в кой фонд са и съответно очакванията са много големи.

Чуйте коментара на Хасан Адемов за пенсионната реформа във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
9
 
! Отговори
Мари преди 9 години
Пенсионерите щом искат да работят, да си плащат всички данъци и такси! И да заемат места, които са обявени и незаети от най-малко 6 месеца!
8
2
 
8
 
! Отговори
danyka преди 9 години
Данъка искат да го въведът защото не стигат парите ! И двете най-много ги размножи ДПС, така,че е безочие точно те да говорят затова...
7
8
 
12
 
! Отговори
Пенсионер 1 преди 9 години
Съгласен съм пенсионер да работи само ако продължи длъжността си в същото предприятие изаеме същата служба. Но да се преназначи за пазач или охрана, където може да си изкара прехрана някое младо семейство - значи да се прогони той в чужбина. Ама бившите комунисти са приели закон тези длъжности да се заемат от бившите ченгета след като се пенсионират. Затова бившите ченгета, военни или милиционери могат без да се облагат нека да работят в селск.с-тво или строителството, така или иначе са мл.пенс
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има пенсионири с максимални пенсии, но "работят", заемат работни места със стотици лева заплата, хляба на младите. Пример другарката Зайкова, от "проф" съюза. Да има данък, но над определен месечен общ доход, на работещият пенсионер.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голяма глупост от такъв данък не съм чувал. Пенсията е възнаграждение затова, че еди кой си е работил примерно 40 години, плащал е данък върху доходите си, както и осигуровки върху тях. Сега ако се сложи данък върху пенсията, на практика всичко което е внесъл като данъци и осигуровки пак ще се обложи. Колкото до това, че пенсионер заема мястото на по-млад безделник, който иска да взема заплата 1000 евро без да има образование, стаж и опит, това е друг въпрос.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данъкът върху пенсиите е крайно непопулярна мярка.Пенсионерите работят, защото парите не им стигат. Вече ще гласувам за ДПС въпреки че съм гласувал за български партии които провеждат антибъгарска политика . Хасан Адемов е май много по българин от такива във всички останали партии.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия управляващите се чудят как да окрадът народа , 10 процента , и то не е само пенсиите , колкото по бързо се изметът толкова по добре за хората
2
6
 
13
 
! Отговори
мп преди 9 години
***!!!Вземе те ни и въздуха.който дишаме!Мъжът ми е пенсионер ,работи още защото аз съм без работа от 2год.синът ни е студент в първи курс(във втори ще може да работи) и за втория семестър взехме пари назаем да платим.Аз си плащам само здр .осигуровка,дължим вода ,парно.Вие сте луди,ако позволите това.Българите открай време ги оправят турците,та сега се чудим на хасанчо
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има 16 млрд. да се връщат, как няма да ги облагат