Депутатите с първо "Да" за поправка "Галеви" на Цацаров

Главният прокурор: Сега може да си под домашен арест и на море
Обновена: 18 фев 2015 18:17 | 18 фев 2015 18:16,
21
Депутатите с първо "Да" за поправка "Галеви" на Цацаров
Снимка: архив Булфото

Депутатите от правната комисия в парламента одобриха единодушно промените в НПК, предложени от главния прокурор Сотир Цацаров. С тях обвинител №1 смята, че ще се реши проблемът с осъдените престъпници, успели да избягат и да се укрият от правосъдието.

Предстои промените да влязат за разглеждане в пленарната зала на парламента.

Още по темата
Емблематичен случай в това отношение са братя Галеви, които поставиха начало на скандалната практика. След това те бяха последвани от убиеца от „Соло” Илиян Тодоров, убийците на студента Стоян Балтов, Евелин Банев – Брендо и други.

„С чакане работата става”, коментира приемането на текстовете Цацаров. Той е убеден, че промените в закона ще спрат престъпниците да бягат от правосъдието. „От десетина години те бягат, а законът си стои същият. Дайте да променим закона и ако бъде променен балансирано, намери се изключително точния баланс между наказателната репресия и човешките права, тогава виновна ще е само съдебната система, защото тя е допуснала те да бягат”, каза главният прокурор и допълни, че в момента осъдените бягат не защото съдебната система е толкова небрежна, а защото законът им го позволява.

Цацаров обясни, че в момента може да си под домашен арест и в същото време да си на море. 

Сред промените, предложени от Цацаров, е най-леката мярка за неотклонение „подписка” да се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР.

Новите текстове предвиждат и съдът да се задължи при вземане на мярка за неотклонение „домашен арест” да определя и адресът, на който тя ще се изпълнява. На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Първо прокуратурата и правителството трябва да се справят с беззаконията в съдебната система за да е сигурно че преследват престъпника,защото в много случаи адвокатите мамят съда с неверни твърдения,подправени документи,лъжесвидетели,наговарят се с насрещната страна по делото, а съдии прикриват закононарушенията им и престъпниците и осъждат жертвите,явно наговорени с тях и дори преследват свидетелите и жалбоподателите-така че не може да се разчита че присъдите са справедливи и осъдените виновни
16
0
 
1
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Наистина е добре да има справедливи наказания на виновните,но осъден в България все още не означава престъпник,напротив много е вероятно предвид състоянието на съдебната система да са прикрили и пуснали престъпниците, а да са осъдили жертвата и свидетеля, което е точно обратното на правосъдие Така че първото което трябва да се промени в НК е утояняването на " невинен до излизане на влязла в сила присъда" трябва да стане "Невинен до ДОКАЗВАНЕ на противното с ДОСТОВЕРНИ и СИГУРНИ ДОКАЗАТЕlСТВА"
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажи си ЦАЦА, кажи си........с кво та натиснаха, че размахваше бракуваните бюпетини/костинбродските/ заедно с другата гад???
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO SLAB I NEOBRAZOVAN PROKUROR
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vaprosa e koi koi e nali drugaru zAzarov Margenite Galevite zz zvetanov sa tah nama prisadi ima ama da ama ne v bG savisi koi koi e i dali si ot gerb oh sladoreta sa moite gerberi Drugarite Demokrati
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ *** ДА ИДЕ НА СТАЖ ПРИ РУМЪНКАТА ! МАКАР ЧЕ Е ДВА ПЪТИ ПО-МЛАДА ТЯ НАИСТИНА Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР ,А ТОЗИ НАШИЯТ *** Е ГОЛА ВОДА !
11
1
 
8
 
! Отговори
Знайко преди 9 години
"... в момента осъдените бягат не защото съдебната система е толкова небрежна, а защото законът им го позволява."А инак съдебната ни система си е абсолютно брежна. Това е най-добрата съдебна система на света! В нея няма ни един корумпиран съдия, ни един подкупен прокурор... Тази система не влачи ключови дела с години, а ги решава за 3 дни. И то абсолютно безпристрастно, изключително обективно и без капчица лично облагодетелстване. Мдааа...
10
3
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Умните ходят на работа, за да могат такива като теб да получават социални помощи.Като толкова си харесвате Путин, отивайте в Русия...там нали е рая на земята.
9
2
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Чудя се може ли човек, който не може да изкачи от дебелина 4 етажа да взима решения и най-важното - да ги изпълнява?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то ако е за едно море от домашен арест лошо няма,защото поне оборот ще направи на бизнеса по морето задържания.Лошото е,че забравят да се върнат от морето като Галеви и т.н.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже и това доживяхме , организират митинг срещу руската агресия в България. Нали питахте къде са ония *** "красиви и умни"?! Ей ги къде са, отвличат вниманието на хората от 16-те милиарда.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме реформи като в Румъния, защото няма да има кой да ни управлява. Бизнесът с партиите и политиката ще стане неатрактивен.
5
1
 
11
 
! Отговори
Смело, смело Цацаров преди 9 години
Виж в Румъния как работят. Не смеят даже по телефона да ходатайстват от страх./ Владимир Береану пред НТ/.И пак примера: Румънците са вкарали в затвора хора за едно правителство: МОШЕНИК ли си - там ти е мястото.Хайде, почни от "ГОЛЕМИТЕ" вождове: Борисов, Станишев, Доган, Костов и т. н. Да лежат в кауша.Ако направиш това, народа ще те въздигне на пиедестал.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мерки: Домашен арест, морски арест, екскурзионен арест, арест в ЮАР, арест в Дубай, арест в Нова Зеландия. Всеки арест да се отчита като изпълнение на присъдата. 10 години арест в ЮАР, достойно връщане в България.
3
0
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Че и сега гледам вратички колкот искаш.Тия закони се менят в годините, само за да спасяват престъпниците!!Гривната ,Гривнатаааааааа Цацарков!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ne Tcacarov ne ot 10 godini pove4e ot 25 godini nqma pravosadie
1
1
 
14
 
! Отговори
Много ги мислиха преди 9 години
Сетиха се умниците. Тези поправки можеше да ги предложи всяко дете от 1-3 клас. Да си скъсат дипломите и да си доучат,като започнат от 1 клас.