Решенията за пенсионната система - без политическа окраска!

Калфин: Засега не сме готови с конкретни предложения за законови промени
18 фев 2015 18:28,
6
Решенията за пенсионната система - без политическа окраска!
Ивайло Калфин Снимка: архив, БТА

Правилните решения за пенсионната система не трябва да са политически оцветени, заяви в отговор на депутатски въпрос вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на блиц контрола в парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Той подчерта, че на Съвета по пенсионната реформа ще се търсят компромиси по всички предложения, като крайното решение ще е на Народното събрание.

Засега нямаме готовност да дадем конкретни предложения за законодателни промени в пенсионната система, каза още Калфин.

Вицепремиерът посочи, че Съветът по пенсионната реформа работи и всичко, което е полезно, ще бъде споделено пред новата анкетна комисия.

Ще бъда на разположение за съвместна работа с новата комисия, въпреки че един месец, какъвто е срокът на действие, е сериозна амбиция, каза Калфин в отговор на въпрос на Корнелия Нинова, която бе избрана за председател на временната комисия по пенсионните фондове.

За новата временна комисия по пенсионните фондове Ивайло Калфин коментира, че няма особени очаквания и се интересува преди всичко от конструкцията на пенсионната система и кога пенсионните фондове се включват в изплащането на пенсии. А къде, как и по какви правила инвестират, е работа на Комисията по финансов надзор и на парламента, посочи той.  Ивайло Калфин каза още, че след като Съветът към МТСП приключи работата си до края на март и излезе с предложения, ще бъдат поставени и две други големи теми – за промяна при ТЕЛК-овете в унисон с предложението на здравния министър Петър Москов, и за въвеждане на възраст за пенсиониране за служителите в специалните ведомства. Обсъжда се това да стане, без да нарушава социалните им права и сегашните условия, при които работят военнослужещите и другите специални ведомства.

Относно питане на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт защо АБВ не е подкрепила тегленето на нов дълг от 8 милиарда евро, Калфин посочи, че не носи отговорност за решенията на политическата партия, от която е излъчен. АБВ е автономна, а и възраженията бяха относно начина, по който е било предложено тегленето на нов заем, каза той и подчерта, че не е ясно къде и как точно ще се харчат парите. Това, което АБВ е поискала, е повече информация по тези въпроси, защото всички плащаме този заем и всичко трябва да е открито и прозрачно, каза Калфин.

На друг въпрос от Димитър Байрактаров от ПФ за неизплатени заплати от страна на некоректни работодатели Калфин посочи, че проблемът е сериозен и решението не е лесно.

„Много работодатели злоупотребяват и натискат хората да мълчат, където е и трудността на решението“, каза той. Но подчерта, че ако работниците са активни, Главната инспекция по труда (ГИТ) може да задължи работодателите да преведат сумите. Той призова за идеи как да се реши казусът без съдебна процедура, както е сега. Работниците трябва да повярват, че имат защита и извън договореностите с работодателя си, уточни министърът.

През следващата седмица ще бъдат обявени обществените поръчки за доставка на храни по оперативната програма за доставка на храни за най-нуждаещи се, обяви Калфин в отговор на питане от депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова. Обхватът е 264 хиляди души, а бюджетът е 105 милиона евро следващите седем години, уточни министърът.

Калфин отново повтори, че програмата за първи път ще се прилага и управляващ орган е агенцията за социално подпомагане, която досега беше междинно звено. Предстои да се изпълнят две процедури – да се определи партньорската организация за доставката на храни и после да се обявят конкурсите за доставката на храни.

Финансирането към общините няма да е сто процента, разходите за персонал и оборудване са тяхна грижа, каза Калфин. Ще има възможност и нови общини да се включат, като трябва да направят поне минимално съфинансиране. До май ще има възможност всички общини да кандидатстват и реално от началото на 2016 година ще стартира самата услуга.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
1
 
! Отговори
До пенсионер- преди 9 години
Байно, знаеш ли кога ще изравним пенсиите с европейските? Да ти кажа ли? А? Ще ти кажа все пак ... Ще ги изравним на 31 септември още тази година. Дано дочакаш тая светла дата.
3
3
 
2
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Гъзъ да си съдерете пенсии от които ще можете да"живеете"няма да видите.....докато са на власт тия хиени!?.....
2
1
 
0
 
! Отговори
пенсионер- преди 9 години
гОСПОДИН Калфин замисала е прекрасен но при наши условия е трудна реализашия . Все пак нито крачка назад за да се изравним с европейските стандарти.
1
3
 
4
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Всяко едно решение свързано с финансовата система на една страна, част от която е и пенсионната е политически оцветено от време оно в цвета на водещата партия, другарю министър Калфин, и Вие добре го знаете, тъй като не от вчера сте в играта, пардон, политиката. Изказването Ви е чиста проба долнопробна демагогия, достойна за Вашия ранг и достижения за времето на политкариерата Ви. Лично към Вас нямам нищо лично, освен пистолет и патрони взети на заем. Патроните ще стигнат и за съучастниците Ви.