БСП видя корупция в новия дълг, пита Цацаров защо мълчи

Социалистите с нови разкрития, които определиха като скандални
Обновена: 19 фев 2015 14:21 | 19 фев 2015 14:16,
74
БСП видя корупция в новия дълг, пита Цацаров защо мълчи
Снимка: Reuters, архив

БСП обвини управляващите в корупционни практики при поемането на новия дълг от 16 млрд. лв. и попита главния прокурор защо не се самосезира.

Социалистите излязоха с нови разкрития, които определиха като световен скандал. Димитър Горов цитира думите на зам.-шефката на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ за начина, по който са избрани четирите банки, които да консултират емитирането на новия дълг:

„Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди около два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство за тегленето на 3,5 млрд. евро за подкрепа на КТБ. Това беше част от условието. Освен това тези четири банки няма през целия тригодишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг“, били думите на Йорданова.

Още по темата
Затова БСП попита дали емитирането на нов дълг от 16 млрд. лв. е било условието от четирите банки за отпускане на кредит при погасяването на ангажиментите към КТБ.

Чавдар Георгиев припомни тезата на левицата, че действията по новия дълг са извършени от финансовия министър без правни основания. Горанов е бил упълномощен да тегли единствено 3 млрд. лв., а той е подписал за 16 млрд. лв.

„Ако аз бях на мястото на главния прокурор, досега да се бях сезирал и да потърся отговорност и данни защо министърът е действал на своя глава“, каза още Георгиев.

Крайно време е да почне да пита главният прокурор на републиката, каза и Румен Гечев. Той нарече признанието на Диана Йорданова корупционна практика и световен скандал. „Защото сега ще има много други световни банки, които ще разберат, че българското правителство ги е измамило и се отблагодарява на четири банки, като предрешава евентуален конкурс кой да реализира българския дълг“, каза той.

Гечев се позова и на проектозакона за ратификация на дълга, в който имало и други скандални факти на фона на признанието на Йорданова. „Договорите са основата на средносрочната програма на правителството“, е записано в документа. Според Гечев това означава, че „не българското правителство пише средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон. „Те са продиктували на българското правителство 16 млрд. лв., за да се нагълтат добре, да спечелят няколкостотин милиона, а за комисионите питайте управляващите“, каза той.

Румен Гечев се обърна и към главния прокурор с въпроса как се елиминират законите на конкуренцията и „как се договарят подаръци за сметка на българския народ“.

Гечев отхвърли и черните прогнози на Менда Стоянова, че ако дългът не бъде изтеглен, може да бъде наложен мораториум върху плащанията върху външния дълг.

„Глупава манипулация, това е твърдение, което един третокласник ще обори“, каза той. Гечев припомни, че имаме бюджет, който гарантира до стотинка плащанията за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Аз на БСП не вярвам.Тия нямат очи пък видели.
64
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 9 години
Заема може и да е смислен, ама изпълнението беше супер задкулисно. Ако всичко е точно защо не се внесе всичко за обсъждане, защо не бяха уведомени коалиционните партньори и т.н. Нещо намирисва в цялата тая работа.
63
0
 
3
 
! Отговори
44 преди 9 години
Вчера и днес всички по-известни десни политици ,днешни и от миналото,се изредиха в ТВ студията да ни убеждават колко хубаво би било българският народ да има нов заем от 16млд.Такъв цинизъм и безсрамие рядко може да се види!Ясно е,че им платено добре!Много е доре да имаш дълг т.е. да си просяк,но той трябва и да се връща!Вижте Гърция сега как се гърчи и банките прошка не знаят.Те си искат парите-и са прави-те печелят от продажбата на
62
5
 
0
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
А когато мафиота Орешарски изтегли 10 млрд заем защо тогава не квичахте, а?
61
1
 
1
 
! Отговори
Ц Ц преди 9 години
Само Валерия Симеонова не е видяла корупция...ааа хахахахаха
60
3
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 61То практика е и да не се взема дълг за няколко години напред, ако трябва да бъдем точни. Ама като лихвите са екстремно ниски казваш, защо да не се запише до 3%? Давам го като пример.И, ако се запише до 3% какво? Няма да дадат заем?Стига глупости!Стига и с този Орешарски!Орешарски у ясен, още от времето когато беше в СДС. Остава му само при герб да иде и ще направи "Голям шлем".
59
1
 
8
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
58
1
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
В ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ БОЙКО СЕ НАТИСКАШЕ ЗА ПРЕМИЕР, ДАЖЕ БЕШЕ СЕ ПРОВЪЗГЛААСИЛ ЗА ТАКЪВ ПРЕДИ ДА Е ИЗБРАН С ГОЛЕМИТЕ ОБЕЩАНИЯ, ЧЕ ЩЕ ИЗПРАВИ СТРАНАТА НА КРАКАТА СИ, НО НЕ БЕ СПОМЕНАЛ ЗА ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМ ОТ ТОЛКОВА МИЛИАРДИ. ЗАЩО? ЗАЩОТО НЯМАШЕ ДА ГО ИЗБЕРАТ.
57
1
 
10
 
! Отговори
Съд и затвор преди 9 години
Сега банките щели да подкрепят ГЕРБ и РБ с остров в Дубай само лихвата да е 10%,а може и 9.5% в краен случай!
56
1
 
0
 
! Отговори
Mustafa преди 9 години
Shtom Geche pravi komentari,niama kakvo da mu mislim.Po izmislen i komprometiran ikonomist ot nego edva li ima.Ne sme zabravili Jan Videnov i GechevDobre beshe se skril niakolko godini.Koi mu triabvashe pak da go lansira.Edva li ima razumen chovek da mu viarva.Ostavete po umnite hora da upravliavat darzavata.Ne ni e rozovo polozenieto zaradi takiva Gechevci.
55
9
 
2
 
! Отговори
Досада преди 9 години
Ръководството на червената плесен не разбра ли,че опитите за манилулиране на обшественотомнение в медиите и по нета чрез злобни *** е обречено на неуспех?Дребните злобнидушици и тезите им са жалки и предизвикващи отвращение.Това се видя и на изборите.За жалост (на поръчителите разбира се),очевидно висшия партиен елит,не разбира това.Форумите се превръщат в място за клевети и ругателства.Какво пък,ще го преживеем.А от червената плесен ще се излекуваме като я игнорираме.
54
10
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Ако не бяха тезу нямаше да се стига до това ниво... Не глеахте ли като бяха на власт колко фирми са спрели работа заради неизплатени задължения от държавата ... Еми сега ако не се изплатят тези пари колко фирми ще фалират колко безработни ще останат.... Работата ще бъде същата като в Гърция почнаха да теглят пари,но вече беше късно... Точно тези от БСПто които фалираха държавата повече от 1 път,точно те нямат право да не само да говорят :) ИМА СИ СПЕЦИАЛИСТИ ТЕ ДА КАЖАТ КОГА/КЪДЕ/ЗАЩО.......
53
11
 
6
 
! Отговори
тролове преди 9 години
кутевски ***
52
2
 
21
 
! Отговори
ПРОТЕСТ преди 9 години
А ПРОТЕСТНА МРЕЖА къде се скри или има нещо и за нея
51
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това заемче , май ще бъде за ново мини самолетче на ВОЖДА , че на старото вече няма да припари
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СРЕТАНЕ(ЙОСИЧ) ЗАЩО СЕ БАВИШ,ЗАЩО НЕ НИ ОСВОБОДИШ ОТ ПРОДАЖНАТА МУТРА С ПРЯКОР-ТИКВА.СВЪРШВАЙ СИ РАБОТАТА СРЕТАНЕ.
49
0
 
3
 
! Отговори
Geli преди 9 години
Kade sa Margenite brendo Galevite i dr Mutri prokurora zAzarov mal4i Zezo zvetanov sche leji li v Satvora gl prokuror mal4i kade sa ubiizite zAzarov mal4i Ami Bosovete ot gerb ne mu davat da govori 6e mal4i ima4e sche go Mahnat ot gl prokuror
48
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заемът ще се изтегли така или иначе. Червените *** да си гледат работата!
47
1
 
28
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 40-тиКато лихвата е 2-2,5%, защо предлагат таван на лихвата 10%? Да сложат таван 3% примерно и тогава да ми обясняват, че лихвата е ниска.Носите от 9 дерета вода, само и само да "заработите" комисионната.
46
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да на глобализацията и да на МВФ!