Управляващите отложиха гласуването на новия заем

БСП реагира остро, червените депутати скандираха "Оставка"
Обновена: 19 фев 2015 15:32 | 19 фев 2015 09:21, Камелия Цветанова
174
Управляващите отложиха гласуването на новия заем
Снимка: архив, БТА

Депутатите отложиха гласуването на ратификацията на предложения договор с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг в периода 2015-2017 г.

Вчера така и не се стигна до гласуване, защото работното време на народните представители свърши, а обсъждането не беше приключило.

Още по темата
Искането за отлагане на гласуването днес беше направено от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и беше подкрепено от всички присъстващи в пленарна зала депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ.

„Вземането на решение на всеки един от нас е много отговорна задача и ние можем да вземем решение след подробното запознаване с нуждата от вземането на заема. Не беше направено нужното за разясняване на договора и трябва да го обсъдим с експерти“, мотивира се Симеонов.

Оказа се, че ПФ още няма окончателно решение как да гласува, въпреки че вчера финансовият министър Владислав Горанов говори с тях, както и с другите коалиционни партньори на ГЕРБ от АБВ и РБ.

БСП реагира остро на искането на Симеонов за отлагане на решението.

„Това, което се случва, е един алъш-вериш и покупко-продажба на цели парламентарни групи. Нямате нужда от цяла седмица, за да ви купят, след като Горанов ви е отделил 16 минути вчера, по една минута на всеки един милиард“, възрази социалистът Георги Кадиев.

Той призова депутатите да гласуват още днес и да отхвърлят договора за заема.

„Ако трябва да ходим на избори - да ходим, по-добре така, отколкото дългове за децата ни“, коментира той.

Още вчера от думите на вицепремиера Румяна Бъчварова стана ясно, че гласуването ще бъде отложено, защото ГЕРБ ще търсят партньорите си в управляващото мнозинство за разговори по темата за дълга.

Тя обясни, че дори има уговорена среща между тях, но не уточни кога.

Засега зад дълга твърдо стоят само ГЕРБ и РБ. От АВБ бяха категорични, че няма да го подкрепят, БСП, ДПС и „Атака“ също са против. Засега позицията на патриотите не е ясна.

След като искането на Симеонов за отлагане на дебата днес беше прието, депутатите от БСП започнаха да скандират „Оставка“!, което провокира председателят на НС Цецка Цачева да ги призове :“Колеги, напишете в писмен вид оставките си и ги депозирайте още днес в деловодството на парламента“.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: парламентзаемBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2016 г. предстоят плащания на емисии, които са емитирани през предходните години, но тяхната сума не възлиза на повече от 200 милиона лева, т.е. задълженията са много малко.През 2017 г. има една голяма сума. Тя идва от един заем, който беше взет по времето, когато Симеон Дянков беше финансов министър /2009 - февруари 2013 г./. Става дума за 950 милиона евро или грубо казано около 2 милиарда лева. Имаме 4,6 милиарда падеж през 2015 г., 200 милиона - през 2016 г., 2 милиарда лева 2017 г. Това са падежите, които дължим през този 3-годишен период. Всичко останало са краткосрочни емисии, кои
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проф. Христина Вучева: България има задължение да плати дълга, който беше взет в края на декември 2014 г. Този кредит е краткосрочен и беше взет, за да се отпусне заем на Фонда за гарантиране на влоговете. Този заем е с кратък период и трябва да се плати през 2015 г. Той е най-голям, в левове сумата е 3 милиарда.Освен него имаме още два краткосрочни заема, взети също от това правителство през декември 2014 г. Техните падежи също са през 2015 г. Те са изтеглени на вътрешния пазар, но са деноминирани в евро. Всеки от тях е за по 400 милиона евро или общо 800 милиона евро /т.е. около 1,6 милиарда
129
0
 
8
 
! Отговори
Аном ??????????????? преди 9 години
Хора, кръстете се Путин да не ни вдигне мерника заради тези самовлюбени ***, защото дупе да ни е яко!Просто Украйна пасти ще яде спрямо нас.
128
1
 
8
 
! Отговори
Аном ??????????????? преди 9 години
Как може при положение, че народа им да хляб и работа, те да се държат все едно сме им длъжни и виновни за тяхната некадърност!
127
1
 
14
 
! Отговори
Аном ??????????????? преди 9 години
За такава сума задължително референдум.
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изпокрадоха държавата , техните реформи са винаги в ущърб на хората , нещеме такиви реформи и загробване със сумати милиарди , тия са за затвора
125
1
 
12
 
! Отговори
Аном ??????????????? преди 9 години
Хора, нали танкове трябва да купуваме.Американски.Срещу...................познайте кого
124
0
 
14
 
! Отговори
Бай Колъо преди 9 години
Ама че работа. Все повече се убеждавам, че тези мижитурки в парламента са абсолютни бездарници. Дори ако съм мъртвопиян не бих управлявал държавата чак толкова зле колкото го правят те. Затова съсипаха образованието у нас - за да може обикновените хора просто да не разбират що за идиотщини върши хунтата.
123
1
 
20
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 9 години
ЗАД ДЪЛГА ТВЪРДО СТОЯТ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ -СДС И ГЕРБ т.е. ИВАН КОСТОВ И БОРИСОВ ! "ГЛАСУВАШ ЗА БОРИСОВ , ПОЛУЧАВАШ КОСТОВ " - ТОЯ НАДПИС СТЕ ГО ЧЕЛИ ИЗ РОДНАТА НИ СТРАНА !
122
0
 
10
 
! Отговори
mitova преди 9 години
До ДуховниковНа всички ни е ясен, ама на тези, дето плаща, е малко "по-ясен"!
121
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 141Абе те ако ги налеят в промишлеността, добре бе било! Ама ще ги налеят в личните си сметки и в "гаранциите" за успешни местни избори!
120
0
 
20
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Защо ли ми е толкова прозрачен Бойчо, бе?! И само на мене ли ми е ясно или само аз си признавам....
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари гербери и риформатори, Признайте си че тия пари ще ги налеете пак в здравна, пенсионна, съдебна, полиция, БДЖ, администрация и всякакви други системи защото нямате никакво намерение да ги реформирате.Признайте си бе!Ще ви олекне.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OSTAVKA I ZADARGANE POD STRAGA,OTTAM V ZATVORA.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който мре да мре аз съм депутат Казах !
116
0
 
19
 
! Отговори
Да живее Румъния! преди 9 години
>Радикални промени в данъчната система на Румъния влизат в сила от 1 януари 2016 г., съобщи bTV. Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален с 4%,акцизът на дизела с 20%, на акциза на бензина с 18%, а акцизът на алкохола - с 15% за бирата и 30% за етиловия алкохол.<
115
0
 
20
 
! Отговори
До 130 преди 9 години
Ти засегна един много важен въпрос - отношението на нашата държава към дълговете на ЧАСТНИТЕ БАНКИ.Помним какво ни отговаряха нашите "нови приятели" от Запад през 1991, когато се ошашавихме, разбирайки с какъв огромен дълг сме натоварени. Казаха ни: Заемите са теглени от частни банки, затова не можем дави дадем информация къде са отишли парите.Днес,щом държавата ще покрива с наши пари дълга на частна банка,нека да ни съобщи в чии джобове са отишли онези 10 милиарда, които досега изплащахме!
114
0
 
21
 
! Отговори
Как да се постъпи? преди 9 години
Когато ще се взима заем,управляващите трябва ясно да кажат:1) За какво точно ще го харчат - да представят много точен план за това;2) От какви приходи ще го връщат - също така много точно да докажат, през всяка поредна година каква ще е вноската, откъде ще се вземе и как това ще се отрази на кесиите ни;3) И накрая, НЕЩО МНОГО ВАЖНО - да се проведе дебат с цел изясняване дали са изчерпани наличните ресурси /например, продажба на част от имотите на БАН/. В дебата да участват и данъкоплатците.
113
1
 
16
 
! Отговори
до Митова преди 9 години
Абе Митова и това е вярно, но е вярно и другото. Всички кметове на ГЕРБ крадяха като за последно по време на управлението им, не спряха да крадат и в управлението на БСП, а сега крадат отново с още по-голяма стръв. Така,че и те са заделили за купуване, не напразно в богатите общини като Созопол и Варна се говори,че един глас ще стартира от 500 лева нагоре!А и в централата на ГЕРБ са свикнали да получават, а не да дават. Взетото от тях е само за лична упостреба
112
0
 
19
 
! Отговори
до изнервен 109 и117 преди 9 години
Ние, "*** червени анонимници" питаме теб "изнервеният" кажи: Дълг или рефинансиране - все тая, тези 16 милиарда лева / без комисионната и лихвата, да отбележа, че е много,много важно/ за къкви стари дългове са ТОЧНО! Когато Орешарски тегли 1 милиард и вие оревахте орталъка, той каза: стър дълг за брейди облигациите на Милен Велчев. Толкоз! И дори ГЕРБ не възрази, не обори факта. Сега, ти ни кажи по същия начин точно, ясно къде отиват милиардите!117- в грешка си със сумата!