Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок

Критериите на програмата изключват малките общини, обвини БСП
Обновена: 20 фев 2015 14:01 | 20 фев 2015 13:14,
109
Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок
Снимка: архив Булфото

Вицове и обвинения за "купуване" на избиратели за местните избори прозвучаха при разискванията в парламента по политиката на правителството за саниране на жилищни сгради, предаде БТА.

Питане по този повод е отправено от Мая Манолова и Дора Янкова от "БСП лява България" към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Още по темата
Манолова посочи, че жилищата ще се санират с пари назаем - 1 млрд. лева. "Не съм виждала беден човек, който да тегли заем, за да раздава пари", посочи тя. "Очевидно имате скрити цели, свързани с предстоящите местни избори", коментира Манолова.

По думите й критерият за 36 апартамента изключва от програмата почти изцяло малките общини. Затова от БСП настояват този критерий да отпадне като дискриминационен, както и принципът - първи по време, първи по право.

Манолова отбеляза, че "БСП лява България" ще следи как ще гласуват депутатите от Реформаторския блок /РБ/ и разказа виц за среща на премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова с граждани във връзка със санирането. "От кой блок ще започнем? Разбира се, от Реформаторския блок!", цитира края на вица Манолова.

"Ако за всяко ваше невярно, неточно или нахално твърдение внасяхте по 10 лева в деловодство на НС, нямаше да е нужно да теглим заеми, никакви", репликира я Костадин Марков от РБ. "С какво програмата ще купи избирателите", попита той. Марков отбеляза, че до изборите фасадата на сградите няма да светне, дотогава само някакви хора щели да "щъкат по етажите".

Снежана Дукова от ГЕРБ призова министрите от кабинета с думите: "Уважаеми господа министри, кучетата си лаят, керванът върви, а нашият тича. Работете и правете това, което правите, защото българският народ го очаква от вас."

"Сигурно има и отделни народни представители, които също трябва да се санират", коментира Рамадан Аталай /ДПС/. Той също постави въпроса защо е въведен критерият за 36 апартамента. Аталай предупреди министърът на рагионалното развитие, че е напът да опорочи една добра програма.

От "БСП лява България" са депозирали свое проекторешение по питането. Социалистите настояват в парламента да бъде внесена и обсъдена националната програма за саниране на жилища. От левицата искат да бъдат променени някои от критериите за участие в санирането, както и да има граждански контрол върху санирането.

Управляващите също са внесли проекторешение във връзка със санирането. В него се предлага Народното събрание да подкрепи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и цялостната й реализация, приета от Министерския съвет. Правителството ежегодно до 30 април да предоставя доклад на НС по изпълнението на програмата, предвижда още проекторешението.

Предлага се също МС съгласувано с НСОРБ да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, изключваща прилагането на данъчно облекчение спрямо обновените с публични средства жилищни сгради.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще си покаже след време дали съм бил прав.Кредита се води на сдружението, нямате достъп до парите и да контролирате процеса,давате на кмета и държавата да вършат всичко, което не е лошо,но ако държавата не върне парите, вие сте отговорни пред банката.В договорът от името на сдружението се подписва Довереника КМЕТА.Ако парите се отпускаха на КМЕТА, ане на сдружението щеше да е друго.Нямаше да сте отговорни за нищо.Обаче сега не е така.Ще си покаже какво са заложили гербаджиите.
53
6
 
3
 
! Отговори
Китов преди 9 години
До 69Айде сега, като явно си отворил файла, копирай текст, където някъде пише глупостите, които казваш. Особено ми е интересно да видя конкретния текст за тази "врътка". И пак ти казвам, договора, който четеш не обвързва сдружението по никакъв начин.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГруба грешка.Парите се предоставят от банка ББР целево финансиране на сдружениетоСдружението и неговия ортак кмета се съгласяват държавата да върне парите на сдружението.Парите трябва да се заложат в следващите бюджети на теория.Прочети договорът с адвокат и той ще ти каже извода
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договор за целево финансиране.docxТака е де. Това е договорът с банката.Сдружението не се подписва, защото се подписва довереника КМЕТА от ваше име (нали му имате доверие).Парите се дават на сдружението, а то се надява някой ден държавата да върне парите по сметката му безвъзмезно.Ако държавата не си изпълни ангажимента, ББР Българска Банка за Развитиеси търси парите от Сдружението.Това е врътката
50
2
 
6
 
! Отговори
Китов преди 9 години
До 59 АнонименТекстът, който си копирал е от договора между общината, областния управител и ББРСдруженията изобщо не се подписват под този текст.Все едно аз да дръпна кредит, да подпиша договор с банката и да дам парите на някой друг. От кого ще си търси парите банката според теб?Не заблуждавайте хората.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия след една такава кампания по саниране, ама истинско саниране, вкл. с изпразване на сградите за периода на санирането, след това са отчели, че нищо не са спестили.
48
1
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Така излиза!
47
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че с това "безплатно" саниране,ГЕРБ сега подлъгват много хора,които скоро може да останат без жилища.Има много премълчани неща покрай това саниране,заради които хората скоро горчиво ще съжаляват,че са се хванали на лъжата за безплатното саниране.Само да напомня нещо - всички мечтаещи за безплатно саниране трябва да направят сдружение,след което да кандидатстват.Малко от тях ще са сред първите - "безплатните". Никой не може да разтури сдружението,докато не се санира и min 5 г.след то
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъкмо след това спокойно ще вдигнат и тока,и парното!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да вземе отношение адвокат на ГЕРБ, като знае.Парите на нашите сдружения Цецо 6 апартамента държавата ще ги възтанови по сметките,които не са наши хора - ПАРИ НЯМА.Банката дава сдръжението на съд за вземанията.Нещо неясно?
44
5
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
За доброто на България трябва да изхвърлим тиквите от парламента и правителството. Въпроса е: от коя тиква да започнем?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кредитът се дава на сдружението и ще се търси от него.Ако държавата не върне парите (гояма вероятност).РАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯЧл. 1. Предмет на Договора. Банката предоставя на Сдружението, чрез довереника му Кмета на община финансиране, наричано по-долу Целево финансиране,
42
6
 
5
 
! Отговори
емо преди 9 години
герберският популизъм в действие
41
6
 
6
 
! Отговори
Китов преди 9 години
Що дрънкате глупости, като даже не можете да прочетете 1 изречение? Като не ви се занимава, живейте си в соц панелките докато се разпаднат, ама поне не заблуждавайте хората. Цитат от точка за финансиране в договор между сдружения и общини:"Член 3. (1) Довереникът (общината) в изпълнение на договора по чл. 4, ал. 1 ще осигури, 100% финансиране на разходите за дейностите по чл. 2, набавяне на необходими разрешителни документи, изискващи се от националното законодателство"
40
5
 
6
 
! Отговори
юрист патриот преди 9 години
Едно не разбирам!Защо до сега един -единствен адвокат не е взел отношение към договорите,предлагани от Герб!?Все пак те са на свободна практика!?Защото в този им вид те поставят невероятни капани пред хората!За съда и прокуратурата нежеланието е обяснимо,за мен лично тези две институции са изцяло корумпирани!!
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В предизборната програма на ГЕРБ пишеУвеличаване на социалните от 200 хиляди на 500 хиляди души.Затова теглят кредити.Изпълняват си програмата.Почвайте да бачкате извънредно, че има нови 300 хиляди със социални помощи от ГЕРБ.Вие трябва да изработите пари за помощи за тях!
38
6
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
Кой те е излъгал, че при "безплатното" саниране ще се укрепват връзки между панелите или че ще се ремонтира или подменя покрива? Санирането е само имитация на дейност, за да се присвоят от ГЕРБ едни пари. Нищо съществено няма да се "санира". Най-много да сложат възможно най-некачествената /най-евтина/ дограма по цени на най-скъпата дограма. Може да направят външна изолация на същия принцип, а за тръбите за парно, топла и студена вода, направо не ми се иска да видя как всеки ще ги смени сам след
37
5
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Заема не е проблема, 80% от тоя заем рефинансира стар заем и то при по-изгодна лихва. Ама тоя заем трябваше да се внесе за разглеждане и дискусии, да се представи на коалиционните партньори, да се направи строг разчет за какво ще се харчи остатъка и т.н.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНие отдавна сме роби на нашите политици, но докато не го осъзнае народа, това ще е положението ни.
35
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Санирането.Разходи -труд 30% ,материали 70%.Материалите са внос от Германия и Австрия.Познайте в чий икономики инвестираме парите на бедния български народ