Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок

Критериите на програмата изключват малките общини, обвини БСП
Обновена: 20 фев 2015 14:01 | 20 фев 2015 13:14,
109
Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок
Снимка: архив Булфото

Вицове и обвинения за "купуване" на избиратели за местните избори прозвучаха при разискванията в парламента по политиката на правителството за саниране на жилищни сгради, предаде БТА.

Питане по този повод е отправено от Мая Манолова и Дора Янкова от "БСП лява България" към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Още по темата
Манолова посочи, че жилищата ще се санират с пари назаем - 1 млрд. лева. "Не съм виждала беден човек, който да тегли заем, за да раздава пари", посочи тя. "Очевидно имате скрити цели, свързани с предстоящите местни избори", коментира Манолова.

По думите й критерият за 36 апартамента изключва от програмата почти изцяло малките общини. Затова от БСП настояват този критерий да отпадне като дискриминационен, както и принципът - първи по време, първи по право.

Манолова отбеляза, че "БСП лява България" ще следи как ще гласуват депутатите от Реформаторския блок /РБ/ и разказа виц за среща на премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова с граждани във връзка със санирането. "От кой блок ще започнем? Разбира се, от Реформаторския блок!", цитира края на вица Манолова.

"Ако за всяко ваше невярно, неточно или нахално твърдение внасяхте по 10 лева в деловодство на НС, нямаше да е нужно да теглим заеми, никакви", репликира я Костадин Марков от РБ. "С какво програмата ще купи избирателите", попита той. Марков отбеляза, че до изборите фасадата на сградите няма да светне, дотогава само някакви хора щели да "щъкат по етажите".

Снежана Дукова от ГЕРБ призова министрите от кабинета с думите: "Уважаеми господа министри, кучетата си лаят, керванът върви, а нашият тича. Работете и правете това, което правите, защото българският народ го очаква от вас."

"Сигурно има и отделни народни представители, които също трябва да се санират", коментира Рамадан Аталай /ДПС/. Той също постави въпроса защо е въведен критерият за 36 апартамента. Аталай предупреди министърът на рагионалното развитие, че е напът да опорочи една добра програма.

От "БСП лява България" са депозирали свое проекторешение по питането. Социалистите настояват в парламента да бъде внесена и обсъдена националната програма за саниране на жилища. От левицата искат да бъдат променени някои от критериите за участие в санирането, както и да има граждански контрол върху санирането.

Управляващите също са внесли проекторешение във връзка със санирането. В него се предлага Народното събрание да подкрепи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и цялостната й реализация, приета от Министерския съвет. Правителството ежегодно до 30 април да предоставя доклад на НС по изпълнението на програмата, предвижда още проекторешението.

Предлага се също МС съгласувано с НСОРБ да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, изключваща прилагането на данъчно облекчение спрямо обновените с публични средства жилищни сгради.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата се грижи за нас.Ако имаш да даваш пари на банките да знае къде какво си скатал.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече парите Ви ще са налични и видни за Съдия Изпълнителя и Банката.МФ готви регистър на банковите сметки20 фев 2015 15:47Финнансовият министър Владислав Горанов ще предложи законодателни промени за създаването на централизиран регистър в БНБ на банковите сметки на всеки български гражданин. Регистърът ще показва кой в кои банки има сметки, както и техния брой без размера на сумите по тях, каза Горанов в рамките на парламентарния контрол.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарант "Държавата"? Какво е Държавата? Държавата сме всички ние, земите горите, пасищата и всички ДМА?
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При негативно развитие на нещата няма да Ви вземат жилищатаа ще платите няколко жиляди за участието си в сдружениеи за това че правите бизнес със Държавата и че Кмета е станал ваш ДОВЕРЕНИК.След това ще си направите изводи за животадали се играе комар с Държавата и Кмета да раздава картите.Иначе по-ведро на нещата.Банката няма да фалира, ще фалират сдружението Ви и ще си платитеза това че сте се подвели.Ще получите ценен урок!
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарант е съдружника.При проблем на сдружението си отговорен с пари с процента с който си в сдружението.Пример 6000 лева. Ако не ги върнеш на банката, тя си ги търси по съдебен ред твоите банкови сметки, запор на заплата и т.н до апартамента ти.Ако прочетете договора се вижда че парите се дават от ББР--> на СдружениетоВръщане на паритеДържавата---> по сметката на сдружението Обсъдете го с адвокат.Иначе Ви желая всичко да е наред.Аз само Ви предупреждавам за рисковете.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кого са конкурсите, в България? За наш човек!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е гаранта и какво е гарантирано, по целевия кредит за саниране?! Е ли са панелките? Не вярвам Лилето и Бойко да са гарантирали с нещо тяхно.
67
2
 
2
 
! Отговори
Китов преди 9 години
До Анонимен 88Виж, за това, че държавата е неефективна съм съгласен. Въпросът е, че се бъркат понятия и се внушават неистини на хората. Какви пари да ми връща по сделката? Финансирането е изцяло държавно. По Вашата логика, сдруженията трябва да изплащат лихви на държавата, защото държавата не е могла да ги изплати на себе си.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и минуси да слагате,тролчета червени,истината е една-съда и прокуратурата са тотално корумпирани!Само 8% от българите вярват на съда!Ако щете,хапете се отзад,това е положението!
65
1
 
5
 
! Отговори
от кухнята на герб преди 9 години
Ами критерия за 36 апартамента е затова, за да може всяка строителна фирма може да участва в санирането, защото целта на това т.нар. саниране е да се източат пари, а тези пари могат да се източат само с наши фирми. Не всички строителни фирми могат да участват при работата на големи сгради. Ето затова са тези 36 апартамента, да да могат само наши фирми да се набутат. Толкова ли сте глупави, че не го разирате
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен че е некоректна Държавата имам предвид Правителството постоянно променя правилата на игратав своя полза.Как се печели дело срещу държавата. ТРУДНО!Има прекалено инструменти и е по-силна от нас
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това обясних ББР е държавна и смятате, че не може да има проблеми.КТБ беше частна закриляна от държавата.Прекалено много вярвате на държавата, която има дефицити, неработеща икономика, взема кредити.И вие се надявате такъв партньор да Ви върне пари за сделкатаи решавате да правите бизнес със държавата - най-некоректния партньор.
62
2
 
4
 
! Отговори
Китов преди 9 години
До Анонимен 83Собствеността на КТБ никога не е била държавна. Националните банки за развитие и частните търговски банки са различни типове институции по дефиниция и имат различни функции. Моля, винаги четете и се информирайте преди да влияете на мнението на другите. Всички ще печелим от това! :)
61
3
 
6
 
! Отговори
Уо преди 9 години
Абсолютно всички българи ще плащат санирането на съвсем малка част българи, които не се знае колко от тях ще са от "своите". Логиката на гербаджиите е доста гнила.Как така ще плащам на някой да му санират жилището......
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато ББР фалира ще бъде продадена на друга частна банкаи дълга Ви стои.ББР е държавна банка и като всяко нещо държавно е нормално да се управлява зле и да бъде водено към фалит. Сега ББР ще вземе кредит от международна банка Световната банка,като не може да го върне, става собственост на богати евреи.Приятен ден Ви желая
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и всички държавни пари на най-големите държавни фирми бяха в КТБи КТБ беше банката на Държавата.и като гледам как държавата няма пари и тегли кредити и се сещамкак ще ми върне парите в сметката за санирането.Иначе Ви желая позитивизъм , надявайте се , бъдете щастливи.Не смятам да ви депресирам. С надежда напред.С държавата и кмета към общото комунизъм
58
4
 
3
 
! Отговори
Китов преди 9 години
А и между другото, ББР или още позната като "БАНКАТА" в някои от коментарите тук, също е държавна институция и е собственост на държавата. Това не е частна банка. Така че, твърдението, че ние (Сдруженията) ще плащаме лихви на "БАНКАТА", когато държавата фалира е несъстоятелно и по-скоро смехотворно.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯЧл. 1. Предмет на Договора. Отиди при адвокат.Не смятам да те убеждавам.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата трябва да върне парите, с което се съгласявамеРАЗДЕЛ III. ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛЖИМИ СУМИ ПО ЦЕЛЕВОТО ФИНАНСИРАНЕЧл. 8. (1) Средствата по ползваното Целево финансиране се възстановяват чрез безвъзмездната финансова помощ, предоставена от Държавата на Сдружението за обновяване на Сградата по специална сметка на Банката .., и се отнасят служебно от Банката за погасяване на дължимите суми по настоящия Договор
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката предоставя на Сдружението ....финансиранет.е банката дава кредит с посочените по-надолу лихви и условияРАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯЧл. 1. Предмет на Договора. Банката предоставя на Сдружението, чрез довереника му Кмета на община финансиране, наричано по-долу Целево финансиране, за извършване на дейностите предвидени в Програмата, в размер, при условия и срокове съгласно анекси, неразделна част от този договор, определящи конкретните дейности за Сградата, които се подписват