Искаме сигурна Европа и казваме "не" на тероризма

Отговорът на тази заплаха трябва да е единен, рече Станишев
Обновена: 21 фев 2015 20:33 | 21 фев 2015 15:58,
29
Искаме сигурна Европа и казваме "не" на тероризма

Категорично осъждаме терористичните атаки в Париж срещу списание "Шарли ебдо", както и тези в Дания и сме решени да отстояваме свободата на изразяване повече от всякога. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Мадрид, където по негова инициатива се провежда среща на върха на евролевите, съобщиха от екипа на Станишев.

На форума се обсъждат горещите теми на Европейския съюз и борбата срещу тероризма е една от тях. В декларация участниците в срещата отхвърлиха всяка форма на нетолерантност, дискриминация, враждебност или насилие над отделни общности.

Левите лидери осъдиха и опитите на крайнодесните партии да извлекат ползи от тези атаки, като отговарят със собствени кампании на омразата.

От ПЕС са категорични, че основният отговор срещу терористите и екстремистите е единството. "Всички европейски страни са изправени пред заплахата от тероризъм. Ето защо отговорността в Европа трябва да бъде споделена и отговорът на тази заплаха трябва да бъде единен", каза Станишев.

Според участниците в срещата без върховенство на закона не може да има сигурност. "Няма да позволим фанатизмът да диктува как да използваме свободата на словото, нито да ни накара да изградим по-затворени или нетолерантни общества. Вярваме, че борбата срещу радикализацията и екстремизма трябва да бъде водена с превантивни мерки на местно, регионално и международно ниво",  се казва в приетия днес в Мадрид документ.

"Настояваме за по-силно европейско сътрудничество в сферата на сигурността, съдебното и полицейско партньорство, както и по отношение на борбата с финансирането на тероризма, заявиха участниците в срещата.

Сергей Станишв коментира в Мадрид и влизането на България и Румъния в Шенген.

"Както знаете, България и Румъния все още са извън Шенген. Това не отговаря на европейските стандарти", заяви той.

"Докато двете страни са извън шенгенското пространство, не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Особено в тази ситуация на несигурност и тероризъм в Европа не е нито ефективно, нито справедливо двете страни да продължават да са извън Шенген", каза още Станишев.

Според него трябва и новият европейски план да е насочен към инвестиции, нови работни места, растеж и реиндустриализация, защото икономиите не са довели до желаните резултати.

"Политиката на затягане на колани в Европа се провали. Тя не може да ни изведе от кризата. Необходимо е промяна в подхода.", коментира той.

Участниците в срещата, поискаха достойни минимални заплати за всички европейски граждани, както и изравняване на заплащането на мъжете и жените в Евросъюза. Те се обединиха около идеята, че бюджетните икономии не са довели до желаните резултати за ръст на икономиките и работа за гражданите на Европа.

"Скорошните избори в Гърция показаха тотално отхвърляне на драстичните политики на съкращения на Тройката", заявиха в декларацията левите на форума в Мадрид. Те поискаха повече пари за програмата "Младежка гаранция" и възможност за младите до 30 години да се включат в нея.

От ПЕС настояха за такса върху финансовите трансакции, чрез която финансовият сектор да допринесе до увеличаване на приходите за евробюджета.

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Mengeme преди 7 години
Pak ni iznenada toz mudrec.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Shte kazjat "NE", ama kompromatcheto za vseki e gotovo da obikoli sveta i da pokazje na izbiratelite i koeto e istina, i osobeno - koeto ne e istina. Edni tsentrali sa mnogo pecheni v tazi infofrmatsionna dejnost, ama mnogo, shtoto i mnogo im plashtat, ta i majka si shte krustjat Marija Magdalena, kakvo ostava za njakakvi si evropejski lidercheta.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До доA kolko "amerikantsi" - usari, demek.
12
0
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 7 години
Точно така ! За целта всяка членка на унията да приеме поне до 20% от населението си мюсюлмани. Да им осигури жилища, работа, джамии и т. н . , и т.н. !!!......
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Интервенциинасащ САЩ изгубят ли господството си над света ,много скоро след това планетата ще изчезне.В момента зреят конфликти между Китай и Индия,между Русия и Китай,няма да има кой да спре Сев.Корея и още десетки конфликти...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
82. 2001 Македония Отряди на НАТО разоръжават албански бунтовници 83. 2001 Афганистан Наземни операции и въздушни атаки за сваляне на талибанското правителство. 84. 2003 Ирак Нахлуване в Ирак с голяма войска, въздушни и военоморски сили за сваляне на правителството на Саддам Хюсеин и установяване на ново правителство 85. 2003 - до сега Ирак Окупация на Ирак с присъствие на около 150 000 войници в борба с бунтовнически групировки. 86. 2004 Хаити Дебаркиране на морска пехота. ЦРУ участва в преврат за сваляне на от власт на Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide )87. 2004 Грузия
9
0
 
3
 
! Отговори
Интервенциинасащ преди 7 години
1. 1914-1934 Хаити Дебаркиране на пехота, въздушни бомбардировки водещи до 19 годишна военна окупация 2. 1916-1924 Доминиканска република Военна интервенция последвана от 8-годишна окупация 3. 1917-1933 Куба Дебаркиране на морска пехота. 15-годишна окупация 4. 1918-1920 Панама Намеса на пехота която изпълнава "полицейски задължения" в продължение на 2 години. 5. 1918-1922 Русия Флот и пехота водят битки в няколко района на страната в продължение на 5 години 6. 1919 Югославия Морска пехота се намесва в Далмация (Хърватско) 7. 1919 Хондурас Дебаркиране на морска пехота 8. 1920 Гв
8
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ НАТО В ЕВРОПА НЯМАШЕ ВОЙНА В ЮГОСЛАВИЯ УКРАЙНА КОСОВО И АЛБАНИЯ ---С ВЛИЗАНЕТО В ЕС ВЛЕЗЕ И НАТО----ВИЖДАТЕ РЕЗУЛТАТА---БРАТА УБИВА БРАТ ЗАЩОТО НЕ Е ,,ДЕМОКРАТ,,
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на снимката: станишев в готовност да се наака. в прекия и преносния смисъл. борбата с тероризма безотказно ще се провали, щом станишката е в готовност на стартовата линия.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми като искате сигурно Европа и "НЕ" на тероризма кажете "НЕ" на Щатите, бре. Нищо сложно няма. Ама не щете, щото ви държат за...
5
1
 
15
 
! Отговори
американецо преди 7 години
Тоя долен ляв политик Сергей Станишев кога ще заяви най-накрая недвусмислено на чия страна е в конфликта в Украйна- Русия?
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DPS E NOSITEL NAIDEITE NA BADESHTOTO V EVROPA
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не на ислямизма и ДПС
2
2
 
9
 
! Отговори
kiril преди 7 години
Mojete da organizirate i gey parad sreshru terorizma, syshto shte ima nelosh efekt
1
3
 
17
 
! Отговори
Откровение преди 7 години
Е basi това Ляво, дето Съсела му е шеф!