Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит

Когато няма обяснение, има демагогия, рече Мартин Димитров
Обновена: 23 фев 2015 10:46 | 23 фев 2015 10:43,
107
Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Ефектът от новите заеми върху дълга ще е нулев, защото с парите ще се изплащат стари задължения. Това обясни пред bTV депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че през 2015 година падежира дълг на стойност 7 млрд. лева и тъй като страната ни няма спестени средства, ще трябва да тегли нов заем, за да покрие стар дълг и така задълженията на практика не се увеличават.

Още по темата
През 2016 година пък падежират заеми на стойност 1,7 млрд. лева, а през 2017 година – към 3 млрд. лева, поясни още депутатът. По-голямата част от тези задължения са още от времето на Тодор Живков, допълни той.

Според депутата тезата за тегленето на нови заеми е много трудна. „Популистката теза е да кажеш „не искам нов дълг”, но следва фалит, ако не направиш правилните мерки”, заяви той и допълни, че това не е „дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията”.

Димитров отхвърли критиките на опозицията, че една от банките, които ще управляват облигационната програма на правителството в следващите три години, е HSBC, изтъквайки, че правителството на Пламен Орешарски също е ползвало услугите на тази институция и само година по-късно от БСП - Лява България вече я определят като компрометирана.

Депутатът изтъкна и факта, че във всяко едно рамково споразумение за дългове досега е била включена клауза за лихва до 10%, за да не се ориентират пазарите при каква лихва се взима дългът. "Когато няма обяснение, има демагогия", коментира той.

Мартин Димитров посочи още, че кабинетът на Бойко Борисов е заварил бюджетен дефицит в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт от управлението на Пламен Орешарски. „Той (Пламен Орешарски - бел. ред) започна мандата си при 0,5% и седем пъти го увеличи до 3,7%”, коментира депутатът.

Той гарантира, че правителството ще намалява дефицита всяка година от своето управление и до 2017 година ще достигне 2%, макар и по думите му тези темпове да не са достатъчни и може да „бъдем още по-амбициозни”.

Депутатът коментира, че в момента лихвените нива за българските ценни книги са рекордно ниски – между 2 и 3% и затова финансовото министерство е бързало с облигационната програма. Той обаче призна, че финансовият министър Владислав Горанов е направил грешка, че не е обяснил ситуацията в Народното събрание, включително и пред опозиционните партии, нито на обществеността.

Това е симптом за подценяване на ситуацията от страна на финансовото министерство, убеден е Димитров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДО 77, Вие наистина ли си мислите че управляващите отиват там да управляват с ум и разум държавата. Блажени са вярващите. Управлението е бизнес, бизнес значи работа. Човек работи за да печели. Много е проста логиката. Не очаквай.......
65
18
 
40
 
! Отговори
Дилдо Бегинс преди 9 години
Емитиране на облигации е нужно просто защото държавната хазна беше изсмукана като отлежало вино от тройката крадци ДПС БСП и Атака. Не им стигна и глътнаха една банка. Ако имаха време още поразии щяха да направят. Проблем сега е че не им се търси отговорност. Икономическа полиция, разузнаване, спят непробуден сън. Защо?
64
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪНШЕН ДЪЛГ НА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВИТЕ. САЩ 18 ТРИЛИОНА 100 % ОТ БВП. ГЕРМАНИЯ. 5 ТРИЛИОНА 189.4 % ОТ БВП. ГЪРЦИЯ 594 МИЛИАРДА 175 % ОТ БВП. НОРВЕГИЯ 577 МИЛИАРДА 208 % ОТ БВП. ФРАНЦИЯ 5 ТРИЛИОНА 247 % ОТ БВП. АВСТРИЯ 869 МИЛИАРДА 268 % ОТ БВП. ШВЕЦИЯ 916 МИЛИАРДА 275 % ОТ БВП. БЕЛГИЯ 1 ТРИЛИОН 345 % ОТ БВП. ВЕЛИКАБРИТАНИЯ 9 ТРИЛИОНА 247 % ОТ БВП. ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВИТЕ В ЕВРОГЕЯ КОИТО СА ФАЛИРАЛИ. А НИЕ СМЕ В ТОЗИ ФАЛИРАЛ СЪЮЗ И ЧАКАМЕ ДА СЕ ОПРАВИМЕ. ДА АМА НЕ.
63
9
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Мартине,като си такъв голям икономист за какъвто се имаш,що не каза още през далечната 2008г.че влизаме в дълг а чакаше дълга да надскочи умствените ви възможности и да се чудите сега как да излъжете простия народ за да оправдаете бездарието си.Един икономист никога не би допуснал това ,знаеш ли защо?Защото по тоя начин си *** на дипломата и на знанията.По икономиката на една държава се съди за нивото на експертите и за техните знания и качества ,като такива.
62
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В СРЯДА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЗАГРОБЕНИ ОТ ПРОДАЖНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ С ТОЗИ ЗАЕМ КОЙТО ЗА ВОЙНА С РУСИЯ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА !
61
8
 
42
 
! Отговори
Рон Бак преди 9 години
Харчете си ги със здраве тези 4 милиарда, които ще поделите на 4. Едва ли ще се задоволите само с 1 милиард, но поне ще има да лапате засега, а после ще искате и друг заем. Все пак затова искате по-голям заем от необходимото, за да има и за вас.
60
8
 
56
 
! Отговори
Милиционер преди 9 години
Няма такива "раформатори" и "десни", като нашите! Вместо да съкращават разходи и премахнат бездънните ями в държавните стуктури, те ще вземат кредит, за да ги излеят в пясъка, за да си вземат комисионните! Имаме 260 болници, а нямаме здравеопазване, 127 районни съдилища и прокуратури, а сме със най-неработеща съд. система, плюс 60 000 милиционера, БДЖ - щели да им налеят 300млн., НЕК ... да продължавам ли?!
59
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е по-опасен от атомна бомба! Защото е пишман икономист, по-скоро герберска *** на ***.За тази година падежът е 1,5 млрд, какви 7 милиарда му се привиждат.
58
9
 
38
 
! Отговори
Sony преди 9 години
Abe UTEPLIAK posle kak she gi vrashatame ? Imash li neshto v darjavata kade raboti ta da vzimate danaci I da se plashtata zaemi.
57
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дълга на Живков го използваха само за лъжа и демагогия и да вземат добра комисионна от нови дългове както Милен Велчев спечели няколко милиона уж от теглене на нов дълг за дълга на Живков.
56
12
 
50
 
! Отговори
ТИМ преди 9 години
Мартинчо, къде забрави фискалния резерв от 9 млрд., който остави Орешарски?!?! Къде е?!?!Защо забравяш, че правителството ще получи близо 5 млрд. от *** и фонда?!?Както виждаш, има с какво да се покрие стария дълг!
55
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАЛТИНЧО ТОЗИ ДЪЛГ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА? ЗА 8 МИЛИАРДА ЕВРО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАМЕ НИЕ ОВЦЕТЕ 24 МИЛИАРДА ЕВРО С ЛИХВИТЕ. ТИ ЗНАЕШ ЛИ ДА СМЯТАШ МАЛТИНЧО ИЛИ СИ УЧИЛ ДО 1 ви КЛАС?
54
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мобилизация ! Само за два месеца от началото на годинатавоенните са привикали в запас 7306 души.От началото на 2015г.се забелязва активизиране в привикването на запасняци у нас.Това става ясно от отговора на министъра на отбраната Николай Ненчев на въпрос на депутатско питане. ?Честито българи обратния президент и соросоидното продажно правителство ни подготвят за война,затова е и този спршен заем от 8 милярда евро.(лудия) Сидеров май пак излезе прав
53
9
 
45
 
! Отговори
1 преди 9 години
До лъжата,последния транш от дълга на живков,беше платен през декември 2014г.лично другарката минда стоянова го съобщи пред медиите,но герберите помнят само до три минути.
52
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47 до ИкономистАз не съм икономист но Вие четете през ред очевидно! Лихвата няма да е 10% а 2,4 мисля.Имате заем на 10% лихва примерно и след няколко години ви предлагат заем за 2,4% с който можете да покриете старите си задължения е вие бихте ли го взели или ще си плащате големите лихви ? Хайде малко по разсъдливо с коментарите на всички. При около 35 милиарда БТП на България и дефицит от 3% годишно (около милиард) за три години стават над 3...(това за ком 45 и липсващите 4,5 милиарда.
51
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кредитите трябва да се изплащат с работеща икономика.А не със нови кредити.Нямаме работеща икономика и логично е да фалираме вместо да продължаваме агонията.Боко като се боричка за власт много добре е знаел какво е състоянието на дълговете.Никой не е гласувал за него да рефинансира стари дългове.
50
8
 
45
 
! Отговори
фан преди 9 години
При положение че трябват 6 милиарда лв. и то не веднага защо теглят 16.За да може и тоя а*сльо да кусне.
49
8
 
45
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Управляващи *** и олигарси! Дълг се взима след РЕФОРМИ във всички губещи държавни сектори, работеща съдебна система и оптимизация на администрацията. След това се прави анализ(не за 8 дена!!) от експерти, чак тогава като последен вариант се взима дълг и то с ясен план и прозрачност. Нито едно от условията не сте изпълнили!!! Къде са ви РЕФОРМИТЕ бе РЕФОРМАТОРИ?
48
8
 
43
 
! Отговори
лъжата преди 9 години
Никакви дългове на Живков не плащаме, всичко са дългове на демокрацията след 1989 г.През 1989 г. от Живков остава 8 милиарда долара текущ дълг, но всяка година България получава по 1 милиард долара такси от СССР и Русия за транзита на газ. През 1996 г. запада уж ни опрощава 3 милиарда долара, но после Милен Велчев опрости 3 милиарда долара дълг на Ирак в полза на Буш и САЩ и Ирак спира износа на петрол за България.
47
9
 
45
 
! Отговори
РБ преди 9 години
С такива като вас и фалита ни е малко!