Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит

Когато няма обяснение, има демагогия, рече Мартин Димитров
Обновена: 23 фев 2015 10:46 | 23 фев 2015 10:43,
107
Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Ефектът от новите заеми върху дълга ще е нулев, защото с парите ще се изплащат стари задължения. Това обясни пред bTV депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че през 2015 година падежира дълг на стойност 7 млрд. лева и тъй като страната ни няма спестени средства, ще трябва да тегли нов заем, за да покрие стар дълг и така задълженията на практика не се увеличават.

Още по темата
През 2016 година пък падежират заеми на стойност 1,7 млрд. лева, а през 2017 година – към 3 млрд. лева, поясни още депутатът. По-голямата част от тези задължения са още от времето на Тодор Живков, допълни той.

Според депутата тезата за тегленето на нови заеми е много трудна. „Популистката теза е да кажеш „не искам нов дълг”, но следва фалит, ако не направиш правилните мерки”, заяви той и допълни, че това не е „дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията”.

Димитров отхвърли критиките на опозицията, че една от банките, които ще управляват облигационната програма на правителството в следващите три години, е HSBC, изтъквайки, че правителството на Пламен Орешарски също е ползвало услугите на тази институция и само година по-късно от БСП - Лява България вече я определят като компрометирана.

Депутатът изтъкна и факта, че във всяко едно рамково споразумение за дългове досега е била включена клауза за лихва до 10%, за да не се ориентират пазарите при каква лихва се взима дългът. "Когато няма обяснение, има демагогия", коментира той.

Мартин Димитров посочи още, че кабинетът на Бойко Борисов е заварил бюджетен дефицит в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт от управлението на Пламен Орешарски. „Той (Пламен Орешарски - бел. ред) започна мандата си при 0,5% и седем пъти го увеличи до 3,7%”, коментира депутатът.

Той гарантира, че правителството ще намалява дефицита всяка година от своето управление и до 2017 година ще достигне 2%, макар и по думите му тези темпове да не са достатъчни и може да „бъдем още по-амбициозни”.

Депутатът коментира, че в момента лихвените нива за българските ценни книги са рекордно ниски – между 2 и 3% и затова финансовото министерство е бързало с облигационната програма. Той обаче призна, че финансовият министър Владислав Горанов е направил грешка, че не е обяснил ситуацията в Народното събрание, включително и пред опозиционните партии, нито на обществеността.

Това е симптом за подценяване на ситуацията от страна на финансовото министерство, убеден е Димитров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
36
 
! Отговори
azzz преди 9 години
Другариииии другари:)))) материяла е слаб другари материяла:)))) има кометнати от рода на: Живков бил истински българин????????????????? мамооооооо:))))Бойко ви каза: матерялаааааааааааааааааааа:)))) в блатото ни е мястото или в казана :)))
45
8
 
34
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До Трак 50Аз чух какво той каза, а ти разбра ли? Щото ми се струва, че не си!
44
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИкономистЯвно добре си научил опорните точки.Но ако прочетеш добре какво е писал в разбивките министъра ще видиш че е надписал едни около 3.5 милиарда.Я вземи какво пише за този заем Проф. Никола Алтънков,Калифорнийски университет, САЩ . Този е икономист докато ни си просто един писач на хонорар.
43
18
 
35
 
! Отговори
Трак преди 9 години
Човекът го каза точно и ясно. Който има поне основно образование ще разбере, останалите могат да храчат като средностатистическия Бай ***. :)
42
11
 
51
 
! Отговори
1 преди 9 години
мартинчо,популистко е когато орешарски искаше заем от 1пилиард,твоя любим от банкя му прати платените,ентелегентни,да протестират,а сега любимия ти от банкя иска 16милиарда,ти като "голем"финансист,как ще го наречеш това негово искане,фалит или,пълнене на джобове от комисионни.
41
8
 
43
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Какво доказва, това че няма нито едно журналистическо разследване за КТБ,и къде точно потънаха 3-4 млрд. ?
40
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИкономистАйде ти ми обясни, защо това се прави извън бюджетната процедура, и ако не ме лъже паметта в закона за бюджет 2015, бяха заложени едни 8 млрд нов дълг за рефинансиране и дефицит, и каква е тая лихва 10 % от заложна къща ли ще взимат тоя дълг?
39
9
 
42
 
! Отговори
до икономист 39 преди 9 години
Даже от доклада на М.Иванов от статията става ясно за 11.7 млрд, а не за 16./т.е. има разлика от 4.3млрд!?!?Според някои посветени в тия "държ.тайни" ик.авторитети за целият 3год. период парите по стар дълг не надвишават 7млрд лв.Така че не бързай да обиждаш , и да се правиш на мъдрец!
38
8
 
43
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Леле почти ме убеди-почти обаче! Ти за такива балами ли ни взимаш? Знам аз кой ще изпита ефекта от новите заеми и този човек няма да си ти и твоите деца а ние и нашите деца, за това си затваряй лъжливата уста! Той ще ми говори за демагогия и популизъм, вие надминахте и Орешарски по наглост бе!
37
9
 
45
 
! Отговори
сс преди 9 години
Дългове от времето на Тодор Живков, да излезе царя и да ги изплати защото НДСВ се съгласиха пред САЩ и опростиха дълга на Ирак и Либия който беше доста Милиарди за тези държави е капка от сондата да си го изплатят но като може да си получи комисионната от няколкостотин милиона (царя) защо и е на България да й връщат дългове. Сега да се чудим от каде да погасяваме нашите задължение. ПРОДАЖНИЦИ
36
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До финансистJТи явно участваш в класацията ***,по-***, най-*** Мартинчо Димитров. При Жан Видинов фалираха търговски банки които бяха отворени с кредити от други банки (чи това е напълно нормално ни убеждаваше Венци Коня-член на управителния съвет на БНБ , Костов и още плеада "десни финансисти"). Сега кой спа за КТБ - - поправителният съвет на БНБ. Кой назначи този управителен съвет на БНБ -ГЕРБ. Кога ще се върнат парите дадени на кредит на Фонда за гарантиране на спестяванията ?Май никога.
35
10
 
45
 
! Отговори
Елементарно преди 9 години
До АнонименТака е, докато хората не изградят трайна нетърпимост към дребните и едри лъжи (като тази лтъжа за 16 мрда. лв.) всеки овчар като Марто ще лъже и маже на воля :)
34
9
 
50
 
! Отговори
дедо Ви преди 9 години
Що го усуквате по килифарски с тоя дълг!4 милиарда евро стигат за покриване на стари дългове!Останалите 4 милиарда отиват за:-Купуване на оръжие! Обещано на януарските гости-Покриване борча на НЕК!?Покриване на щетите от изкупните цени на ел енергия от ВЕИ и американските ТЕЦ.-Саниране! Създаване работа на строителни и консултантски фирми-Джоб парасъ на правителството............Идват избори
33
27
 
37
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Много е трудно да се обясни на финансово неграмотният народ, че НОВ ЗАЕМ НЯМА! Има погасяване и рефинансиране на стари задължения.В България естествено всеки си мисли, че разбира от всичко.Срамота е, че професор (Гечев), който докара държавата до фалит преди немного години, е яхнал яко популистката вълна. Не мога да си представя каква икономика преподава на студентите си, марксистка вероятно. Срамота е, че се говори толкова много по тема, към която обикновеният българин няма никакво отношение.
32
9
 
51
 
! Отговори
Баба Пена преди 9 години
Страшно е да те управляват червени другари, но още по-страшно е когато на властса сините другари. Обхванала ни е политическата"циливилизация".
31
9
 
53
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Твърдо против нов заем. Първо спрете изтичането на държавни пари в частни ръце, след това взимайте заеми. Защото в момента врътката е ясна - теглят се заеми, които после "наши" фирми ще усвоят. Стига толкова - БДЖ, СКГТ, ВМА - чудесни примери за това как безследно изчезват стотици милиони. Просто спрете течовете нагорните сдружения и няма да има нужда от нови заеми.
30
9
 
48
 
! Отговори
кой плаши тоя? преди 9 години
По-добре фалит и тотални реформи на общественият и административен сектор сега, отколкото задълбаване много по дълбоко с цел запазване на сегашното статукво / още малко/.Нищоправците на борсата!!!!
29
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aman ot podgasnizite v gerb dezata na komunagite ot jivkovo vreme dimitrova otidi da se da u4isch v Bankja ili v parvo glavno ne stavasch s taka sloba deto te Jade
28
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Abe tosi mnogo lae a ne snae maika mu ne go li e vaspitala kak da se darji käsebleiche tolkova godini a i ot kakvo komunisti4esko Sem. Si. Ti li Akali sche davasch sled kato tvojat e Malak Ja otidi maika ti da te vaspita i se dou4i v moskovskata 6kola ili pitai baschtatai kade e u4il v simionovo mvr
27
8
 
49
 
! Отговори
До 25 Иван преди 9 години
"Злоупотреби за милиони във ВМА, показа разследване". Нещо по този въпрос. Този път медиите не бързат да преписват.Репортажът на БТВ наистина беше много професионално направен. Изключително добро разследване, което показа как се източват милиони левове и как абсолютно никой не си прави труда да провери защо това се случва. Евалата на БТВ за това разследване!Но защо наистина в нито една медия нищо не се чува по този въпрос?