Ултиматумите на Горанов ерозират коалицията, обвини АБВ

Хората на Първанов подкрепят президента за референдум с местния вот
Обновена: 23 фев 2015 16:05 | 23 фев 2015 13:32,
42
Ултиматумите на Горанов ерозират коалицията, обвини АБВ
Росен Плевнелиев се срещна с представители на ръководството на АБВ. Снимка:БТА

АБВ обвини финансовия министър Владислав Горанов, че с предложението си за нов заем изправя ултимативно парламента до стената и го вижда само като корпус за бързо реагиране. Според партията на Георги Първанов тези ултиматуми ерозират основите на партньорството между партиите зад кабинета.

Още по темата
АБВ отправи критиките си след среща с президента Росен Плевнелиев.

Тя беше първата от поредицата консултации, които държавният глава традиционно прави веднъж годишно с партиите в Народното събрание. По време на разговорите АБВ и президентът са обсъдили промяна в Конституцията заради съдебната реформа и заради увеличаване на президентските правомощия, националната сигурност, енергийната система и други.

Формацията на Първанов застана и зад искането на президента за изборен референдум с местния вот.

„Проблемът с дълга не е в Бойко Борисов, а във финансовия министър Владислав Горанов, който за втори път изправя парламента ултимативно до стената с искания за 24 часа да се решат сериозни въпроси, които трябва да са обект на обсъждане между парламентарните групи“, каза шефът на групата на АБВ Борислав Борисов след срещата с президента.

Според него е ясно, че липсва взаимодействие между член на кабинета и парламента.

"Тези ултимативни изисквания ерозират основите на доброто партньорство между партиите, подкрепящи правителството“, каза депутатът.

От АБВ обясниха, че по време на срещата са поставили отново на дневен ред искането си за увеличаване на президентските правомощия. От формацията обаче не уточниха какво е било мнението на държавния глава по темата.

Партията на Георги Първанов обяви и че подкрепя и трите пункта от искането на президента за изборен референдум – електронен вот, задължително гласуване и мажоритарни избори. Борисов обясни, че вероятно в началото електронното гласуване трябва да бъде машинно, но че идеята е да се върви напълно към електронния вот. Мажоритарният избор пък според АБВ трябва да е 50 процента мажоритарен, 50 процента пропорционален с преференции.

По време на разговорите с държавния глава АБВ са настояли за включването на три теми за обсъждане в някои от следващите заседания на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава. Първата е мястото на България след началото на започващия мирен процес в Украйна.

„Трябва да бъде преразгледано отношението към санкциите срещу Русия и да се обсъдят мерки за развитие на икономическото сътрудничество на България с Украйна и Русия“, каза Борисов.

Той обясни, че като страна член на ЕС и НАТО България не може самостоятелно да взима решения на тази плоскост. „Затова говорим за активизиране на ролята на България в участието в утвърждаването на мирния процес“, обясни депутатът.

Второто предложение за тема на КСНС е енергийната стратегия и възобновяването на спрените енергийни проекти, с които България отново да добие енергийна мощ, и проблемът с демографската криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
невиждате ли какво става ситуацията се закучи фатално никои не му се пада погръб от каруцата назрява ситуация за местни и парламентарни избжри
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съвсем наскооримаше коменатр Москов за да му се приеме здравата програам отделя два часа на коалиционинет партньори. горанов за бюджета не желае да отдели 15 минути. Аз викам - Москов да стане и финансов минтистър.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
горанов собствено изъв н времето като министър какове произвел за страната че такав такива оценки на най-големите производители?
23
0
 
4
 
! Отговори
Горанка преди 9 години
Горанов е нагло, цинично и нелицеприятно ***!Това е пълна пародия на министър! ОСТАВКА!
22
0
 
4
 
! Отговори
ИСТИНА преди 9 години
ТОЯ ГОРАНОВ Е НАГЪЛ КАРИЕРИСТ, който е против народа си с този дълг...Да се самосезира Главният прокурор за такова антинародно управление, което ще доведе до бедност на народа ни? КАКВО СПИ ПРОКУРАТУРАТА?
21
6
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Гласувайте за ДПС. Скоро там ще се почистят от червивите. До една година няма да останат национални местни дерибеи. Ще се върне морала вярата.
20
0
 
13
 
! Отговори
БОНИ преди 9 години
АЛА - БАЛА ,СЕ КАЗВА НА ТОВА МЪТИЛО ,ИЗРЕЧЕНО ОТ АБВ ! ТОВА НЕ Е НИЩО ДРУГО , ОСВЕН ОТЛАГАНЕ НА ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ - ВЪН ГЕРБ ОТ ВЛАСТТА ! ТО Е ,ПРИБЛИЖАВАНЕ НА БЕЗХАБЕРНИКА ДО ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СТОЛ И ПЪРВАНОВ ДО ПРЕМИЕРСКИЯ СТОЛ ! АВДЖИЙСКИ РАБОТИ ,НО НЕ ЗА ТЕЗИ ,КОИТО МРАЗЯТ АВДЖИЛЪКА ! ЗА БЪЛГАРИНА ,КОЙТО УСЕЩА ДЕМАГОГИЯТА И НЕ ЩЕ ДА ВЯРВА НА "ДЕМОКРАЦИЯТА " - 79 % ОТ ТЯХ !
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен ->Само Атака ще ги измете и нещата могат да тръгнатБлажени са вярващите и тяхно е царството...
18
10
 
2
 
! Отговори
АЦЕТО преди 9 години
До ЦиганинИ КАКВО,АКО ТЕ ОБЕДЯТ РАЗНИ ПРАЗНОДУМКОВЦИ-ИКОНОМИСТИ,ЧЕ ЗАЕМА Е ЛОШ,ЩО МИСЛИШ,ЧЕ НЯМА ТИКВАТА ДА ГО ВЗЕМЕ ЛИ НАИВНИК.........
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До citizenТаен поне се гарантира че не може да се покаже от 99 % от избирателите. А после че се купува и манипулира само в парламента е разрешено от законите и никой не го променя.
16
5
 
14
 
! Отговори
Ха, ха... преди 9 години
КУХА, ИЗПРАЗНЕНА ОТ СЪДЪРЖАНИЕ, ИЗЛИШНА И РАЗТОЧИТЕЛНА НА ХАРЧОВЕ ЗА БЕДНАТА В МОМЕНТА ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ИНСТИТУЦИЯ "ПРЕЗИДЕНТ"...!!! ИМПИЙЧМЪНТ И НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ...!!!
15
2
 
10
 
! Отговори
citizen преди 9 години
А да не би сегашната система да гарантира таен, не купен и не манипулиран вот?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До citizenНе е тайно и може да се купува, манипулира или проследи с компютър
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов не е финансов министър а новият пудел на ББ
12
2
 
25
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Той каза и че пенсионерите взимали ВИСОКИ пенсии ...Ако 154 лв е висока пенсия, то защо тогава той не се пенсионира на тази пенсия ? А може би има предвид пенсионерите от кръга 'монтерей' Л. Гоцев, В. Вълков и Бр. Аспарухов, които взимат максимални пенсии ?Преди време казваше, че пенсионерите му били изяли парите от бюджета ...Ако някой има заслуга за Коледните и Великденските добавки към пенсиите, то определено той е И. Калфин .
11
3
 
6
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Кое му е "противоконституционното" на електронното гласуване?
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължително гласуване - противоконституционноЕлектронно гласуване - противоконституционноМажоритарно гласуване - и сега го има, но няма полза пример избора на президента и кметовете и но те стават феодали с много права или безсмислениПрезидентска република - беше отменена през 1989 г. че е диктатура и парламентарната е по-добра.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росенчето явно обича разни педофили и подобни екземпляри щом лично е подписал указ за освобождаването на един детеубиец от 92-та година. Но все пак такива за герберските ценности.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 2 дни когато президентът на всички рецидивисти Роска Пудела е помилвал троен убиец/изнасилвач на деца. Според ГЕРБ той е вече примерен гражданин който заслужава да бъде на свобода. Дали някой от герберите ще го приюти у дома си за детегледач?Ценности гарантирани от ГЕРБ.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за България и особено за младите хора които си мислят, че ще имат шанс за по-нормален живот. Не е необходимо много да се разсъждава но с всяко НС нивото пада. В него влизат хора които искат само да забогатяват. Помните Горанов защо напусна преди НС, не могъл да стане милионер!?! Сега е министър и с мозъка от Банкя са купили депутати и групи което ще направи Горанов милионер а доцента със сметки в офшорки от няколко милиарда. Народа е смазан и вече бездушен, няма съпротивителни сили.