Хората на Първанов твърди - няма да подкрепят новия заем

Защо 16 млрд. лв. заем, а не само 9 за стари дългове, пита АБВ
Обновена: 24 фев 2015 14:05 | 24 фев 2015 12:36, Камелия Цветанова
40
Хората на Първанов твърди - няма да подкрепят новия заем
Снимка: БТА, архив

Лидерът на АБВ Георги Първанов потвърди заявката на депутатите си, че няма да подкрепят ратификацията на договора между правителството и четири банки консултанти за взимането на нов заем в размер на 16 милиарда лева.

Още по темата
„Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министъра на финансите Владислав Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове“, заяви Първанов.

Според него АБВ не оспорва нуждата да се вземе нов заем, за да се покрият стари задължения, но експертите на партията смятат, че той не трябва да надхвърля 9 млрд. лева, колкото са старите дългове.

Миналата седмица парламентът отложи по искане на Патриотичния фронт обсъждането на ратификацията на договора, за да може двете поддържащи управлението формации - Патриотичният фронт и АБВ, да се запознаят детайлно с параметрите на споразумението и необходимостта от него. АБВ още в сряда заяви, че няма да подкрепи договора за нов дълг, макар че премиерът Бойко Борисов обяви, че вицепремиерът и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин подкрепя договора.

В неделя Калфин подчерта, че партията му не е доволна от начина, по който е направено предложението, но самият той напомни, че това не е решение за вземане на нов заем, а за договор с банки по обслужването му.

"Към този момент мога да кажа, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи внесения проект за ратификация. Там има няколко милиарда, нека да приемем, че са 2 милиарда, които са предвидени за покриване на бъдещи бюджетни дефицити. Ако сега имаше инвестиционна стратегия, която да съпътства или дори да предшества като дебат това споразумение, можеше и да бъдем убедени, но хипотезата означаваше да бъде изтеглен законопроектът за ратификация и да седнем да поговорим, да обмислим. За мен най-доброто решение беше да се направи нов договор, вече след един сериозен публичен и професионален дебат и залагане на нови параметри", заяви днес Първанов.

"Аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да е било", добави той, след като миналата седмица Борисов намекна, че е готов да се раздели с властта, ако парламентът не одобри ратификацията на договора за заема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: дългАБВпърванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжец и ти се продаде
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петата колона няма умора. Туриха им един министер, а като цяло саботират управлението. Торпили.Отдавна се вижда, че комунистите, както и да се наричат сами, не желаят България да се стабилизира. Всичките се напъват да провалят и най-малкия напредък.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименатака може да се кандидатира за парламентарните избори на русия но не и на българия и да взимат и абв-то
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от абв се оплашиха от социологическите изследвания че следващият парламент няма да са вътре и решиха да правят контра че дано си оправят рейтинга. да ама така държава не се управлява
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СА ПО ОТНОШЕНИЕ НА НЕГРАМОТНОСТА, ПИШЕМ НА СЕЛСКИ ЗА ДА ВИ Е ЛЕСНО ДА *** ЧЕТЕТЕ
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само да припомним на късопаметните, Орешарски искаше 1 млрд заем , тогава ореваха целио свет, са 16 млрд. и са тихи кат мишоци, само и само да мине номеро и да си харчат колкото им е гот, после големото мазало, самочи вече тиа ша са чао в лондон или виена с големи акаунти в банките
20
6
 
6
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До разни атакисти. Лилипутинът Волен може да стане само управител на долнопробен ресторант в Крим. Една комисия му дадоха да ръководи в предишния парламент и какво направи. Едно голямо НИЩО.
19
1
 
6
 
! Отговори
До 25, Неграмотен преди 9 години
Нещата ще вървят зле, докато неграмотници като Вас господине, дращят глупости по форумите.Предполагам, че това което може да правите е да метете улиците заедно с Ромите. Там Ви е мястото.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно няма да се краде от заема и затова гоце е против
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАСИ СИЧКИ ИСКАТ ДА му УГОДЯТ, НА ...., ЗНАЕТЕ НА КОЙ, АКО НЕМА ЗАЕМ НЕМАЛ ДА УПРАВЛЯВА, БАСИ МОТИВАЦИАТА, ЕЙ КВО СТАНА С ИНДУСТРИАТА НА ТАА ДАРЖАВА, КАДЕ Е ДАРЖАВНАТА ПОЛИТИКА, ЕЙ ПИСНА МИ ОТСЕКАДЕ, КВО СТАНА С ПРОГРАМАТА 20-20 ПРАЗНОСЛОВЩИНИ, ПИТАМ КАК ША СЕ ПЪЛНИ ТОА БЮДЖЕТ СЪС ЗАЕМИ ЛИ? НЕ Е ИСТИНА, ЕЙ ОПОСКАХА ТАА ДАРЖАВА ОТСЕКАДЕ ДА МУ МИСЛИ ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕЧЕЦ
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво са 19 милиарда в сравнение с безкрайната вселена? Да не искате да се върнат сталинските времена - за 5 000 рубли смъртна присъда?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха така Първанка, предай поредния си авер, както ти си знаеш! Така както натопи младата *** че ти е лепнала трипер!
14
7
 
13
 
! Отговори
Винету преди 9 години
***. Какъв растеж искаш в тази опоскана държава. Сега трябва са се спасява разрухата, а растеж - евентуално след няколко години.
13
3
 
15
 
! Отговори
АГЕНТ ГОЦЕ преди 9 години
Е КАК ДА ПОДКРЕПИМ СЛЕД КАТО ОТ ТОТО-ДЖАКПОТА В НЕДЕЛЯ НИЩО НЕ ВИДЕХМЕ! СИЧКО ОТИДЕ ЗА КАРАКАЧАНСКИЯ *** И ДРУЖКАТА МУ ВАРЕЛИ СЮЛЕЙМАНОВ! НИКВА ПОДКРЕПА!
12
2
 
6
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Druari, dorde gledate agent Goce po no vinite, vse shte sa vi prazni dvorovete!
11
3
 
6
 
! Отговори
бд преди 9 години
160 милиарда трябва да се вземат.Така всяко правителство ще има основание да иска заем с такъв размер и ще харчи за пътища,заводи,здраве,спорт,образование,и т.н. и т.н.Какви са тези смешни и жалки 12-16 милиарда?За горд и смел народ ,дал на света киселото мляко,Първанов и Борисов ограничения не трябва да има!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега криво-ляво успяваха да плащат стари заеми от постъпленията на т.нар.приватизация,разбирай "ограбване". Но сега вече почти няма какво да се "приватизира" и в хазната не влизат никакви пари. Е, като в хазната няма приходи от никъде,тъй като и от доста консеции парите са като "пари за семки" от тук насетне ще вземаме нови заеми, за да плащаме старите и по този начин влизаме в една дългова спирала.Както е тръгнало,след малко ще трябва да "приватизираме" държавата.
9
3
 
41
 
! Отговори
"Протестър" преди 9 години
Ако сме Народ, революция трябва да вдигнем, но номера с тези 16 млрд. лв. на бива да мине.Най-напред да върнат парите на КТБ - до стотинка. Едни събрани и подредени пари в една банка, просто изчезват ей така и няма сила, която да направи нещо - да каже кой колко е взел, къде ги е вложил, кога ще ги върне...А тези 16 млрд., които никой не ги знае от къде ще дойдат и къде ще отидат????Стига кражби! Ако не могат да управляват да си го признаят и да си ходят!!!Всички до един!
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Трънки, ще ши докара Волен!
7
2
 
27
 
! Отговори
кк преди 9 години
Аз така мога да управлявам до безкрайност: Запазвам статуквото, т.е. абсолютната беднотия и тъпотия на хората, тегля заеми, за да покривам старите, и т.н.Не, не! 25 г. никой не пое отговорността да каже - влагаме тук пари, ще постигнем такъв и такъв ръст, ще открием такива и такива пазари....След 25 г. някакво си мижитурче, по стечение на незнайно какви обстоятелства станало Министър, ще ни сервира, че още имаме неуредени заеми от времето на Т. Живков!!!!Вън, маскари, мръсни!!!!