Местан поиска отлагане на дълга, отказаха му

Той настояваше Борисов и Горанов да се срещнат с партийните лидери
Обновена: 25 фев 2015 11:18 | 25 фев 2015 11:09, Камелия Цветанова
45
Местан поиска отлагане на дълга, отказаха му
Лютви Местан Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за широки консултации с опозицията за договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Още по темата
Той дори настоя решението на парламента да бъде отложено за утре, а днес премиерът и финансовият министър да се срещнат с лидерите на всички партии в парламента и с финансови експерти, за да се изясни точно колко са старите дългове, които трябва да бъдат покрити с новия заем.

Искането му обаче беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП, „Атака“.

Според Местан решението, което предстои да бъде взето от парламента, не е тривиално, защото се отнася за най-големия дълг, който страната ни емитира за последните 30 години.

„Понеже той няма да бъде връщан от това правителство, този проблем трябва да бъде осмислен като държавнически. Решението на парламента трябва да е информирано, а не смятам, че създадохте предпоставките ние да вземем информирано решение“, настоя лидерът на ДПС.

Според него политиците нямат право да спорят за връщането на стари дългове, но сметките на правителството и на ДПС за размера им се разминават в пъти.

По думите му експертите на ДПС твърдят, че най-много 9 милиарда лева са нужни за покриване на стари дългове.

„Кабинетът допусна грешка, защото отказа диалог с опозицията. Към този дълг в продължение на 30 години ще имат отношения много правителства, затова е редно за сменим подхода с този на търсенето на съгласие между управляващи и опозиция. Добрата среда за взимането на такова решение е гласът на съгласието, а не гласът на вувузелите, които чуваме отвън. Подобни решения трябва да се взимат с консенсус. Ако не е възможен консенсус, то трябва да се взимат най-малко с конституционно мнозинство, но вие направихте така, че на днешното заседание това не е възможно“, обърна се той към мнозинството.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
патриот992 преди 9 години
Ясно е, че бате Бойко, рамаданчу и останалите от глутницата във власта искат да откраднат парите на народа. Костов има опит в това, а сега учи и бате бойко как се прави.
36
3
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Лицемер долен. Като взимахте вашия заем каква беше обстановката, бе ***? Консултирахте ли се с опозицията или не им давахте дори думата? Имаше ли пак протест и то по-много по голям от сегашното жалко подобие? Айде малко срама.
35
2
 
0
 
! Отговори
Горски преди 9 години
Бостан да нау1и ако не знае песента - КАВАЛ СВИРИ.....
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тройната коалиция - > Но защо се тегли по-голям заемти сигурно си навътре в нещата, знаеш повече, аз знам само, че това е рамка, а дали е възможно да се пълнят лични сметки от такива кредити, не ми е дадено да знам.
33
2
 
0
 
! Отговори
FESI PES преди 9 години
AMI AZ PIK SIM PROTIV VSICKI PAPAGALI S DIPLOMI S IZMISLENI SPESIALNOSTI I GLUPAVI PO GLUPAVI OT TSIGANITE TE SA PO INOVATIVNI OT POVECETO ZUBRI.....
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой каквото ще да казва Лютви Местан е най адекватния политик в България към момента.
31
1
 
0
 
! Отговори
lihvar преди 9 години
aide ve vzemaite posle az se si gi vzema ot naroda toi pine e sviknal da plasta za meso pik qde salfetki i to v po dobriq slucai
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФЕС18AZ SAM PROYIV NEGRAMOTNITE TURZI I DPS
29
3
 
1
 
! Отговори
Тройната коалиция преди 9 години
До дългът не е новНо защо се тегли по-голям заем от 10 милиарда? За връщане на старите заеми са нужни не 16 милиарда, а 10. А кажи като си толкова надут за какво са останалите 6 милиарда? Може би ще отидат по сметката на ГЕРБ и РБ.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERB IZIADE PARITE I ISKA OSHTE
27
3
 
3
 
! Отговори
cc преди 9 години
Тези които изхарчиха парите ,не искат нов заем- СТРАННО.Може би се надяват пак да са на власт ,за да го изтеглят те .
26
3
 
4
 
! Отговори
babyn преди 9 години
ама много ясно че господин Б.Б не го инетересува кой ще изплаща дълга след него...какво друго може да се очаква от един бодигард, та той няма елементарни знания по икономика и т.н.,нищо добро не ни очаква с това правителство
25
1
 
3
 
! Отговори
дългът не е нов преди 9 години
До Тройната коалициядългът е стар, трябва да се плаща.Заемът е нов, още ли не вдяваш.
24
5
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Нацията е смотана, защото избират престъпници като ГЕРБ!*** народ! Нека децата му да връщат тези пари, които *** ще изпият под формата на помощи!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много партенки и объркани мнения тук. Нека да има дебат в парламента. Да се чуят всички политияески субекти как мислят. Пък после последствията от решенията им ще са за избирателите им. Който разбрал, разбрал.
22
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Местанчо, питай Доганчо, Бисерчето и пеевското глиганче, те знаят много добре, как фалираха КТБ, как Орешарчето и пръста си не помръдна, когато КТБ изгърмя! И ти знаеш, ама се правиш на умряла лисица!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ,хайде сега подробности.Да не тънем нещата за някакви си 3-4 милиарда дето ще ги отнесат Герберите както те си знаят.Ще направят една магистрала за 300 милиона ,една зала за 100 милиона и вие ще забравите да питате-абе какво стана с другите 3 милиарда
20
3
 
16
 
! Отговори
. преди 9 години
Кво стана с Бисеров?Кво стана с КТБ?Пари нема,действайте!
19
1
 
5
 
! Отговори
Тройната коалиция преди 9 години
Атака, ДПС и БСП се вдигнаха на митинг за новия дълг :).
18
14
 
4
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Аритметиката е ясна дори за децата от яслите, 1 млрд - за инвестиции, а останалите в джобовете на ГЕЙберите!ДПС винаги е предлагала умни и ефективни действия, но народът и представителите му в Парламента, не го оценяват!