Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ
Обновена: 25 фев 2015 09:58 | 25 фев 2015 09:30, Камелия Цветанова
140
Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма
Снимка: БТА

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Още по темата
Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целият кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Пред парламента вече се събират привърженици на "Атака", които ще протестират срещу взимането на нов заем

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена, е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на патриотите остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси,също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

„Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг“, коментира тя в неделя.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем ,но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той нужен само за финансиране на стари задължения.

 

.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: НСпарламентдългзаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ЗАЕМИ...ТИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА САМО ТОВА ЛИ ПРАВЯТ:ДА ГЛАСУВАТ ЗАЕМИ,КОИТО ДА ПЛАЩА БЕДНИЯ НАРОД ,И РАЗБИРА СЕ Е ИЗЛЪГАН ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ....НИКАКЪВ ЗАЕМ!ГРОБАРИ НА НАРОДА!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди под турско сега под Българско робство...
110
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Държавни изменници и предатели !!! Вън от БЪЛГАРИЯ !!!
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23......Точно така се получи 2010г. в Гърция. Гръцкият народ беше държан в неведение за дълговете и един прекрасен ден на фона на остров Кастелоризо, г-н Папандреу обяви идването на МВФ и меморандума в Гърция, за да не фалира. Схемата като че ли е една и съща навсякъде.
108
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До Винету: ти да не си се почерпил с огнена вода повече, отколкото може да носиш? В първия си мандат ГЕРБ опука 4 милиарда от фискалния резерв. Сега, тъй като оттам вече не тече, иска да опука 4 милиарда за харчене от нов заем. И все за тях ще гласуват, така ли? Не ми се вярва, не сме индианци, та да не можем без "великия вожд" Бойко да ни изпразва джобовете.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа е държан в постоянно неведение за състоянието на държавата и държавните дела. Просто идва един ден и ни се казва, че ако не вземем заем от 16 милиарда фалираме. Това нормално управление ли е? Това нормален живот ли е? Само за последните няколко месеца окрадоха 4 милиарда от КТБ, разбра се за кражбите във военно медицинска и за тютюна. Е Вие нанарода го подигравате всекидневно. Само от тези кражби България е загубила 5-6 милиарда.
106
2
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 118 анонимник. Ами да ходи да слуша глупостите на опозицията ли? Хайде на избори де! Да не съжалявате, обаче.
105
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
На тези четири милиарда лева за харчене, за които сега ГЕРБ и РБ си гласуват, скоро ще им се чуе гласа. Работещите бедни, хората, които едва преживяват, Бойко не може да ги лъже до безкрайност. С години ще плащаме за неговата некадърност. Рано или късно ще трябва да сърба това, което сега си дроби.
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонсорите на белия пудел и Лая Манолова имат сериозни финансови затруднения и това се отразява на числеността на "протестиращите".Защото и бабите на село разбраха ,че е едно да направиш дълг, а друго да вземеш пари за да го платиш! Жалко, ако умственият багаш на някои депутати не е достатъчно за да схванат ситуацията.А въпросът да ли е налица военен заем е към Цацаров - До кога ще чакаме?
103
2
 
16
 
! Отговори
питане преди 9 години
Имаше ли в предизборната програма на Бойко вземане на заем от 16 МИЛИАРДА за погасяване на "стари" задължения? Нали четири години беше премиер? Нищо ли не разбра от престоя си на този пост или не му остана време от летене да реже демонстративно лентички за стари обекти? Сега даже не иска да обясни какви ги е надробил и КОЙ ще се облажи от парите.
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Министрите в НС за гласуването на дълга, Борисов го няма"Това ли е национално отговорно поведение на един министър председател по такъв важен въпрос? Просто НЕ МУ ПУКА!!!Наложителни са нови избори!!!
101
5
 
3
 
! Отговори
114 преди 9 години
Що шлякате минуси, ***??!?!1 Казах ви, вижте камерите онлайн! Един *** и 50 ***!
100
2
 
11
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
Дела и документи-кой е Бойко-той е комунист от БКП и е работил в държавна сигурност с псевдоним БУДА.Бойко е майор от УБО а бащта му е служител на милицията.Бойко има д0осие в ЦРУ И ОЛАФ като престъпник и мафиот.Кой е Цветан Цветанов-ткой е комунист от БКП и старшина от държавна сигурнст и син на шофьора на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец-Григор Шопов.Коя е Цецка Цачева-тя е комунист от БКП и висш партиен секретар на окръжен народен съвет Плевен тя яде-1700лв
99
0
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Да, трябва да има нови избори за да изчистим тиквите и продажниците от парламента.
98
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голям майтап пред парламента/вижте камерите/ . Джуджето кряка пред два файтона хора. Толкова събраха Атака и БСП.
97
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Рамбо, рамбо, ами като си ляв и некадърен естествено, че няма никой да те иска. Ходи се боксирай някъде, поне ще ти замаят главата окончателно.
96
7
 
2
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До ognqnz. Ами хайде, чакаме новите избори, за да може ГЕРБ и РБ да имат още повече депутати, червените домати да се броят на пръсти, а разни дребни формацийки изобщо няма да влязат.
95
4
 
8
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
Призовавам ислямска държава да взриви в България Парламента Министерски съвет и Президентството.Управляващтата вихрушка станаха милионери за 4 години а народа е безработен и мизерува и гладува.Аз съм безработен от 2 години по вина на държавата а вчера ми отказаха и социална парична помощт като безработен.Освен през зимата да ямз сняг а през лятото да паса трева друго не виждам.Джихадисти взривете ПАРЛАМЕНТА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО тази корумпирана престъпна милионерска ***-оставка..
94
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте ровили за Борисов има си финансов министър, който трябва да е специалист и да може да отговаря на въпросите които му се задават. Борисов не е такъв. Защо ВИ е той да отговаря за неща които не разбира, защото искате да се посмеете на чужд гръб или защото искате да научите какво всъщност ще се прави с тези пари? Сеирджии!
93
2
 
10
 
! Отговори
без заеми преди 9 години
Заемите заробват дьлбоко работещите бьлгари, тези които нищо не могат да правят ще искат заема -най лесно ще спечелят на гьрба на трудещия се човек.