Плевнелиев не обмисля вето за заема

Нямало паралел с бюджета на кабинета "Орешарски"
Обновена: 26 фев 2015 07:31 | 25 фев 2015 21:16, Александър Попов
112
Плевнелиев не обмисля вето за заема
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев не обмисля налагане на вето на закона за ратифициране на новия заем. Той направи този коментар след участие в церемония по връчване на годишните награди на Българския форум на бизнес лидерите.

Още по темата

Не можем да правим паралел по никакъв начин между ситуацията с връщането от мен на бюджета на "правителството Орешарски" и днешното решение, допълни президентът.

Росен Плевнелиев напомни, че тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на годината.

"Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите и по този начин отварят "дупка" за дефицит. Оказах се прав, цифрите посочиха, че в края на същата тази година управляващите произведоха свръхдефицит от почти 4 процента", каза държавният глава.

Президентът заяви, че не може да се сравнява този бюджет и подходът тогава с бюджета за 2015 г., който по негова, на екипа му и на НС оценка е разумен, реалистичен, не предвижда свръхдефицит. Президентът отбеляза, че вече два месеца от изпълнението на бюджета за тази година има доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен.

Плевнелиев смята, че днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди.

"Имаме бюджет, в него е посочен какъв е лимитът на дълг за 2015 г., той ще бъде изпълнен, по същия начин ще има бюджет за 2016 г. Опозицията ще каже, а аз като държавен глава ще мога да преценя дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен или не", посочи президентът.

Той допълни, че ако бюджетът е нереалистичен, ще действа както в миналото.

Държавният глава пое ангажимент президентският екип да наблюдава следващите действия на правителството от гледна точка на изпълнение на дадената заявка за резерв, за по-голяма прозрачност в харченето на около 2 милиарда, за които имаше спор в НС, дали трябва и те да бъдат изтеглени.

"Изпитвам задоволство от финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран. Това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно разясни за какво става въпрос, в крайна сметка доведе до един логичен край", заяви Плевнелиев.

Според него в последните четири месеца сме свидетели на промяна към добро.

"Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", допълни президентът.

Днешният ден му е вдъхнал оптимизъм за много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат.

"Става въпрос за неотложни реформи в България. Системи, които отдавна са неефективни, издънени и не добре работещи", каза още Росен Плевнелиев.

По повод липсата на тримата вицепремиери, които трябваше да връчват награди на форума, Плевнелиев разкри, че премиерът Борисов е решил след бурния ден да си направи отложеното правителствено заседание тази вечер.

По рано днес от БСП призоваха президента да наложи вето върху приетата от парламента ратификация. В противен случай се заканиха да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е от тоя род какво да очакваме? Тракат копита та дрънка .. :(
80
0
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
значи с 1 милиард ще фалира страна а с 16 не така ли ?
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
''Плевнелиев не обмисля вето'' - Той мисли ли изобщо???????
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8 милиарда евро, това са около 11 милиарда долара. От тях Тиквеника ще даде по 50 лв на пенсионерите като добавки без да си дава труд да им обяснява че само след 5-6 години те и техните внуци ще трябва да плащат жестока цена за да се връщат тия милиарди с лихвите. При това два милиарда няма да се харчат, но ще се теглят за да се откраднат директно. Влизаме в спиралата,(по-скоро в центрофугата) която води към катастрофа.След фалита на КТБ в по-далечно бъдеще на хоризонта все още смътно се очертава финансовия фалит и окончателното рухване на България. Гърция е нищо пред това, което ни чака.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ъфкорс, че няма паралел - тогава бяха 1 млрд, сега са 16. И според мижитурката - отрицателна била лихвата, т.е. те ще ни връщат лихва, не ние на тях. И продажните гадове в парламента едвам се навиха.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП заем 1 милиард-вето ГЕРБ 16 милиарда -няма вето Всеки да си направи изводите що за президент имаме и дали е президент на всички българи
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обмисля се когато има с какво!
74
0
 
6
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
"Мъж-девица", в костюм. Що е то?
73
0
 
7
 
! Отговори
почна се преди 9 години
Следващите заеми ще са 25,35,50-100 милиарда.Защо мисля така?Ами защото следващите правителства/след 20 години,не скоро/ще казват-а вие какво направихте,а.Пък и тогава няма да има "честни,умниОБРАЗОВАни/хеле пък студенти/за да протестират.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, нали освен на Боко, от американското посолство са се обадили и на Плюнката.Затова ще си трае.Заемът е нужен на техните господари, за да ни набутат в нова национална катастрофа.Американците много обичат да ползват някого за маша и чрез него да вадят горещите картофи от огъня...
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да пази България от тия самозабравили се политици
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той всъщност въобще не мисли...
69
0
 
17
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
Ами какво да обмисля- във феодалното обшество на боко , на лудите, обратните, жените не им се полага право на глас
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето оставаше и вето да наложи :)) , все едно да си наложи вето на милионите си в офшорките :)) ! Изпиха и последната кръвчица на малоумното население !
67
1
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
С тези си правомощия и функции президенската институция е напълно излишна за сиромашка България. Колко човека са в президентския екип и колко като цяло ни струва той! Похубаво е като че ли, да си имаме ЦАР. Може и пойофтено да ни излезе ?!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като наблюдавам действията на тази партийна , съвсем сериозно смятам, че нямаме никаква нужда от президентска институция.
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как този ще налага вето? Че на него жена му му е наложила вето....
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роско,пази си ушаците от Тиквата.
63
0
 
18
 
! Отговори
А бе той милел преди 9 години
АМА ТОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИСЛИ. УЧУДВАЩО.
62
0
 
15
 
! Отговори
иван преди 9 години
роско да мисли? защо му е ? има си боко за това...