БСП увещава с писмо Плевнелиев за вето за дълга

Миков: Заемът е заробващ, не е ясно колко ще се плати накрая
Обновена: 26 фев 2015 12:40 | 26 фев 2015 12:37, Камелия Цветанова
33
БСП увещава с писмо Плевнелиев за вето за дълга
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

БСП не само не отстъпва от искането си президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на ратификацията на договора на правителство за заем от 8 милиарда евро, но дори днес ще му изпрати писмо в опит да го убеди да упражни правомощието си.

Още по темата
„Още днес ще изпратя писмо до президента, в което ще очертая противоконституционните действия на гласуването вчера в Народното събрание. Не може да се говори за върховенство на закона, когато парламентът не спазва Конституцията, не може президентът да има претенция за държавен глава, когато самият той не не се съобразява с Конституцията и предварително, преди да се се запознал с фактите, да казва, че не обмисля вариант за вето“, коментира лидерът на левицата Михаил Миков.

Според него заемът „заробва България“ и трябва да е ясно какви ще са лихвите и колко ще се плати в крайна сметка.

Миков смята, че обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че 2 милиарда лева от заема няма да бъдат харчени, не отговаря на истината.

„Не става въпрос за редукция на сумата, защото договорът беше приет във вида, в който е внесен, още повече когато говорим за ангажименти по международни договори, те подлежат на изпълнение, както е по договор, и съответните дилъри би трябвало да търсят неустойки при неизпълнение. Така че вчерашното обещание за женитба от финансовия министър е неиздържано юридически и няма никакво правно значение“, настоя лидерът на БСП.

Според него гласуването на заема вчера с подкрепата на депутатите от АБВ създава политическо напрежение заради предварителната им заявка, че ще дадат вот против. Промяната в позицията им предизвика заявката на лидера на партията Георги Първанов, че ще подаде оставка.

Миков обаче отказа да коментира намерението на Първанов. „Какво правят другите партии е техен въпрос и за тяхна сметка. Не искам да се бъркам във вътрешния живот на други партии. За разлика от АБВ, които често се изкушават да коментират вътрешнопартийния живот в БСП, ние не трябва да се подаваме на такова изкушение“, заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
10
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
да ей сега ще наложи вето. да не е луд бре??? пари са това.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе ***, то не е лесно да жертваш народа си! За това си трябва кураж, да пратиш в ада 7 милиона души!
1
3
 
30
 
! Отговори
мхахаха преди 9 години
Те как я мислят тази работа, че *** ще скочи срещу шефа си? Да беше мъж, щеше поне на жена си да се опълчи. Пък той ***.