Грузия може да разчита на подкрепата ни, обеща Митов

Външният министър се срещна с председателя на парламента на страната
14
Грузия може да разчита на подкрепата ни, обеща Митов
Снимка: МВнР

За България Грузия е част от Европа и може да разчита на нашата пълна подкрепа по пътя на европейска и евроатлантическа интеграция. Това е заявил министърът на външните работи Даниел Митов на среща днес с делегация, водена от председателя на парламента на Грузия Давид Усупашвили, която е на официално посещение в София.

Още по темата
Трябва да продължим да работим в тясно сътрудничество, за да разширим инструментите и механизмите, чрез които можем да оказваме експертна помощ и да споделяме своя опит, e казал още Митов.

От своя страна Давид Усупашвили е благодарил за последователната подкрепа на България. Грузинският народ цени тези жестове на приятелство и подкрепа и вярвам, че нашите отношения ще продължат в тази посока, е подчертал той. За нас европейската интеграция не е просто политически избор, а културен избор, част от националната ни идентичност, допълнил Усупашвили.

Даниел Митов е дал висока оценка на постигнатия от Грузия устойчив напредък в изпълнението на Плана за действие за либерализиране на визовия режим. Това ни дава основания да очакваме, че на предстоящата среща на върха в Рига Грузия ще се доближи до възможността за безвизови пътувания, посочил той.

Външният министър потвърдил и подкрепата на България за стремежа на Грузия за членство в НАТО. Той отново заявил позицията на България в подкрепа на политиката на Алианса на "Отворени врати", като изразил увереността си, че е въпрос на време решението за присъединяване на Грузия, което ще донесе повече сигурност и стабилност на целия регион.

Даниел Митов и Давид Усупашвили потвърдили отличните двустранни отношения, като подчертали, че съществува все още неизползван потенциал за тяхното разширяване и задълбочаване.

Двамата са се съгласили, че е необходимо договорно-правната база между двете страни да бъде актуализирана и допълнена. Като сфери на сътрудничество са били очертани енергетиката, културата, науката и образованието, транспорта, селското стопанство, регионалното развитие и др.

Сред темите на разговора са били и ситуацията в Украйна и отношенията с Русия, сигурността в региона, заплахата от международния тероризъм, включително от т.нар. Ислямска държава и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: МВнРДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още колко недонаправени от бащите си бъдещи министри има на Околовръстното?
7
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Грузия може да разчита на подкрепата ни, обеща Митов"Каква подкрепа ,за какво ? Ти питал ли си народът дали е готов за това ? *** ,сигурно ще пращаме войска за защита на Грузия от Русия ?Гъзолизец.
6
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MITOV KRASAVEZN-2-A LA VIGENIN HARESVA ZDRAVITE MAGE,NO MNOGO OBESHTAVA DA E CESTEN,A MAGKA P-- CESTNA NIAMA
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да научат от нас някоя нова схема за източване на еврофондове , парламентарни трикове , организиран обир на КТБ , ДДС измами ... и т.н. , изобщо широка палитра от разтеж можем да им предложим !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гатанка:Какво е общото между *** *** и Чучулигата на снимката?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига лъжи бе митов
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na vsjakade boiko se mesite no sa bG nischto Novo nai Banata i ogtabena mutrenska darjava Tatjana don4eva i kornelia ninova trabva da vodat bG na pred ne gerb i dps