Регулаторът вече е КЕВР, ще заседава открито

НС гласува увеличаване на комисията с двама души
26 фев 2015 15:20,
18
Регулаторът вече е КЕВР, ще заседава открито
Председателят на регулатора Светла Тодорова. Снимка: архив, БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде преименувана на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съставът й ще бъде от деветима членове (вместо сегашните седмина) и ще се избира от Народното събрание.

Още по темата
Това одобриха депутатите с промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене. Целта е подобряване на ефективността на работата и публичността при взимане на решения от страна на енергийния регулатор.

Депутатите влязоха в спор за бюджета на регулатора. От БСП искат той да бъде самостоятелен, но беше направено уточнението, че това е невъзможно, защото по Конституция само няколко държавни органи имат самостоятелен бюджет, като например Висшият съдебен съвет.

Бюджетът на регулатора ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси. Средно на година те са около 12 млн. лева, уточни преди седмици председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Жельо Бойчев от БСП каза, че бюджетът на комисията за тази година е около 4 млн. лева и те и сега се определят като недостатъчни от ръководството й.

Заседанията на Комисията ще бъдат открити, освен когато се обсъждат случаи, при които се оповестява защитена по закон информация. „Години наред не се знаеше кой в ДКЕВР какво решение е взел“, посочи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. С откритите заседания ще е ясно кой как е гласувал и какви са мотивите му, защото протоколите от гласуванията ще бъдат публични и публикувани на страницата на регулатора. Той поиска подобен модел за лична отговорност да бъде въведен във всички регулаторни и контролни органи.

Решенията на регулатора ще бъдат вземани в два състава – за енергетика и за въпросите на ВиК сектора. Според  Жельо Бойчев обаче това ще внесе хаос в работата на Комисията. Той припомни, че организацията на работата може да бъде описана в правилника за дейността на регулатора, а не в закона. Според приетите промени в Закона правилникът за дейността на КЕВР ще се изработи от регулатора и ще се публикува в Държавен вестник.

Законът за енергетиката определя и изискванията за образованието на членовете на Комисията, при какви условия възниква конфликт на интереси и други уточнения, свързани с административната работа на регулатора.

Отхвърлена беше идеята на ДПС регулаторът да бъде разделен на две комисии – за енергетика и за ВиК сектор, както и предложението на БСП членовете му да бъдат 11.

Депутатите не приеха още и искането на Патриотичния фронт за прехвърляне на част от отговорностите на председателя на Комисията към неговите заместници, в зависимост от техните компетенции. Искрен Веселинов от ПФ посочи, че по този модел се управляват други органи, избирани от Народното събрание, сред които Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската народна банка (БНБ).

Депутатите отхвърлиха и три независими едно от друго предложения за форма на обществен контрол към комисията.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи да бъде създаден Обществен съвет към енергийния регулатор, който да подпомага взимането на решения, но и това не срещна одобрението на пленарната зала. Не беше подкрепено и искането на депутата половината членове на КЕВР да се избират по предложение на неправителствените организации.

Депутатите не подкрепиха и аналогично предложение за създаване на Обществен съвет към регулатора, направено от БСП. Таско Ерменков посочи, че този съвет няма да попречи на работата на институцията, а ще подобри прозрачността й.

Съветът ще бъде и „отдушник“ на обществото, допълни депутатът. Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че обществен съвет е допустимо да бъде съставян към политически органи, като например Министерството на енергетиката, а при участието на неправителствени и граждански организации, които никъде не са уточнени какви могат да бъдат точно, ще спъват работата на КЕВР.

Предложение за създаване на Обществен консултативен орган към регулатора имаше и Патриотичният фронт, което също беше отхвърлено от депутатите. Искрен Веселинов се опита да защити идеята си с обяснението, че този орган няма да бъде представител на „войнстващия популизъм“ в КЕВР, а ще подкрепя дейността й, но останалите депутати не го подкрепиха.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо хрантутим тези мизерни твари, работещи в тази "независима" комисия, която нищо не отказа през годините на монополистите. За да ни дерат и с техните 10 процента!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази комисия е за закриване.
10
0
 
3
 
! Отговори
БАЙ РИСТУ. преди 9 години
е ЩЕ СИ ОТДЪХНЕМ. ХА,ХА, ПАК НОВ КЬР ФИШЕК. ВСИЧКО ЩЕ СЕ ЗАМЕТЕ ПОД МАСАТА-НЯМА ОПРАВИЯ. СВОБОДЕН ПАЗАР-БОЖЕЕЕ,ПАК ГЛУПОСТИ. НЕ "ДЕ" НЕ "КЕ" А ЕДИН ПО ГОЛЯМ КРАЗ ОТ ТЕЯ ОТ КЕРБАЛА И БУМ! ДОКОГА ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ НАРОД ,ОЩЕ ЩЕ ВЯРВА?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече се оправихме , щом се смени името тръгваме с резки темпове.До година 10 % ръст , а следващата 50 !
8
2
 
12
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде отиде НЕЗАВИСИМОСТТА на тази комисия? Защо по времето на проф. Шушулов нямаше проблеми в тази комисия? А от 5-6 години насам имаме само гафове. Отговорът на въпроса е, че се назначават само хора, които са зависими от някого или некомпетентни.
6
3
 
11
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
С риск да ми изтриете коментара ,ще кажа: Дамата на снимката е ВРЕДНА за БЪЛГАРИЯ... Играят по ,,свирката,, на ЧЕЗ ,ЕОН и останалите *** ,а хората тънат в мизерия...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите не са увеличавани от 3-4 години, а токът непрекъснато поскъпва. Стига вече геноцид. Не са зле само енергийно слабите. "Силните" се грижат за деца, за родители и са по-зле и от подпомаганите.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** на Шушулов Виктория Джерманова до кога ще *** пари в тази комисия без да работи, че чак толкова и е скучно че се навряла в секта да оправя живота на китайците. Тази жена е абсолютен срам за комисията. Всеки знае как си е взела образованието, всеки знае как е назначена на работа, до кога най-долната прослойка ще бъде толерирана, от околовръсното ги сложиха по службите. Ако има шефове на място тези *** ще изчезнат.
3
1
 
14
 
! Отговори
uu преди 9 години
Имаше един такъв бъзик : С цел рязко повишаване качеството на храната, Стол 1 да се преименува в Стол 2.Така и нашето НС : С цел рязко повишаване ефективността на държавния регулатор, същия да се преименува от ДКЕВР в КЕВР!!!!!!Още една структурна реформа на Правителството в действие! Боже опази!!!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи двама лапачи повече - Боце трябва да се разплати с Платения фронт и Барековите недокати за оказаната услуга при вчерашната 16-милиардна кражба.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още лапачи