Скептично, НС прие Стратегията за висшето образование

Депутати се съмняват, че ще има резултат от нея
Обновена: 26 фев 2015 12:01 | 26 фев 2015 12:00, Камелия Цветанова
18
Скептично, НС прие Стратегията за висшето образование
Снимка: Булфото

Парламентът прие Стратегията за развитието на висшето образование с подкрепата на всички партии, но със скептични изказвания за това дали ще има резултат от нея.

Стратегията предвижда модернизация и повишаване на качеството на висшето образование, подобряване на достъпа и увеличаване на дела на висшистите в България, по-здрава връзка между университетите и пазара на труда. Финансирането по нея е предвидено да дойде от държавния бюджет и от европейските структурни и инвестиционни фондове. Разписан е и план за конкретни действия и срокове, но без конкретни суми.

Приоритет в нея са усъвършенствани системи за контрол и за отпускане на стипендии, диференциран подход за финансиране на университетите според успехите и реализацията на завършилите, целево финансиране на стратегически за страната направления, използване на прогнози на социалното министерство за тенденциите на пазара на труда, по които да се планира приемът, както и ефективен механизъм за оценка на професионалната реализация на завършващите студенти.

Според Станислав Станилов от "Атака" това е поредният тривиален документ, който от Европейският съюз иска да направим, но няма да промени нищо. Като пример той посочи, че десетилетието на ромското включване, което е струвало 1 милиард лева, също е било прието на хартия, но резултати от него няма.

"Тези дечица, които получават награди, не остават да учат у нас", каза той и добави, че това е един кръвен данък, който неолиберализмът взимал от българите.

Димитър Байрактаров от ПФ посочи от своя страна, че част от науката обслужва тежки корпоративни интереси, и то не български.

"Стоим и гледаме, а не трябва да си затваряме очите пред този изключително опасен процес на изтичане на потенциал от българската държава. Не е далеч моментът, в който ще изпитваме глад за кадри в страната“, предупреди той.

По думите му стратегията за висшето образование има много пропуски и не е много обективно това основание, че ние трябва да я подкрепим безусловно, за да усвояваме европейски средства.

Според него трябва да се засегне моментът, че на първо място е нарушена връзката между бизнеса и висшистите учебни заведения.

Димитър Байрактаров посочи още, че според проучвания 24% от висшистите не работят, 7% имат собствен бизнес и 42% не работят по специалността си.

Методи Андреев от ГЕРБ също коментира, че „имаме традиция да създаваме безработни висшисти“. Според него в Университета по библиотекознание и информационни технологии имало много повече програми, които се изпълнявали, спрямо Университета за архитектура, строителство и геодезия и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Финансиранетото на някои висше учебни заведения е извадено пред скоба", смята той и попита защо тази година същият университет имал 20% ръст в бюджета си. По думите му също така трябвало да се стимулира с бонуси работата на академичните кадри, а влизането в университет да е трудно, а не излизането, както в момента.

Вили Лилков от Реформаторския блок разкритикува факта, че в стратегията не е включен спортът.

Дора Янкова от БСП пък отбеляза, че в документа има повече количествени измерители, отколкото качествени. За пример посочи, че до 2020 г. трябва да бъде увеличен делът на хората, завършили висше образование, но не се уточнява какво ще учат и какво ще бъде нивото на техните знания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ?!Да има, но това не са политиците или медиите, които се занимават с тях. Ако си останал с впечатлението, че нищо не е нормално и нищо не струва изключи телевизора, спри да копуваш вестници и спри да посещаваш български новинарски сайтове. Резултата се забелязва от два до три месеца след това, а живота Ви става по-приятен без политици и другата ***.
15
1
 
0
 
! Отговори
За да има резултат преди 9 години
1. Хората от ЕС ни обърнаха внимание, че в развитите страни средно на 1 милион население се пада по едно висше училище - значи, у нас следва да са 7 или 8.2. Ние си направихме оглушки. Тогава, за да не реват 53-ни университета, че нямат преподаватели, всеки от тях да вземе по 50-60 от великите учени от БАН, а Бойко да продаде за 4.7 милиарда имотите на БАН и да вземе "само" 10 милиарда заем. Така ще плащаме по-малко лихви.3. Останалите имоти (за 300 милиона) са предостатъчни за научна дейност
14
1
 
1
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
До Коко - да и затова виждаме какви точно предложения прави г-н Методиев :))) Не знам колко е инженер ама да кажеш че трябва труден вход и лесен изход - на това дори една чистачка в университета ще се смее :)))))Значи прави трудни кандидатстуденски изпити които сега могат да вземат с пищови без проблем, приемаме 200 човека които 4 години си "щракат палците по дискотеките" след което им даваме дипломи и .... бизнеса реве на умряло че няма кадри :))))
12
1
 
2
 
! Отговори
zlatena преди 9 години
То е ясно ще оново селянче от банкя които се води премиер е подкупил депудатите от АБВ за да го подкрепят за дълга за да може бойко му да ограбят българския народ преди той да ги е изгони от власт.При едни предсрочни избори българоубийеците от гроб опс герб заради дълга които ще го плаща българския народ са аут от политиката ще последват съдбата на НДСВ затова боко и компания се опитват да окрадът колкото може сега преди да са напуснали политиката окончателно.
11
0
 
6
 
! Отговори
Петров-1 преди 9 години
Крайно време е да се закрият повече от половината измислени институти- Югозападни, Свободни, варненски , Бургаски, Пернишки, Смолянски, Долно и Горно *** и т.н.Със парите си *** и Пульо станаха висшисти. Фаянсаджийката от Смолян, стана висшист- икономист във филиала на Варненския в Смолян/ по препоръка на Цветелинка Бориславова/ и я направи Директор на СИ БАНК!!!!!???.Надежден червен кадър!Полувината Доспат са прависти от Югозападен Благоевградски институт???? Икономика само в икономически.
10
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
Най - големия пример за скапаното образование в България са .... самите депутати :))))Та ето им образец как да направят новия закон за висше образование - така щото да не може такива к.... като тях да взимат дипломи след което да ни управляват :))))
9
1
 
4
 
! Отговори
КОКО преди 9 години
До BG: Не знам дали знаете какво е завършил г-н М.Андреев и какво работи. Той е завършил най-трудната инженерна специалност в България /- Промишлено и гражданско строителство -конструкции /сега строителство на сгради и съоръжение/в ВИАС/УАСГ. Завършването е свързано с стотици безсънни нощи за изготвяне и защита на проекти по всички дисциплини, отделно от теоретичните дисциплини.Много малко младежи могат да издържат на това. Затова ми е смешно завършването във Варненски свободен.??????!!!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Видимо Доволен преди 9 години
Направо да направят в книжавниците на университетите да продават и дипломи. Поне да се стандартизират цените за това.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може бройките за висшисти да са повече от броя на дипломираните среднисти. Този СУПЕР ПАРАДОКС се наблюдава само в тук. И понеже има едни пари за усвояване, дай да вкараме и бабите в университетите. А ако се окаже, че знаят повече от новите генерации по банките? Да се гръмне този изветрял министър! В същото време в учебниците се прокарват антибългарски, "политически коректни" лъжи и ако преди са ни секли главите, сега НИ СЕКАТ КОРЕНИТЕ! Широк прием, но здраво селектиране до завършване.
6
0
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Депутати се съмняват, че ще има резултат от нея", но тя е все пак приета. Парламентът ни е уникален
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато единственият критерии за субсидиране на училища и университети е количествен (брой ученици/студенти), промяна няма да има. Ще се дипломират повечко телета, които са опасни и за себе си и за околните. Но пък за сметка на това послушно ще се подреждат в редичка да гласуват за "вожда" (както и да се казва той)
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4asmite u4ilischta s falschivite lizensii na mutrite stanaha milioneri Ivan kostov snae sa edno ot tesi u4ilischta hodataistval e Sega mu plaschtat tesi 4asni u4ili6ta sa nesakoni kupiha i darjavata Sems sa jalto stotinli schraffte tn diskriminierst se dezata koito namat bogati roditeli Tova li e morala na obrasovanieto V bG kurupziata v 4asnite u4ilischta i detski Gradini sa golemi
3
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
Според Методи Андреев "влизането трябва да е трудно а не излизането както било до момента" !Странно, този господин стъпвал ли е въобще в университет ?!В България в момента и влизането и излизането от университет е лесно :)Точно обратното и.. такъв - трябва лесен прием а труден изход. Приеми 2000 от тях остави 20 да завършат ама най - добрите !Само 24 % от вишистите работели по-специалността си ! Алилуя !!! Точно това са хората в един випуск които са отишли да учат а не да висят по дискотекит
2
0
 
6
 
! Отговори
Тц преди 9 години
Ще има промяна да ... към по-зле и по-зле.Видяли са вратичка(ИЛИ ВРАТА) да смучат лев от европейските структурни и инвестиционни фондове.Но иначе на всеки от тях му е през ..... с извинение за образованието и всичко останало
1
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
ЩЕ ВИДИМ НАКРАЯ !!!! ДАНО ИМА ПРОМЯНА ВСЕ ПАК !!!