Времето за реформи е кратко, призна Бъчварова

БСП не е срещу членството ни в НАТО, заяви Миков
27 фев 2015 21:58,
29
Времето за реформи е кратко, призна Бъчварова
Снимка: архив, Булфото

Времето за реформи е кратко. Това призна вицепремиерът Румяна Бъчварова в предаването "Панорама" по БНТ.

Като ключови реформи тя посочи две – съдебната и административната. Други две особено значими са тези във висшето образование и здравнеопазването, обясни още тя.

Бъчварова коментира и гласуването на дълга. Тя беше категорична, че при гласуването на дълга е победил политическия разум. 

„Бяхме убедени в правилността на това решение до край, не спряхме да се аргументираме и резултатът се видя в това гласуване – 161 гласа подкрепа от партии и парламентарни групи, които предварително не бяха сигурни дали ще подкрепят решението”, коментира тя. По думите й темата за дълга е изключително благодатна за демагогия и популизъм.

Вицепремиерът беше категорична, че от ГЕРБ по никакъв начин не манипулират политическите си партньори. „Гледаме на коалицията като на равностоен екип. Това търсихме от самото начало. Задачите, които искаме да решим, изискват екипност”, заяви тя.

Бъчварова припомни, че още в първите дни на правителството е обещано да се търсят гъвкави мнозинства. „Това е правилният път, за да излезем от порочната практика, при което опозицията трябва да гласува против предложенията на управляващите”, коментира тя фактът, че от ДПС също подкрепиха тегленето на нов дълг.

Вицепремиерът коментира и предстоящите местни избори, които по думите й не трябва да се обвързват с работата на правителството.” С Реформаторите имаме общо разбиране по този въпрос”, категорична бе тя и призова да не се обвързват местните проблеми с дейността на изпълнителната власт.

Голяма част от тегления заем няма да влязат в България, а ще се въртят в Европа. Така лидерът на БСП Михаил Миков коментира новият заем, приет през седмицата от Народното събрание.

„С този дълг се прави сериозно разместване на пластовете между вътрешен и външен дълг”, категоричен бе той

Миков заяви, че условията по дълга са заробващи, а детайлите по него ще стават тепърва ясни. Червеният лидер се зарече, че от левицата ще направят така, че гражданите да разберат всичко по договора.

Михаил Миков заподозря, че част от икономистите и анализаторите, които твърдят, че условията за дълга са добри, имат роднини, работещи в банките кредитори.

Бъчварова поясни, че заемът се тегли, за да се погасят дългове, натрупани по време на управлението на левицата. „Вие отказвате да си платите дълга”, контрира тя. Миков с насмешка коментира, че с 16-те млрд. лв. ще се погасяват дългове от времето на хан Аспарух. „Дори партньори като Първанов не вярва на обещанията на финансовия министър”, припомни още той.

Миков коментира и отношението на левицата към НАТО. Той беше категоричен, че внушението, че БСП е срещу членството на страната ни в НАТО, е манипулация.”Този въпрос никога не е бил обсъждан”, увери той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има протестиращи и протестуиращи. Протестуиращите правят протести за пари и постове.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма време за реформи. Няма протестери
2
0
 
10
 
! Отговори
SD преди 9 години
*** , краткото ?25 години - тадене с НАРОДА !
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
избрани са доброволно. Да правят какво искат.