Няма случай да ми подаде някой оставка и да не съм я приел!

Правните рамки си ги коментирайте с юристите, аз не съм юрист, ядоса се Борисов
Обновена: 4 мар 2015 19:27 | 4 мар 2015 15:42, Красимир Ангелов
85
Няма случай да ми подаде някой оставка и да не съм я приел!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента!“. Така премиерът Бойко Борисов отговаря на вътрешния министър Веселин Вучков, който депозира оставката си по време на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

"Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не“, заявява Борисов, става ясно от публикуваната стенограма на заседанието.

Още по темата
"Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там – това би ме притеснило повече и ме притеснява. Така че, оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е. Благодаря за юридическата консултация. С това по тази тема приключваме“, са думите на Борисов.

По време на правителственото заседание Веселин Вучков обяснява пред своите колеги, че причината да се оттегли е, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар и шефове на ДАНС и ДАТО, въпреки че има нов Закон за МВР.

По думите на вътрешния министър в оставка в петък е внесъл в Министерския съвет предложение за провеждане на процедура за избор на председатели на ДАНС и ДАТО и на главен секретар на МВР на базата на променени няколко закона. Пред министрите днес Вучков е дал и допълнителен аргумент – след като миналата година при същите обстоятелства е проведена нова процедура, същото трябва да бъде сторено и сега.

"Тези промени дълго бяха коментирани в публичното пространство, бяха дебатирани надълго и нашироко в парламента и общо взето получиха парламентарна подкрепа, включително по някои от точките и от опозицията. Но, най-важното, което бих искал да обсъдя тук с вас, е въпросът за това, че промененият Закон за МВР, чрез който се променят и други закони, предвижда изцяло нова процедура за избиране и назначаване на някои важни държавни длъжности“, заявява Вучков пред министрите малко преди да подаде своята оставка.

"Това, което е в моя ресор, е главният секретар на вътрешното министерство. Аз съзнавам, че правната уредба не е съвършена, защото присъствах на дебатите в пленарна зала, където многобройни промени се правеха между първо и второ четене, и в самата пленарна зала. По един начин изглеждаше законопроектът, когато беше внесен, по съвсем друг начин – когато беше гласуван в пленарна зала на второ четене. Но аз имам становище, което е споделено с много юристи, че променената правна рамка изисква стартиране на процедура за назначаване на главния секретар на вътрешното министерство в новите процедурни нормативни условия“, посочва Вучков.

По думите му в петък вечерта по куриер той е получил становище на правната дирекция на МС. В него се казвало, че след като липсват указания в преходните разпоредби на приетите закони, няма как да се стартира нова процедура и за трите длъжности.

"Искам да изразя своето дълбоко несъгласие с това становище по ред причини, но най-важният юридически аргумент, който бих искал да изтъкна пред вас – пред целия Министерски съвет и пред Вас лично, е, че на 3 юли 2014 г., когато влезе в сила нов Закон за МВР, предишното правителство е било изправено пред абсолютно същата ситуация, а именно – влиза в сила нов Закон за МВР, който предвижда нов механизъм за назначаване на главния секретар на МВР. До 1 юли миналата година главният секретар на МВР се назначаваше с указ на президента. Новият закон, прието предложение на предишния министър Йовчев, изискваше главният секретар да се назначи с решение на Министерския съвет, без да се казва какво става с фигурите, които към този момент заемат тези постове.

Тоест, и миналата година сме имали нов закон, предвиждащ нов процедурен механизъм, без да урежда с преходна разпоредба статута на действащия главен секретар. Въпреки това – ето, пред мен е решението на Министерския съвет от 3 юли 2014 година, въпреки че липсва такава преходна разпоредба, както и в момента, приложена е новата процедура без изрично да бъде освобождаван от поста тогавашният главен секретар на вътрешното министерство. Решението от 3 юли 2014 година директно се позовава на новия текст на новия Закон за МВР и гласи единствено: „Назначава Светлозар Стоянов Лазаров на длъжността „Главен секретар на МВР“ за срок от 5 години“, съобщава пред министрите Вучков.

По думите му, ако не се стартира процедура за определяне на нов главен секретар на МВР, както и за нови шефове на ДАНС и ДАТО, „можем да окажем в някакъв порочен юридически кръг, от който трудно може да има излизане“.

"В заключение, господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини, депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи – пост, на който бях избран с Ваше предложение на 7 ноември миналата година, преди 4 месеца. Решението ми е категорично и наистина призовавам да се придвижи съответната процедура към Народното събрание, която предвижда съобразно Конституцията промяна на персоналния състав на Министерския съвет“, завършва вътрешният министър в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
drob sarma преди 9 години
rekoltata na bg pisateli - fantasti v NS raste li raste...a chitateli i pochitateli hich niama! "Paradoksat na ogledaloto" ?!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Вучков се евявал министър председател,а гн Борисов все едно е бил на местото на Вучков така сее получило.Но при гн Министър Председателят не минават тези базици.Това нее купена партия ГЕРБ като БСП ДПС И АТАКА.И Президента неможе да командва на Премиера така че мирясаите и си седнете на изострените задниците.Боико е до Обама.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се ли убедихте, човека си е много болен. Него го интересуват само 2неща, как да остане жив и как да открадне повече от нас. Това България, българите, икономика, ведри и спокойни хора него не интересува изобщо. Трябва да си *** за да не разбереш, че жадното му его е безгранично. Това е създание - грешка на природата, докопал се до властта с подлости и низости наистина ще обезлюди България и ще я осакати непоправимо. Ако не го изритаме!!!!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основно вината да сме в лошо икономическо, социално и демографско положение е на БСП. Те имаха възможността да управляват сами и да правят задължителното за да има просперитет но те лъжеха и крадяха безгранично. Хората се отвратиха и решиха да гласуват за бодигарда на Бай Тошо. Никой не отчете, че е неграмотен, ***, нагъл, алчен и крайно себичен. Той загроби България с политиката си, отчая и принуди да се емигрира. Сега изтегли 16 милиарда за да краде за последно без никаква програма за развит
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че тебе кой чакаш да те уредеи бе? Бея и Сергея ли? Отзад ако е отма...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човекът наистина се напъва да мисли как да оправи страната. Дори минискус скъса от мислене (макар и в редки случаи мозъкът на някои се намира в колената), а този МВР министър да вземе да си подаде оставката!? Да назначава Цветанов. Той поне има само костен мозък, не е застрашен от травми при мислене.
43
1
 
9
 
! Отговори
бакалавър преди 9 години
знаем че не си юрист знаем какъв си всъшност не си никакъв само мутра ленторез пулеща се пред камерите
42
1
 
2
 
! Отговори
ivan преди 9 години
MAI IMASHE EDIN TAKAV SLUCHAI S KALIN GEORGIEV ..BOIKO PAK IZLAGA.......
41
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 9 години
ati koga shtese mahnesh s tvoq priqtel cvetanov nivi iskame
40
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
НЕ ЗАБРАВЯЙ ЦВЕТАНОВ--КАЗА ЧЕ САМО С НЕГО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАЗДЕЛИШ
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За бойко и цецо не важат закони,камо ли тези дето те са приели.
38
1
 
4
 
! Отговори
махо бг преди 9 години
До Анонименевала приятел!! много точе коментар !!жалко ,че малко хора го разбират !!
37
2
 
2
 
! Отговори
Махо бг преди 9 години
До Анонимени 5 пъти да го напишеш ,се вижда ,че ти си смешника ! нештасник!!!
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В американските барове на стената виси табела"Не стреляйте по пианиста- той свири колкото умее". Така че не плюйте по Бойко Борисов - той управлява ,колкото умее. Огледайте се около Вас и ако считате ,че има някой по-кадърен изберете него!
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов никога няма да направи България уредена страна, защото не може.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ ЕДНО СОЦ ЧЕНГЕ, ДЕТО СЕ ПРАВИ НА ПАТРИОТ
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема ти е, че не си много умен, а ментора ти се мисли за много умен, но е едно соц ченге с остарели възгледи за света.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИМА И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ДА ЗНАЕШ. НЕ СА САМО НАВЕДЕНИ СЛУГИНЧЕТА.
31
3
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
ne e za govorene
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце не лъжи хората, на шефа на ФБР не му дреме за теб. Американците не фаворизират такива като теб нито изобщо чужди политици. Ти се опитваш да правиш актив на гърба на шефа на ФБР не става.