Номерът с оставката на Вучков не мина, има ли кукловоди?

Добрите и лошите новини от оставката в анализи от печата
39
Номерът с оставката на Вучков не мина, има ли кукловоди?
Снимка: Булфото, архив

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е водеща тема в анализите и коментарите на вестниците днес.

Ченгеджийски номер срещу премиера или храбра постъпка на министър Вучков? В тези крайности се въртят коментарите около хвърлената оставка на МВР шефа и реакцията на Бойко Борисов. Факт е, че случката съвпадна с визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми. Което трудно може да се приеме за случайно съвпадение. За 100 дни управление Борисов не допусна свои и коалиционни партньори да кадруват през главата му, пише в коментар на в. "Стандарт".

Още по темата

Последната офанзива бе за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, останали в наследство от бившата власт. Разправията около тяхната съдба досега е предимно с политически аргументи. Рокада, за която най-много натискат Реформаторите и Патриотите, подкрепяни от президента. В един глас с тях заговори и Вучков, който дори прежали поста си, опитвайки се да постави ултиматум "Или аз, или те!".

Въпросът е дали ходът с оставката на МВР шефа в деня, когато у нас е шефът на толкова важна американска служба, не е опит за изнудване пред очите на Големия брат. С надеждата, че Бойко ще се огъне, за да не се излагаме пред високия гост от Америка с вътрешни скандали в сектора "Сигурност".

Или Вучков се е заиграл с много мощен опонент на Борисов, който му гарантира светло бъдеще, или пък се е оказал безнадеждно зависим. Министърът е сред най-близките хора на Цветан Цветанов, който също публично поиска Лазаров и Писанчев да си ходят. После си замълча под натиска на висящите дела, по едното от които преди последна инстанция е на крачка от затвора.

Ако оставката на Вучков не остане само на думи, следват една добра и три лоши новини, пише в. "Труд".

Добрата е, че вече имаме държавник, който се оттегля сам – не защото го пъдят от задкулисието, и не защото около него нещо намирисва, а тъй като е установил, че в държавата от него нищо не зависи и така неговите знания и умения са излишни.

Първата от лошите е, че всичко се случва в деня, когато ни гостува шефът на ЦРУ.

Втората е, че мераците за стола на Вучков и тия, които ще се опразнят покрай него, ще предизвикат вероятно трусове в отношенията между ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и ДПС. Тези трусове ще разклатят още повече сектора за сигурност.

И третата лоша новина - тя е, че в момента, в който водим този разговор, нямаме законен главен секретар. Поне според повечето от юристите е така.

Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция, пише в. "Сега".

Проверка на изданието сред представителите на различните политически сили вчера показа, че управляващата коалиция подкрепя Вучков. Предстои оставката му да бъде гласувана в парламента и не е ясно дали ще събере нужното мнозинство. Радан Кънев от Реформаторския блок разчита, че ще убедят Вучков да си оттегли оставката. Самият министър в оставка заяви, че не е готов да промени мнението си без смени в службите.

Веднага след оставката на Вучков се появиха слухове кой ще го смени. Сред спряганите са зам.-министърът Красимир Ципов и другият заместник във вътрешното ведомство от първия кабинет на Бойко Борисов Димитър Георгиев. Ципов отказа пред "Сега" обяснения по темата с уточнението, че скоро всичко ще се изясни. Георгиев не бе открит за коментар. Според БНТ се въртят имената и на Йордан Бакалов, Калин Георгиев и Методи Андреев.

От Реформаторския блок декларираха подкрепата си за подалия оставка Веселин Вучков, но не казаха и дума за поведението на премиера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МВРВеселин Вучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAZI KRIZA E PREDIZVIKAL PEEVSKI-ZASHTO NE GO ARESTUVAT
28
0
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Цирк Буш!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много жалко,ако Борисов се е поддал на влиянието на ДПС и Пеевски,който и до сега командваше "силовите" структури!
26
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До ЗамисленНали не са написали КГБ?
25
0
 
6
 
! Отговори
Замислен преди 9 години
Та в крайна сметка ако може някой от Днес.бг да отговори Коми е шеф на ФБР или на ЦРУ..."... визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми." и "...че всичко се случва в деня, когато ни гостува шефът на ЦРУ."Толкова да няма разлика между двете агенции за Днес.бг, че направо се смайвам.
24
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако не сте забелязали управляващите отдавна обърнаха резбата,т.е който очаква нещо да се промени ,просто да не се и надява.Борисов толкова се вживя в образа на Живков,че чак и прекалява
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преброих в коментар 30 точно 29 правописни грешки на няма и четири реда, за стилистични изобщо не ми се гледаше... Е, то не е трудно да се сети човек на кого се опитва да подражава коментиращият - на друг един ***, който твърди, че е прочел само "Винету", но не уточнява кой том и дали под четене разбира следене на буквите, или просто оцветяване.
22
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента Вучков се евявал министър председател,а гн Борисов все едно е бил на местото на Вучков така сее получило.Но при гн Министър Председателят не минават тези базици.Това нее купена партия ГЕРБ като БСП ДПС И АТАКА.И Президента неможе да командва на Премиера така че мирясаите и си седнете на изострените задниците.Боико е до Обама.
21
3
 
14
 
! Отговори
Бял циганин преди 9 години
Накараха вашият Вучков да подаде оставка. А сега пред народа театро правят клоуни от народното.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""Първата от лошите е, че всичко се случва в деня, когато ни гостува шефът на ЦРУ.""""Е нали беше на ФБР ? Егати дезинформиращия сайт.
19
0
 
13
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
18
8
 
30
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Ясно е, че щом *** като т. нар." Членска карта 7" хвалят Б.Б., значи работодателят им се явява един и същ. Иначе няма друго обяснение. Просто Б.Б. се оказа по-успешен проект от Царо, Перхидроло и Бюрека. Затова му позволиха и втори мандат.След него ще дойде на власт ДПС, като първа политическа сила. Това е и целта - второ турско робство.
17
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
неформалния министър на мвр е пеевски. борисов ще изпълнява волята на господаря от боянските сараи да държи писанчев и лазаров
16
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вучков е пример как системата изхвърля свестните хора за да бъдат запазени мафиотизираните структори. бг е най полицейската държава с 80 000 служители на мвр,като процент от първите в света. в мвр основната работа е да се раздават заплати привилегии и схеми за далавери. контрабанда на цигари,акцизи за горива и т.н. аферата с банка ктб беше покровителствена от службите
15
0
 
14
 
! Отговори
gost преди 9 години
aло виваком софия колко време е необходимо да си не касаме нервите с нета а ама за пари от централата за нови договори елате та елате аиде молявисе оправете тоя скапан интернет които предлагате
14
7
 
45
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
РЕАЛНИЯ, ИСТИНСКИЯ ПРЕМИЕР ПАК Е АааМЕД ДЖОЛАНБОЙКО Е САМО ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ
13
3
 
45
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
КОЙ, КОЙ, КОЙ ДЪРЖИ БОЙКО ЗА ШЛИФЕРА ?!НИКОЙ НЕ ГО ДЪРЖАЛ ЗА ШЛИФЕРАСАМО ДЕТО ЕДНО ДРЕБНО, НЕЗАКОННО-РОДЕНО SИГАНЕ, ... ГО ДЪРЖИ ДИРЕКТНО за ТОПКИТЕ
12
0
 
12
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 9 години
До 11Разбрах.Рапорт даден!Рапорт приет!
11
1
 
37
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Дано сте разбрали, че много от нареклите се политици са във властта и парламента, вместо да са в централния. Всички са вързани за каишка като кученца, но не се знае кой държи каишката.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - който иска да хване Тиквата за шлифера ,да се нареди на опашката.ти на опашката ли си вече? Той за такива, като теб го каза.