Горанов с нова идея: Ще прекроява заплатите на президента и премиера

Министърът обмисля смяна на формулата на депутатските възнаграждения
Обновена: 6 мар 2015 17:12 | 6 мар 2015 12:58,
67
Горанов с нова идея: Ще прекроява заплатите на президента и премиера
Владислав Горанов Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов призова да се намери нов начин, по който да се формират заплатите на депутатите, президента и премиера.

В момента базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца според данните на НСИ. Заплатата на президента е равна на две депутатски заплати, а на премиера – 55% върху възнаграждението на народните представители.

Днес Горанов обяви тази формула за неудачна. „Използването на средната величана за определянето на възнагражденията на висши длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и очевидно трябва да мислим за промяна във финансовите правила на парламента, които определят възнагражденията на депутатите, а оттам и на премиера и президента“, каза министърът в кулоарите на парламента.

Според Горанов използването на средни величини не отчита реалното икономическо състояние на държавата.

Повод за коментара на министъра стана искането на Висшия съдебен съвет заплатите на магистратите да се индексират с 12 процента.

Горанов обаче отказа това още преди дни.

Днес в кулоарите на парламента финансовият министър обясни, че няма как да каже, че няма да изпълни закона за бюджета и ще намери с лека ръка средства за повишаване на заплатите на магистратите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
ИЗБИРАМ преди 9 години
Горанов, не може в България да работят по-малко от 2 милиона българи и от тях 600 хиляди са със минимална заплата или поне до 400лева и тия всичките да издържат 600 хиляди държавни служители , 340 депутати , и всички тия не дават 1 лв за ДОО и здравни осигуровки. Ами издръжката на П.Стоянов, Г. Първанов и после на Р. Плбевнелиев, ами охраната на Доган, ами бонусите които са по-големи от годишните им заплати, ами партийните супсидии. Затова няма пари и не ми го повтаряй. Намали всичко на 50%.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, като лидера си и цялата компания МС, парламент и президенство.
28
1
 
14
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 9 години
Депутатите със заплата равна на средната за страната и обновяването да е годишно , а партиината субсидия да стане 1лев за гласоподавател. И да си плащат сами жилища ток вода и осигуровки. И всички държавни служители да плащат в пълен размер осигуровките.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След гафа на Кадиев с удръжка от пенсиите на работещите пенсионери, следва това момче с презрението си към закона. И двамата са за смяна, за здравето на правителството.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На премиера не му трябва заплата , него го интересува да бъде вечно на власт и да се целува и прегръща с господарите които вътрешно със сигурност го презират,а що се отнася до мухльото президент той е натрупал толкова имане ,че сигурно 10 поколения занапред не могат да ги изхарчат,така че и на двамата трябва да се спрат заплатите.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли са най-сериозните финансови проблеми на държавата, че се е затръшкал тоя, та даже и цяла статия за радините му вълнения?
24
0
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
за мен тези хора не трябва да имат заплати! не за урок ами въобще да нямат! всичко им е платено навсякъде където отидат та даже и рушвети прибират!!безочие с тоя льохман на снимката - абсолютно блуждаене!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хванали са го след като уби момичето.
22
0
 
11
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Много правилно,взехме ЗАЕМ,сега бързо трябва да го УСВОИМ! Ха да видим сега "ОПОЗИЦИОНЕРИТЕ"/ако има такива разбира се/,да ли ще се откажат от тази ХАПКА?! А,пенсионерите ,пак ще го д - - - т,няма пари! Дайте да вземем даже от тези които все още работят ,за да не ПРЕЯДЪТ! Е, Българио.............!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До FRGСелата са пропищели от пуснати рецидивисти които даже съдят България в Страсбург за правата на човека в ЕС.
20
0
 
12
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Леле с кви глупащини ни занимават!
19
11
 
5
 
! Отговори
FRG преди 9 години
Кои *** сложиха минуси на коментара за залавянето на убиеца на Вероника?!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полезните изкопаеми на България днес се разграбват от чуждестранни компании, а избраната държавна политика на концесии не съответства на интересите на българския народ. Страната ни следвало сама да разработва подземните си богатства, а печалбите от тази дейност да се използват за увеличаване на пенсии и заплати
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Goranov namali saplatite na ministri President deputati nemojete da jadete pitie komandirovki i dr luksove bG narod da muserstvat sa novobogataschite danazite 38 proz. Restr.kasina.hoteli bogati Toto loto i dr igri Tova sa bogataschite a plaschtat kato bednite balgari proz.danazi danaka na bogataschite mnogo Malak ne e normalno eto Putin si namali saplatata v garzia rumania e taka
16
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Каквато икономиката такива и заплатите им.А именно нулеви!
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов дали живее от заплатата си ????
14
1
 
10
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Как пък му хрумна на тоя льоло изобщо някаква идея?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В долари всички заплати се обезцениха наполовина от лятото на 2014 г. със срива на еврото. По-добре е да се отвърже лева от еврото и да се върже към долара.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе наивници,депутатите даже и пари дават за да станат депутати,а вие ги плашите с някакви мизерни заплати :)) То ако беше за заплатите,то нямаше да има толкова желаещи да се натискат там :))
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...искането на Висшия съдебен съвет заплатите на магистратите да се индексират с 12 процента...".Това вече е безочие! И наглост! И такова самозабравяне, че се чудя...ама няма какво да се чудя. Докато народът спи, пие си ракията и е смел да плюе и критикува САМО и ЕДИНСТВЕНО по различните форуми - така ще бъде! Във всички сфери на демократичното българско управление!