Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски

Новият дълг е презастраховка, прекалено голям е, отчита бившият премиер
Обновена: 8 мар 2015 10:29 | 8 мар 2015 10:06, Красимир Ангелов
182
Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски
Снимка: Булфото, архив

За съжаление днес виждаме по-голямо задкулисие. Това бе термин, използван политически, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в специално интервю пред БНТ.

"Тези, които въведоха термина задкулисие, сега го практикуват в по-голяма степен. Ставаме свидетели как едни партии говорят едно, а на другия ден правят друго, все едно през нощта се е случило нещо“, подчерта Орешарски.

Според него по ирония на съдбата непримиримите критици на Тройната коалиция са били принудени да правят четворна, при това с министри от Тройната коалиция. "Но политиката е изкуство на компромиса“, подчерта бившият премиер.

По думите му, новият дълг, който бе гласуван наскоро от парламента, е презастраховка и е прекалено голям. "И по-малка сума би свършила работа“, категоричен бе Орешарски, който призова критиците за последователност. „Тогавашните критици би трябвало днес да протистират още по-силно срещу тези 16 млрд, както срещу 1 млрд. по мое време. Но сега те мълчат!“, посочи финансистът и продължи:

"Дълг се рефинансира с дълг, това е утвърдена практика. Въпросът е в размерите. Сумата е прекалена застраховка, доста щедро парламента подписа чек на правителството, без да се вгледа в сумата“, посочи Орешарски и попита защо финансовият министър много бързо се е съгласил, че 2 млрд не са му много потребни. Ако беше се вгледал повече в цифрите, можеше още да намали“, смята бившият премиер.

Той изрази мнение, че България се връща към период на почти стагнация, защото планираният „0,8% ръст на икономиката, за нас е практически губещ”.

Орешарски коментира и кризата с КТБ като отбеляза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре, но явно се е оказало, че кредитният й портфейл е бил лош. По думите му политическите партии са „максимализирали загубите за обществото” в случая, като е станало „всичко най-лошо, което е можело да стане“.

Бившият премиер посочи, че според данните КТБ е била в разцвета си през 2012-2013 година, въпреки икономическата криза. „Това поставя много въпроси към сегашните критикуващи и управляващи“, допълни той.

Пламен Орешарски призна, че в края на своя мандат е виждал нарастващо напрежение между БСП и ДПС, а разочарованието от евроизборите е задълбочило проблемите. "След изборите беше все по-трудно да се прокарват каквито и да било реформи", призна финансистът.

"Въпросът „Кой“ беше основен в мандата. Това назначение беше политическо решение, бях скептичен, но го приех отново като компромис“, посочи Орешарски и отново отчете, че решението за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било на двете управляващи партии.

По енергийната тема Пламен Орешарски отбеляза, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е добър проект за България и той не бива да се противопоставя на АЕЦ „Белене”, защото в дългосрочен план има място и за двата проекта.

Относно обещаните от оглавяваното от него правителство 250 хил. нови работни места, той припомни, че за 1 година са били разкрити близо 50 000. "Ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата за четири години. Аз много разчитах, че икономическото развитие ще се ускори, до май месец миналата година всички индикатори растяха, но политическата нестабилност от юни обърна тенденцията”, заяви Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Пламен Орешарски е способен финансист. При други условия можеше да направи много повече за България. ДПС, ако му дадат възможност да назначава хора във властта, е способно да провали всяко правителство, както направи и с това на Орешарски.
127
1
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Туй още малко ще заяви,че протестиращите срещу него и ''Кой'' само се пребиха.....
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** да не съм го чул да говори
125
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До ...154 Така е . Всички се кланят на един Бог и това не е Христос . Тоя запъващ се грозник слушаше само радио " Тел Авив " , а другите проявяваха малко евроатлантическо разнообразие ...................................................колкото до лъжите , които е изрекъл - видя се как след намека на Павел Местанов зад завесата , сценката бе прекратена .
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 152Не се радвай понеже състоянието се влошава. Благодарение на герб имаш 16 милиарда лв заем които трябва да платиш ти и децата ти. Това е показател,че си обречен на още по мизерно съществуване.
123
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ламби преди 9 години
До до 128еми ридаят, нали трябва да си заработят рублите!!! А руснаците какво инвестират в България???
122
8
 
4
 
! Отговори
Бай Ламби преди 9 години
Абе мишок мизерен, айде изчезвай да си харчиш рубличките със здраве (дето си ги изработихте със Серж) , никой не ти иска мнението!
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задкулисието протестираше срещу атаките срещу него при миналия парламент.
120
3
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Всичките сте един дол дренки
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако под "задкулисие" разбираме селските *** и обслужващия ги персонал,управляващи ни вече над 30 години,наистина "Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски"...Така е!Сами се избират,сами си назначават и "убийците си"...Обслужващите управляващата простотия *** са и около Първанов,и около Бойко,и около Обама... През гугъла: Барак Обама в субботу испугался вылететь из Белого дома на вертолете
118
8
 
9
 
! Отговори
V преди 9 години
Наистина се радвам,че тоя го изритаха! Тоя не е на тази планета, говори в свободен преразказ. Сега ми е ясно защо го избраха ,тоя е извадена кукла от кукления театър!
117
0
 
2
 
! Отговори
До анализатор преди 9 години
От 1996 г(19 години)живея в Испания.Не лъжи!!!
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой да вярваме. Станишев каза по ТВ че назначението на Пеевски е било предложение на ДПС. Ореха говори за предложение на БСП и ДПС. И двамата лъжат. Всички се досещат кой го е предложил.
115
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен уж де преди 9 години
А бе ненормалнико ти още не си отговорил на въпроса КОЙ, КОЙ??? Как не те е срам да говориш сега че при тебе е било по-малко. Нали задкулисието те свали от власт бе безхабернико смешен.
114
2
 
8
 
! Отговори
az преди 9 години
Kakvo i da govorite Orecharski e po dobar ot Goranov...kato profesionslist..ne si krivete duchata po negovo vreme amerikancite ne mogeha da si razigravat kona u nas..kato sega golemi lizachi sa gerbadgiite pak glasuvaite za tah i che stanem 53 chat na USA
113
4
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
До Анонименаз живея от една година в Испания, смени си опорната точка! Не само, че не е във фалит, но си чисти заемите, има ръст от над 3% в икономиката и хората си живеят прекрасно и спокойно
112
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бравоо Орех мачкай герберугите поробителите на бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход
111
8
 
13
 
! Отговори
KKK преди 9 години
Орешака още не може да излезе от ролята си на марионетка :)
110
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скрий се ви ибрик. Пелтек провален.
109
7
 
8
 
! Отговори
NORM преди 9 години
Като го няма маминото момче в управлението на ДАНС,за което Орешарски до ден днешен не знае кой го е предложил за поста,е нормално този двуличник да твърди,че задкулисието сега е по-голямо.