Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски

Новият дълг е презастраховка, прекалено голям е, отчита бившият премиер
Обновена: 8 мар 2015 10:29 | 8 мар 2015 10:06, Красимир Ангелов
182
Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски
Снимка: Булфото, архив

За съжаление днес виждаме по-голямо задкулисие. Това бе термин, използван политически, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в специално интервю пред БНТ.

"Тези, които въведоха термина задкулисие, сега го практикуват в по-голяма степен. Ставаме свидетели как едни партии говорят едно, а на другия ден правят друго, все едно през нощта се е случило нещо“, подчерта Орешарски.

Според него по ирония на съдбата непримиримите критици на Тройната коалиция са били принудени да правят четворна, при това с министри от Тройната коалиция. "Но политиката е изкуство на компромиса“, подчерта бившият премиер.

По думите му, новият дълг, който бе гласуван наскоро от парламента, е презастраховка и е прекалено голям. "И по-малка сума би свършила работа“, категоричен бе Орешарски, който призова критиците за последователност. „Тогавашните критици би трябвало днес да протистират още по-силно срещу тези 16 млрд, както срещу 1 млрд. по мое време. Но сега те мълчат!“, посочи финансистът и продължи:

"Дълг се рефинансира с дълг, това е утвърдена практика. Въпросът е в размерите. Сумата е прекалена застраховка, доста щедро парламента подписа чек на правителството, без да се вгледа в сумата“, посочи Орешарски и попита защо финансовият министър много бързо се е съгласил, че 2 млрд не са му много потребни. Ако беше се вгледал повече в цифрите, можеше още да намали“, смята бившият премиер.

Той изрази мнение, че България се връща към период на почти стагнация, защото планираният „0,8% ръст на икономиката, за нас е практически губещ”.

Орешарски коментира и кризата с КТБ като отбеляза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре, но явно се е оказало, че кредитният й портфейл е бил лош. По думите му политическите партии са „максимализирали загубите за обществото” в случая, като е станало „всичко най-лошо, което е можело да стане“.

Бившият премиер посочи, че според данните КТБ е била в разцвета си през 2012-2013 година, въпреки икономическата криза. „Това поставя много въпроси към сегашните критикуващи и управляващи“, допълни той.

Пламен Орешарски призна, че в края на своя мандат е виждал нарастващо напрежение между БСП и ДПС, а разочарованието от евроизборите е задълбочило проблемите. "След изборите беше все по-трудно да се прокарват каквито и да било реформи", призна финансистът.

"Въпросът „Кой“ беше основен в мандата. Това назначение беше политическо решение, бях скептичен, но го приех отново като компромис“, посочи Орешарски и отново отчете, че решението за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било на двете управляващи партии.

По енергийната тема Пламен Орешарски отбеляза, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е добър проект за България и той не бива да се противопоставя на АЕЦ „Белене”, защото в дългосрочен план има място и за двата проекта.

Относно обещаните от оглавяваното от него правителство 250 хил. нови работни места, той припомни, че за 1 година са били разкрити близо 50 000. "Ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата за четири години. Аз много разчитах, че икономическото развитие ще се ускори, до май месец миналата година всички индикатори растяха, но политическата нестабилност от юни обърна тенденцията”, заяви Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
8
 
! Отговори
Мехмед- преди 9 години
Ако говорим за Еничари, едва ли има по-голям Еничер от Валери Симеонов, който се прегърна с по-голямото зло и от ДПС, партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, които всички знаят че са протежаата на ЕРДОГАН и АНКАРА!!! Но за Валери е по-сладко да е на власт, ако ще и минстрите ни да носят имената ОРХАН ИСМАИЛОВ, ВЕЖДИ и прочие! Фактите са Факти, Орешарски може да е слушал ДОГАН, на БОЙКО слуша американците и ЕРДОГАН и Валери подкрепя това!
107
9
 
21
 
! Отговори
вЕНИ преди 9 години
аз пък съм възмутена къде са УМНИТЕ КРАСИВИТЕ СТУДЕНТИ които освиркаха Орешарски когато искаше да изтегли 1млр? Или 16 млр са по-малко??!? ПЛАТЕНИТЕ ОТ РЕФОРМАТОРИ И ГЕРБ УМНИ СТУДЕНТИ СИ ГО НАХЛУЗИХА ЗА 50ЛВ. ЯЖТЕ АСФАЛТ, И ВМЕСТО ДА ВИ УПРАВЛЯВА ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ДОКТОР И ДОЦЕНТ, ОБРАЗОВАЛ ХИЛЯДИ ХОРА..ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВА ЕДНА ТИВКА ОТ БАНКЯ, КОЯТО Е ГОТОВА ДА КЛЕКНЕ НА АБВ, РЕФОРМАТОРИ, ПАТРИОТИ И КОЙ ЛИНЕ В ИМЕТО НА ПРЕМИЕРСКИЯ СИ ПОСТ!!!
106
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еничаринът и пряк изпълнител на унищожението на КТБ по турски заръка още говори на български. Срам.
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
орех, и така да е, но не е като да се точат в индийска нишка към сараите за нови опорни точки!
104
14
 
22
 
! Отговори
светец преди 9 години
Орешарски е светец, на фона на тези айдуци!
103
10
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Възмутен съм от дебелоочието и наглостта на хора, които до скоро се промушваха и измъкваха през задни входове за да не ги освиркват и проклинат.
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до130,далеч съм от мисълта някой да ни дава, но нали затова направиха \насила/ глобализацията за да тръгне бизнеса свободно по света! Не ми казвай,че в Дубай работят повече,или пък в Турция! Въведохме 10процентов плосък данък,и единствените инвеститори в производството се оказаха китайци! Някак си буди съмнение западната пазарна икономика
101
9
 
14
 
! Отговори
Apokalipsis преди 9 години
Орех, видяхме те и теб за съжаление. Една цяла година хората те гониха, ама ти стоиш и кляпаш ... нали си хванал кокала ...
100
6
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 9 години
Много си прав тук ! Обаче , въпросът е ЗАЩО да го правят , тук нещата отиват към пазарен принцип. Ние какво ще им предложим , празни поляни и гори има навсякъде ! Трябва да спрем с тая психология " някой да ни дава и да ни оправя ". Затова мисля,че комунизмът беше най голямото зло за България , научи ни на мързел !!!...сега ще почнат руските платени *** да ридаят..
99
1
 
17
 
! Отговори
Швейцарска банка! преди 9 години
САЩ решиха да инвестират в Бойко... същата работа, само по евтино ще им изезне
98
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, що се правите на найвни. България е шест милиона, ако сащ искаха да станем нормална икономика до сега десет пъти да са го направили! С една инвестиция от 20-30милиарда в техни заводи и нямаше да има демография,да бягаме по европа и т.н. Можаха да инвестират десетки трилиони в Китай, а за тук няма,а? Просто не им влизае в сметките,това е!
97
8
 
4
 
! Отговори
проста аритметика преди 9 години
До 123Ами това говори още по-зле за вас путлерасите тогава :) Значи не можете да се оправите с един *** мошеник еврейн ...ха-ха-ха. Сипа ли ви да ядете? :)))
96
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами сега Задкулисието е досто по-голямо, отколкото по времето на Орешарски. Махнаха и Вучков, който беше единственият свестен министър и готов да се опълчи на Задкулисието и сложиха послушницата Тетка Румяна, която пряко да изпълнява волята на Вожда.
95
5
 
9
 
! Отговори
до 122 преди 9 години
Объркал си се - Сорос не е велик, а евреин, и като всеки евреин е мошеник.
94
9
 
6
 
! Отговори
проста аритметика преди 9 години
До 120Ами значи Сорос е наистина Велик, щом така лесно свали кухия Орех, а вашият *** никакъв го няма, щом позволява на "соросоидния" Бойко втори мандат да кара :) Е, кой е ПО-ГОЛЯМ СЕГА???
93
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички българи знаят, че правителството на Орешарски беше свалено от 30-ина от Дедо Шорош герберасти. Разбира се и с масирана атака от "независимите" медии.
92
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Орех, мачкай тиквите !
91
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименне е вярно твоята родна русия е пред разпад руски чвор
90
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 117Лека поправка - ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО е съвременна Раша и всички го виждат това. НЕ крадете думите на Роналд Рейгън, измислете си свое определение за САЩ :)))
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и в Китай е имало комунизъм пък със съдействието на сащ станаха огромна икономка! Мексико не е имал комунзъм пък е мизерия! зависи от империята на злото сащ и нейните западни шлифери. Геополитика, инвестират там кадето е стратегически практично! Както видяхте за 25г. България НЕ влиза в това число.точка