Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски

Новият дълг е презастраховка, прекалено голям е, отчита бившият премиер
Обновена: 8 мар 2015 10:29 | 8 мар 2015 10:06, Красимир Ангелов
182
Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски
Снимка: Булфото, архив

За съжаление днес виждаме по-голямо задкулисие. Това бе термин, използван политически, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в специално интервю пред БНТ.

"Тези, които въведоха термина задкулисие, сега го практикуват в по-голяма степен. Ставаме свидетели как едни партии говорят едно, а на другия ден правят друго, все едно през нощта се е случило нещо“, подчерта Орешарски.

Според него по ирония на съдбата непримиримите критици на Тройната коалиция са били принудени да правят четворна, при това с министри от Тройната коалиция. "Но политиката е изкуство на компромиса“, подчерта бившият премиер.

По думите му, новият дълг, който бе гласуван наскоро от парламента, е презастраховка и е прекалено голям. "И по-малка сума би свършила работа“, категоричен бе Орешарски, който призова критиците за последователност. „Тогавашните критици би трябвало днес да протистират още по-силно срещу тези 16 млрд, както срещу 1 млрд. по мое време. Но сега те мълчат!“, посочи финансистът и продължи:

"Дълг се рефинансира с дълг, това е утвърдена практика. Въпросът е в размерите. Сумата е прекалена застраховка, доста щедро парламента подписа чек на правителството, без да се вгледа в сумата“, посочи Орешарски и попита защо финансовият министър много бързо се е съгласил, че 2 млрд не са му много потребни. Ако беше се вгледал повече в цифрите, можеше още да намали“, смята бившият премиер.

Той изрази мнение, че България се връща към период на почти стагнация, защото планираният „0,8% ръст на икономиката, за нас е практически губещ”.

Орешарски коментира и кризата с КТБ като отбеляза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре, но явно се е оказало, че кредитният й портфейл е бил лош. По думите му политическите партии са „максимализирали загубите за обществото” в случая, като е станало „всичко най-лошо, което е можело да стане“.

Бившият премиер посочи, че според данните КТБ е била в разцвета си през 2012-2013 година, въпреки икономическата криза. „Това поставя много въпроси към сегашните критикуващи и управляващи“, допълни той.

Пламен Орешарски призна, че в края на своя мандат е виждал нарастващо напрежение между БСП и ДПС, а разочарованието от евроизборите е задълбочило проблемите. "След изборите беше все по-трудно да се прокарват каквито и да било реформи", призна финансистът.

"Въпросът „Кой“ беше основен в мандата. Това назначение беше политическо решение, бях скептичен, но го приех отново като компромис“, посочи Орешарски и отново отчете, че решението за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било на двете управляващи партии.

По енергийната тема Пламен Орешарски отбеляза, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е добър проект за България и той не бива да се противопоставя на АЕЦ „Белене”, защото в дългосрочен план има място и за двата проекта.

Относно обещаните от оглавяваното от него правителство 250 хил. нови работни места, той припомни, че за 1 година са били разкрити близо 50 000. "Ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата за четири години. Аз много разчитах, че икономическото развитие ще се ускори, до май месец миналата година всички индикатори растяха, но политическата нестабилност от юни обърна тенденцията”, заяви Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
10
 
13
 
! Отговори
ани преди 9 години
Орех ти да мълчиш,най малко ти имаш думата бе мушмурок!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
87
9
 
7
 
! Отговори
ыью преди 9 години
До политологНе е вярно, че за година и половина не са направили нищо. За това време направиха толкова поразии, колкото всички останали за 20 години.
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е изпълзял от някоя шахта и журналистите са успели да го снимат.
85
5
 
10
 
! Отговори
До 108 преди 9 години
Абе ти не вдяваш какво изобщо пишеш...Отиди в Испания и виж какво са направили с еврофондовете, стига чака на копейките от ***
84
7
 
9
 
! Отговори
qaz преди 9 години
***
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 96Еврофондовете са да се заплаща от нашите пари колониалната администрации на господарите ни. Няма държава да е усвоила фондовете на 100%, дори на приближаващи се към стоте няма. На Великобритания й връщат от неусвоеното, че специална, но това е отделен въпрос.
82
4
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Няма държава, минала през любовта на Русия, през комунизма, която сега да е на нивото на западноевропейските!Задайте си въпроса защо толкова са изостанали тези страни?!
81
5
 
5
 
! Отговори
АНКЕТА преди 9 години
Орехът е:- КУХ (+)- ГРОЗЕН И КУХ (-)
80
2
 
3
 
! Отговори
До ЕС факти преди 9 години
Абе 12 години съм бил в синдикати, ръководител, махнах се защото са лъжливи комунисти и нищо повече, не ми ги цитирай!Всичко и навсякъде поскъпва, не е само у нас, само дето ние не запретваме ръка да работим, а сядаме на масата с ракия и салатка :)
79
2
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 9 години
Еврофондовете са да си помогнем и ако не го направим никой няма да ни е виновен.Защо виниш ЕС, а не мързеливците у нас?!Западно европейските държави са си добре, те защо нямат проблеми със вноските - защото работят здраво!И защото не са минали през комунизма!
78
5
 
4
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Всичко виждат и знаят, че само благодарение на ЕС още се крепим, ама как да го напишат, като им плащат копейки на троловете ;)Ореха ходи само до Виетнам, защото никъде не искаха да го срещат, големия премиер, такава изолация е излагация!Същото беше и със серГея - само в Москва го повикаха и се обиди, че чака пред кабинета на Путин 45 мин да чака като наказан ;)
77
3
 
4
 
! Отговори
ГОГО преди 9 години
ЗОЩО НЕ СЕ СКРИЕШ НЯКЪДЕ БЕ КЛЮН ТАКЪВ
76
4
 
8
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Спомням си как и крадлив дедо обясняваше по медиите колко хубави неща са направили НДСВ а то нищо но от сърце. Сега Орешарски същото прави , а забрави , че нищо не направиха . Най хубавото е , че народа ги отсвири и сега наистина имаме правителство , което работи в правилната насока .
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали знаете,че до няколко години еврофондовете ще свършат,но нашите ежегодни вноски към ЕС никога няма да спрат! И тогава кой е на далавера в дългосрочен план?
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКА ТИ СЕ ИСКА ДА Е ! ЗАБРАВИ ЛИ КОЛКО ВЪЗМУТЕНИ ХОРА ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ТВОЯТА НАГЛА МУЦУНА ? И СЕГА ИМА ЗАДКУЛИСИЕ ,НО ПО ТВОЕ ВРЕМЕ НАДДЕЛЯ РОЛЯТА НА МАФИЯТА !
73
5
 
5
 
! Отговори
мат с пешката преди 9 години
До Шах и матПростият даскал в УНСС си е *** даскал, инженера си е инженер
72
4
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
Не само си отявлен лъжец, но си и глупав , ако не разбираш че ако не беше ЕС....още щяхме да се радваме на монопола на МТел, туризмът щеше да бъде само от бедни руснаци и сърби, законодателството ни щеше да бъде още по лобистко......... и какво ли не. Единственото което спира нашите управляващи и ЕС. Нима дори и ти не виждаш че всичко прогресивно и хубаво за народа става само под силата на натиск от ЕС?
71
6
 
9
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Колкото и да бяха лошо Орешарски и БСП, беше си по-добре отколкото сега...
70
7
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Това, че ние сме продажно племе, не значи, че другите ни крадат, моля моля!Това, че не изчистихме комунистите - виновни сме си ние.Като почнат кражбите от БСП и ДПС - Запада спира парите веднага, а щом Бойко е премиер ведна парите тръгват - това се случи два пъти и показва на кого имат доверие!*** народ е българския - още вярва на комунисти, че щели да му дават пари без да работи... това го няма никъде!
69
2
 
11
 
! Отговори
Шах и мат преди 9 години
Финансистът си е финансист, пожарникарят - пожарникар.