Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски

Новият дълг е презастраховка, прекалено голям е, отчита бившият премиер
Обновена: 8 мар 2015 10:29 | 8 мар 2015 10:06, Красимир Ангелов
182
Задкулисието днес е по-голямо, смята Орешарски
Снимка: Булфото, архив

За съжаление днес виждаме по-голямо задкулисие. Това бе термин, използван политически, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в специално интервю пред БНТ.

"Тези, които въведоха термина задкулисие, сега го практикуват в по-голяма степен. Ставаме свидетели как едни партии говорят едно, а на другия ден правят друго, все едно през нощта се е случило нещо“, подчерта Орешарски.

Според него по ирония на съдбата непримиримите критици на Тройната коалиция са били принудени да правят четворна, при това с министри от Тройната коалиция. "Но политиката е изкуство на компромиса“, подчерта бившият премиер.

По думите му, новият дълг, който бе гласуван наскоро от парламента, е презастраховка и е прекалено голям. "И по-малка сума би свършила работа“, категоричен бе Орешарски, който призова критиците за последователност. „Тогавашните критици би трябвало днес да протистират още по-силно срещу тези 16 млрд, както срещу 1 млрд. по мое време. Но сега те мълчат!“, посочи финансистът и продължи:

"Дълг се рефинансира с дълг, това е утвърдена практика. Въпросът е в размерите. Сумата е прекалена застраховка, доста щедро парламента подписа чек на правителството, без да се вгледа в сумата“, посочи Орешарски и попита защо финансовият министър много бързо се е съгласил, че 2 млрд не са му много потребни. Ако беше се вгледал повече в цифрите, можеше още да намали“, смята бившият премиер.

Той изрази мнение, че България се връща към период на почти стагнация, защото планираният „0,8% ръст на икономиката, за нас е практически губещ”.

Орешарски коментира и кризата с КТБ като отбеляза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре, но явно се е оказало, че кредитният й портфейл е бил лош. По думите му политическите партии са „максимализирали загубите за обществото” в случая, като е станало „всичко най-лошо, което е можело да стане“.

Бившият премиер посочи, че според данните КТБ е била в разцвета си през 2012-2013 година, въпреки икономическата криза. „Това поставя много въпроси към сегашните критикуващи и управляващи“, допълни той.

Пламен Орешарски призна, че в края на своя мандат е виждал нарастващо напрежение между БСП и ДПС, а разочарованието от евроизборите е задълбочило проблемите. "След изборите беше все по-трудно да се прокарват каквито и да било реформи", призна финансистът.

"Въпросът „Кой“ беше основен в мандата. Това назначение беше политическо решение, бях скептичен, но го приех отново като компромис“, посочи Орешарски и отново отчете, че решението за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било на двете управляващи партии.

По енергийната тема Пламен Орешарски отбеляза, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е добър проект за България и той не бива да се противопоставя на АЕЦ „Белене”, защото в дългосрочен план има място и за двата проекта.

Относно обещаните от оглавяваното от него правителство 250 хил. нови работни места, той припомни, че за 1 година са били разкрити близо 50 000. "Ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата за четири години. Аз много разчитах, че икономическото развитие ще се ускори, до май месец миналата година всички индикатори растяха, но политическата нестабилност от юни обърна тенденцията”, заяви Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха :))) преди 9 години
До ВасилевАми Василев, ти си най-простия, щом си мислиш, че изобщо има някакъв "нов световен ред". Всъщност има корпорации, които се борят за пазари, а ти като им купуваш продуктите всъщност сам допринасяш за положението такова, каквото е или както теоретиците на конспирацията наричате "нов световен ред"
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стотици хиляди българки научиха гръцкия и испанския за да могат да мият на гръцките и испанските дядовци д*петата
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С оглед на ниското усвояване като се тегли чертата досега България внесла повече в ЕС отколкото е получила от фондовете. На праките ние спонсорираме субсидиите по 1000 евро месечно на крава във Франция. Освен това вноските на глава са непропорционални и еднакви както за Германия така и за България - ако за един немец средно 180 евро годишно за ЕС са 1/20 то месечната заплата, за 70% от бългаите това е 1/2 месечна заплата - тоест двойно повече.
65
5
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 9 години
Ей, много евтина работна ръка сме и затова ни ползват ... браво бе, много умно!Малко западни фирми има у нас, защото сме калпазани и мързеливи, работя в западна компания от много време и виждам как работи българина - само се скатава и не спазва никакви норми. Българите са евтини, но не добри работници- работих по огромен проект и видях какви некадърници са!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 81 аз искам в България да живея добре и като незнам езика им трябва да умирам ли
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЖороМдааа, вече 7 запада ниу оздравяват и ни помагат и природните ни богатства изтичат на безценица за запада, взеха най-тлъстия дял от комуникациите, енергийните ресори и сега доят държавата с високи цени и монополи а ние все повече и повече затъваме в блатото от както запада се грижи за нас, но причината е, че преди повече от четвърт век имаше комунисти, те са виновни, нали така, иначе от запада само ни помагат, ай сиктир смешници...
62
4
 
4
 
! Отговори
ЗЗД преди 9 години
До Анонимен 75На кви помощи от ЕС живем? Нали внасяме ежегодно твърде чувствителна сума в евробюджета.Тази година вноската е половин милиард евро, което е почти 1 милиард лева. Досега никога не сме получавали от еврофондовете повече отколкото сме внасяли.
61
2
 
3
 
! Отговори
UK преди 9 години
До 77Интересна опорна точка, която вече няколко години упорито се повтаря от троловете :) Всъщност изобщо не е така. Живея в UK и там ако не знаеш език си в строителството на най-ниско ниво. Всички които са добре с езика са успели, дори има милионери българи, които са работодатели на простите българи. Взимат цели строежи с договор и после взимат турци, помаци и прости българи без език за строители да им бачкат. Горницата си я прибират. Толкова за лошият ЕС, дето ни иска само за слуги
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазари за България в ЕС няма, там всички ниши са заети, високите им технологии им позволяват произвеждат повече отколкото могат да продадат. Ние сме им нужни бедни с ниски технологии да не правим конкуренцияи в същото време да им продаваме евтино суровините си от които имат нужда и да сме пазар за техните стоки. Пазар за България, който може да съживи икономиката има само в Евразийския Икономически Съюз.
59
8
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Запада искал да затрие България - комунистите измислиха тази голяма глупост и я повтарят постоянно!Бойко пък им помагал - и това повтарят.Абе ние сме толкова бедни и слаби, че на тях им трябва да ни оздравят, да сме стабилни като външна граница на ЕС.Те само за това ни помагат и ние, защото сме злобни човечета, поне можем да благодарим.От любовта на Русия по-лошо няма!
58
3
 
2
 
! Отговори
гост преди 9 години
гнида
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
европейския съюз никога няма да позволи в България дасе развие икономиката ние сме нужни на Европа ама бедни и гладни че да могат да ни манипулират и използват работната ни ръка за без пари
56
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този орех да не ми го показват повече !
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то ние си живеем на помощи от ЕС.Еврофондовете са точно това
54
4
 
6
 
! Отговори
ген. Бойко Борисов преди 9 години
Закусвам с ореховки.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 51Какви 2пъти по 15%р бълнуваш, нещастнико, : един път с 5% от временното правителствор и един - с 1,5%, от Орешарски.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
орешарски ,бойко, доган ,пеевски ,манолова ,калфин, добрев ,цветанов, сидеров и др.трябва да бъдат натоварени на белия автобус и прогонени от България
51
8
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
До как можеДобре-е-е-е-е. Щом ти казваш другарю оставка, значи оставка. Ей сега отивам да я депозирам :)
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли Орешарски сега е спокоен,не се движи с охрана,не се крие,преподава в университета(това което най-добре умее) и не плаче .А какво правеше вожда-генерал ББ докато не беше в изпълнителната власт 1г.и 2 м.-рев,"плюене",организиране и подпомагане на протестърите,и с постоянна кохорта от пазванти.Сега задкулисието е на квадрат-даже от самата партия се изненадват и не знаят какво и защо става,"партньорите" се селектират или елиминират,гласове и съвести се купуват.Разлика в класите и най-вече във възпитанието.
49
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като го гледам Орешарски чак ми липсва... В сравнение с разБойко дето го командват от американското посолство и пак по тяхна препоръка още 16милиарда борч за клетия български, изтрадал народ. А иначе шлифер имал, никой не го командвал хахаха язък че е бил каратист,шушумига пълна