Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!

Премиерът почете паметта на жертвите от терористичния акт
9 мар 2015 16:20,
173
Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!
Снимка: БТА

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

Премиерът коментира пред медиите, че случилото се тук преди много години е терористичен акт, който не се забравя.

"Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той. (

Борисов обаче беше категоричен, че е против да се политизира темата.

"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт", каза още той.

Премиерът припомни пред присъстващите, че е бил на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живота си по време на Възродителния процес.

"Стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на  политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви Борисов и продължи : "В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената, безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма".

Министър-председателят отбеляза още, че в правителството, което той ръководи, има и мюсюлмани.

"Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той.

Бойко Борисов напомни, че именно парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се осъществява политиката.

"Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далеч съм от мисълта да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът.

По думите му, в правовата държава, законите определят посоката, затова и всички български граждани трябва да живеят заедно.

"Да живеят разумно и спазват законите. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води", категоричен бе Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стотици хиляди били прокудени от върхушката тогава казва Б.Б.!!!!А ти на кого беше портиер и пазвантин до 1998 г.????
1
3
 
49
 
! Отговори
Бултрас преди 9 години
Няма да простим няма да забравим