Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!

Премиерът почете паметта на жертвите от терористичния акт
9 мар 2015 16:20,
173
Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!
Снимка: БТА

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

Премиерът коментира пред медиите, че случилото се тук преди много години е терористичен акт, който не се забравя.

"Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той. (

Борисов обаче беше категоричен, че е против да се политизира темата.

"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт", каза още той.

Премиерът припомни пред присъстващите, че е бил на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живота си по време на Възродителния процес.

"Стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на  политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви Борисов и продължи : "В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената, безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма".

Министър-председателят отбеляза още, че в правителството, което той ръководи, има и мюсюлмани.

"Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той.

Бойко Борисов напомни, че именно парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се осъществява политиката.

"Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далеч съм от мисълта да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът.

По думите му, в правовата държава, законите определят посоката, затова и всички български граждани трябва да живеят заедно.

"Да живеят разумно и спазват законите. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води", категоричен бе Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Нека завържем един християнин и един мюсюлманин един до друг на 40 градуса на слънце и да видим кого ще изгари повече това божие слънце.
121
0
 
5
 
! Отговори
Българин! преди 8 години
Няма да простим! НЯМА да ЗАБРАВИМ!
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете, докато Рапона от Б. се крепи във властта няма да се усетим българи! Как да простим като тези *** са поставили бомбите в купе за майки с деца? И тези които подкрепят социопата и гласуват за него трябва да знаят, че активно участват в разрухата на България. Сега като вдигне тока и от там цените ще ви се доплаче. А не да потърси отговорност за договорите поради които НЕК е в такава загуба. Не се сърдете когато в чужбина ви се смеят, че сте прости българи.
119
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА КАКВО ДА ПРОСТИМЕ ТАВАРИШ ПОЖАР? ЗА ДЕЦАТА КОИТО БЯХА РАЗКЪСАНИ ОТ БОМБАТА НА АТЕНТАТОРИТЕ ЛИ? МНОГО СИ УМЕН! ПРЪЩИШ КАТО ТИКВА ОТ АКЪЛ!!!!
118
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да простиш на муслиманския радикален ислям Буда пак се е побъркал
117
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като ДПС иска отговорност за т.н .възродителен процес ,то за терористите-турци трябва съд и наказание!
116
5
 
19
 
! Отговори
до тиквочев преди 9 години
да те попитам ,я ми кажи едно българско име в турския министерски съвет,едно бълг. име като кмет,неееее щом си роден в турция с каквато и етническа принадлежност да си ти си турчин и това е ,името ти е турско ,я да ми кажат кой са допуснали до висок пост и да има друго име освен турско,вижте ги ,като отидем в турция ни казват ,че сме от ***,що не кажат така на русия,на франция,на италия ,а ние нали сме *** /неверници/ според тях сме от ***,ама това дипломатите спяяяяят
115
4
 
22
 
! Отговори
даааа преди 9 години
като християни трябва да прощаваме,но на християни,трябва да обичаме,но пак само християни и стига сте повтаряли за прокудените турци ,имах бригадир турчин,говореше по-тихо от мен,но ако трябваше за тяхната вяра като нищо би ми резнал главата,та по това време ходеха по домовете им и ги принуждаваха да ходят в турция от структурите като сегашното дпс,издевателстваха над тях,заплашваха ги ,продаваха си имотите на безценица,после пак тяхните им ограбваха имотите ,ама кой вече може да го каже на гла
114
6
 
34
 
! Отговори
Славянин преди 9 години
НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТИМ ! НИТО БУНОВО НИТО ИГОТО! *** господа ***
113
2
 
5
 
! Отговори
we преди 9 години
Крайно време беше.....а фиромците от Скопие да го духат на албанците
112
1
 
4
 
! Отговори
Перхидролено човече преди 9 години
До МРАВКА:Мравка, благодаря че го отбеляза
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНяма смисъл,да.Но мисълта ми е дали да избираме волен да ни води към Русия,или да не се отказваме от запада,пътя който сме поели преди 25 години
110
12
 
24
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ПАРТИЯ АТАКА ВСЯКА ГОДИНА ПОЧИТА ПАМЕТТА НА УБИТИТЕ НА ГАРА БУНОВО,НО НИТО ВЕДНЪЖ НЕ БЕ ПОКАЗАНО ПО ТЕЛЕВИЗИЯ ИЛИ ДРУГА МЕДИЯ.ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ЗАЩО НЕ КАЗА КОИ Е ИЗВЪРШИЛ АТЕНТАТА?ТОИ ТАКА СЪЩО НЕ ЗНАЕ ОТ КАКВО СМЕ ОСВОБОДЕНИ И ГО ЧЕСТВАМЕ НА ТРЕТИ МАРТ.
109
5
 
21
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Половин България в бедствие - Рапонът пак е пред камерите и микрофоните.Неизличим нарцисист.Да не говорим, че периода на възродителния процес се губи от биографията му.Ако има такава, разбира се - справка сайта на МС.
108
5
 
27
 
! Отговори
Оня преди 9 години
За да простиш някой трябва да посика извинение и да се разкайва. Няма засега такова от ДеПеСе-то или Турския посланик. Айде цунете се в парламента или някъде на некой митинг и Местаня да поиска извинение, па тогава призовавай за извинение. Ама вие скришом пиете кафенце и се извинявате един на друг.
107
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да има прошка за отявлени терористи!
106
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо така съм чувал, че името Ахмед Доган е било замесено в този терористичен акт?
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До немскоНа теб сега някой дава ли ти нещо за да почиваш ако ще и в Мозамбик.Въпреки, че това което си написал няма много смисъл е похвално, че сравняваш Сидеров и програмата му за стандарт с Германия!Евала!!
104
6
 
16
 
! Отговори
Националь преди 9 години
Всички сини от РБза някакви изорди, щом гласуват за Касим Дал, основател на групировката, извършила този акт!А Буда е един обикновен анадолски шизофреник, както се чете по-горе
103
16
 
5
 
! Отговори
немско преди 9 години
Германия дава по 500 евро на всяко немско семейство решило да почива в Гърция.Волен дали ще даде на нас,ако решим да почиваме в Русия