Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ

ГЕРБ води с 27,4%, ДПС скъси разликата с БСП, отчете "Exacta"
75
Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ
Снимка: Булфото, архив

В настоящия парламент, след изборите миналата година, за пръв път попаднаха цели осем формации, но при вот днес е много вероятно да се възпроизведе сегашното представителство.

Още по темата

Ако днес се провеждаха парламентарни избори ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за Реформаторския блок – 5,5%.

В парламента биха попаднали още Патриотичния фронт с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%.

"България без цензура" единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително. Това показват данните от национално представително проучване на "Exacta Research Group", финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Според изследването електоратът на БСП се свива с 3 процента за времето след парламентарния вот през октомври 2014 г.

За това говори и намалялата подкрепа за лидера на левицата Михаил Миков. В началото на март 2015 г. той е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. Въпреки това 84% от социалистите одобряват своя лидер.

След първите сто дни на новата власт 31% от българите одобряват работата на правителството. Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с доверието на 43% от анкетираните. Неодобрение към работата му са заявили 45%.

Според 7% от българите най-важното постижение на кабинета е, че върна доверието на европейските институции в България, в резултат на което бяха размразени еврофондовете.

На второ място, 6 на сто от запитаните посочват наличието на по-добър и толерантен тон в политиката, на промяна в поведението на министър-председателя и на по-висока коалиционна култура на управляващите.

На трето място, отново 6% открояват направеното в социалната сфера, като обръщат особено внимание на коледните и великденските надбавки за пенсионерите, на повишаването на минималната работна заплата, както и на идеята за увеличаване на детските надбавки и новите правила за подпомагане на многодетните семейства.

Една пета от българите обаче твърдят, че нищо добро не е направено за страната от началото на този управленски мандат.

16% твърдят, че им е направило лошо впечатление тегленето на заем от 16 милиарда лева, защото не е станало ясно за какво ще се изразходват парите.

7% критикуват кабинета за липсата на реформи, а 6% за липсата на синхрон между партньорите в управлението.

Отсъствието на мерки за справяне с безработицата, както и проблемите свързани с пенсионната реформа, са посочени от равни дялове от по 4% като поводи за разочарование от първите стъпки на кабинета.

Повече от половината българи твърдят, че за страната би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 20,8% се обявяват за предсрочни парламентарни избори.

26, 8% не могат да преценят кое е по-добре за страната.

Идеята да се въведе задължително гласуване се подкрепя от 52% от българите, а 36% са против.

Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г.

Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства.

Налице е консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване. И при двата електората подкрепящите задължителния вот са по около 70%.

Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция. 67% от българите нямат доверие в него. Едва на 18% от пълнолетните българи одобряват работата му непосредствено след изтичането на първите сто дни от идването на власт на новия кабинет.

Най-висока оценка получават за дейността си получават армията и  полицията. Тези две институции се радват на одобрението на 35% от участвалите в изследването.

Неодобрението към работата на полицията, обаче е с по-висок дял  - 46%, а към армията е 33 на сто.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
Защо всезнаещите социолози не предсказаха падането от власт на ГЕРБ през зимата на 2013г.И на публикуваните тук проучвания не трябва да се вярва
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно. Целта на другарите, поръчали статията е да ни убедят, че липсва каквато и да е алтернатива държавата да се управлява нормално и ние да живеем нормално.
45
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До mitova"Никой не може да ме убеди, че *** в България са 84 % !!!"Въпреки примерите поднасяни от всекидневието? Ако са само толкова значи имаме прогрес. :)
44
1
 
5
 
! Отговори
47 преди 9 години
И гроб и бсп 80 процента да съберат КОЙ пак ще управлява защото държат за топките и едните и другите.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не излезем всички да гласуваме няма да има стабилно правителство и ДПС вечно ще извива ръце независимо кой е е на власт
42
3
 
13
 
! Отговори
истината е че преди 9 години
Който и да влезе в парламента,пак ще играят против народа !
41
1
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
От километри си личи фалша на това проучване. Като гледам са заложили 65 процента на гласували. При положение, че на предните избори нямаше и 50% мераклии, а на едни следващи ще се чупят нови рекорди на ниска активност тия цифри са несериозни. ГРОБ и БКП са се свили до твърдите си партийни дейци като тиквениците нямат повече от 15%, а червенушковците вече са най-много трета полит. сила.
40
3
 
16
 
! Отговори
batemitko.plovdiv преди 9 години
Е как АБВ и Атака влизат с 3 % , като прагът е 4 % ??!!?! Нито Тиква има толкова много %-ти нито Атака има толкова малко %-ти !!!
39
1
 
21
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Тази от Екзакта е известна със своите пристрастия. Поне да се беше постарала малко да изглежда по-достоверна! 16 % от анкетираните били против дълга!!! Хайде бе! При гласуване наживо по време на предаването "Референдум" по БНТ, тези, които са против бяха над 50 %.Никой не може да ме убеди, че *** в България са 84 % !!!
38
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Аз предлагам още тази година да проверим дали тези прогнози са верни. А, какво ще кажете
37
1
 
1
 
! Отговори
така да бъде преди 9 години
Тука е цялата истинаhttps://youtube/watch?v=TYfN96L9Fyk
36
2
 
31
 
! Отговори
ТИМ преди 9 години
Колко ли са платили мутрите, за да им вдигнат малко рейтинга, че съвсем се оляха напоследък!
35
2
 
4
 
! Отговори
sy преди 9 години
By ganiovci kak ste dnes
34
0
 
18
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
Да разсъждаваме над направеното проучване. Значи ББЦ изчезват и техните проценти отиват в ГЕРБ?!?!Може, ама надали....
33
1
 
1
 
! Отговори
така да бъде преди 9 години
Ето тука е истинатаhttps://youtube/watch?v=TYfN96L9Fyk
32
4
 
7
 
! Отговори
пълни лъжи преди 9 години
Това не е изобщо общественото настроение. Тези соц проучвания са платени и измислени ,за дс се спекулира Българския народ иска им се на някои изборите така да протекът ако са днес. Според мен на следващите избори първи ще бъдат герб съз значително по малка подкрепа втори ще са дпс а след тях бсп ъова ще се трите партии които биха влязли в парламента.. Тези ббц,рб,пф включително и атака няма да съберат необходимия минимум...
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евака на Барека, прекара 200 хиляди простака да гласуват за него и сега ще си взима заплатката в Брюскел 15 хил евро месечно а простаците които гласуваха за него ще опъват в мизерията, ха ха ха... пак гласувайте за Бареков.
30
2
 
19
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
По-абсурдни резултати и Мира Радева не може да измисли!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напъвам се да отроня една сълза за липсата на ББЦ от парламента, ама не ми идва.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ви я вярно проучването, отпадат всички които са в парламента. Защото нищо не са дали на държавата за всичките тези години.