Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ

ГЕРБ води с 27,4%, ДПС скъси разликата с БСП, отчете "Exacta"
75
Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ
Снимка: Булфото, архив

В настоящия парламент, след изборите миналата година, за пръв път попаднаха цели осем формации, но при вот днес е много вероятно да се възпроизведе сегашното представителство.

Още по темата

Ако днес се провеждаха парламентарни избори ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за Реформаторския блок – 5,5%.

В парламента биха попаднали още Патриотичния фронт с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%.

"България без цензура" единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително. Това показват данните от национално представително проучване на "Exacta Research Group", финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Според изследването електоратът на БСП се свива с 3 процента за времето след парламентарния вот през октомври 2014 г.

За това говори и намалялата подкрепа за лидера на левицата Михаил Миков. В началото на март 2015 г. той е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. Въпреки това 84% от социалистите одобряват своя лидер.

След първите сто дни на новата власт 31% от българите одобряват работата на правителството. Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с доверието на 43% от анкетираните. Неодобрение към работата му са заявили 45%.

Според 7% от българите най-важното постижение на кабинета е, че върна доверието на европейските институции в България, в резултат на което бяха размразени еврофондовете.

На второ място, 6 на сто от запитаните посочват наличието на по-добър и толерантен тон в политиката, на промяна в поведението на министър-председателя и на по-висока коалиционна култура на управляващите.

На трето място, отново 6% открояват направеното в социалната сфера, като обръщат особено внимание на коледните и великденските надбавки за пенсионерите, на повишаването на минималната работна заплата, както и на идеята за увеличаване на детските надбавки и новите правила за подпомагане на многодетните семейства.

Една пета от българите обаче твърдят, че нищо добро не е направено за страната от началото на този управленски мандат.

16% твърдят, че им е направило лошо впечатление тегленето на заем от 16 милиарда лева, защото не е станало ясно за какво ще се изразходват парите.

7% критикуват кабинета за липсата на реформи, а 6% за липсата на синхрон между партньорите в управлението.

Отсъствието на мерки за справяне с безработицата, както и проблемите свързани с пенсионната реформа, са посочени от равни дялове от по 4% като поводи за разочарование от първите стъпки на кабинета.

Повече от половината българи твърдят, че за страната би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 20,8% се обявяват за предсрочни парламентарни избори.

26, 8% не могат да преценят кое е по-добре за страната.

Идеята да се въведе задължително гласуване се подкрепя от 52% от българите, а 36% са против.

Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г.

Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства.

Налице е консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване. И при двата електората подкрепящите задължителния вот са по около 70%.

Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция. 67% от българите нямат доверие в него. Едва на 18% от пълнолетните българи одобряват работата му непосредствено след изтичането на първите сто дни от идването на власт на новия кабинет.

Най-висока оценка получават за дейността си получават армията и  полицията. Тези две институции се радват на одобрението на 35% от участвалите в изследването.

Неодобрението към работата на полицията, обаче е с по-висок дял  - 46%, а към армията е 33 на сто.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт. То като пресметне човек това са около 70 % от избирателите. Младите и образованите не са в България.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно уточнонение само - такива ще са рузултатите от фалшифицирани избори!
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цяла България озлобена от убийството на Вероника а само АТАкистите се интересуват повече от пропагандата на сидера пред това заловен ли е убиеца.Днес гледам и Ташева публикува разни глупости във фейса,само и само да не засегне интересите на Бойко,плюе се ежедневно по Плевнелиев за да може да се угоди на президентските амбиции на Борисов.АТАКА е като тоалетната хартия,който седне на гърнето после си бърше *** с нея
24
0
 
15
 
! Отговори
QWERTY преди 9 години
ТАЗИ СТАТИСТИКА Е КАТЕГОРИЧНА ГЛУПОСТ.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ммммм даааа, щом тия така наречени социолози казват 3% за АТАКА, значи има голяаааама вероятност да спечелят някъде около поне 50%. Ей, соросоидската пропаганда е много гнусно нещо! А тия 27 % ГЕРБ могат само да ги сънуват, да не говорим за останалите патерици!
22
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До ПешкоАтака и АБВ имат по 3% при анкетата,обаче при реалното гласуване ще го докарат до 4-4.5% поради особеностите на избирателната система.Освен това тия 3% като реална бройка ще идат всички да гласуват,докато подкрепящите някои други партии няма да са толкова мобилизирани.При ниска активност може и до 5% да докарат.Вижте ДПС-при проучванията имат 8%,а на изборите вадят 10 до 15%.Постоянната мобилизация на електората е много важна!
21
2
 
17
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Не е важно колко партии ще са в парламента, важното е колко хора ще са на площада! Да *** политиците! Да унищожим партиите им! Да живее Революцията!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ашколсун на таквиз знаещи социолози
19
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Който плати най-много, той печели изборите!Вижте за справка предстоящите местни избори!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И АБВ И ПФ И РБ СЪЩО ОТПАДАТ!!! АМА "КОЙ" СИ ГИ ПОРЪЧВА ТИЯ ПРОУЧВАНИЯ
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ЗА АТАКА Е ДОСТАТЪЧНО ДА МОЖЕШ ДА МИСЛИШ САМОСТОЯТЕЛНО ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА,ВИЕ МИСЛИТЕ СЪС МОЗЪКА НА ПЕДОФИЛА БЕ ДРУГАРИ.НЯМА ЧОВЕК ВЪВ БЪЛГАРИЯ КОЙТО БЕЗ ПРОТЕКЦИЯТА НА ДС ДА МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ПАРТИЯ И ТЕЛЕВИЗИЯ КОЯТО ДА МУ ПОМАГА В ПРОПАГАНДАТА.ТА КАТО СПОМЕНАХТЕ САЩ,АТАКА ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ЛИ ОТ СУБСИДИИТЕ КОИТО ВЗИМА ЗАЩОТО ТОВА СА ПАРИ ОТ МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА,ТОЕСТ ЕВРЕЙСКО ЦИОНИСТКИ ПАРИ,ПАРИ КОИТО ВОЛЕН ГУШКА БЕЗ ДА МУ МИГНЕ ОКОТО
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Герб гласуват само *** и тези които са в далаверата(демек крадците ) :))
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМладия и интелигентния, не се опитвай на английски, че се излагаш.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NOrd>Само кои са "умниците" дето биха гласували за недуразумението Атака, не знамПо мои сметки на последните избори над 100,000, смятай колко бесни селяци има в държавата...
13
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Герб гласуваме ние младите, интелигентните и владеещите чужди езици. За Бсп - пенсионерите.ГЕРБ - Citizens for Europian integretiyon off Bulgariq!Only Gerb and Boyko Borisoff For Powerly economy and modern european standart of citizen of Bulgaria!Comon Boyko, Fuk the comunist!
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
атаКИСТИТИТЕ ДНЕС СА МНОГО ПАСИВНИ БЕ,ДА НЕ СА НА ОБЯД,ЕЙ ЩЕ ВЛЕЗЕ СИДЕР АГА В САЙТА И ЩЕ ВИДИ ,ЧЕ НЕ ГО ПОДКРЕПЯТЕ И ЩЕ ИМА НАКАЗАНИ.ЗНАЙТЕ ГО КОЛКО Е ЛУД
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз почти съм сигурен,че ако всички отидат да гласуват,то гербери и дпсета няма да имат повече от 3-4 % :)) ! Печелят щото хората не гласуват,а гласуват масово само ***,на които им се плаща за това !
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите кръв пикаят! Някой ще пометне! Сигурен съм 100%.
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКА БЕ СЪЗДАДЕНА ОТ ДПС И СЛУЖБИТЕ НА ДС С ЦЕЛ ПОДПОМАГАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕТО НА ВЛИЯНИЕ НА ДПС.ЗА ДА НЕ СТАНЕ АТАКА ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА,СИДЕРОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ РАЗИГРАХА ЦИРКА НА СКАНДАЛА И СЪС ТОВА РАЗПОКЪСАХА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИЯТ ВОТ ЗА ДА МОЖЕ ДПС ДА Е ПО СИЛНО И СЪС ПО ВИСОК ПРОЦЕНТ ОТ ХОРАТА КОИТО ИСКАТ ПРОМЯНА .СИДЕРОВ Е ПРЕДАТЕЛ,НАРКОМАН И ПЕДОФИЛ И ТОВА НЕ ГО ПИША ЗА ДА ГО ПЛЗЯ,ТОЙ СИ Е ТАКЪВ.ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО МУ ВЯРВАТ СЛЯПО И ГО ВКАРВАТ В ПАРЛАМЕНТА ДА ИМ ЯДЕ ОТ ПАРИТЕ
8
7
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
А пък за мен пак ще гласува матряла и моето племе Гробари заедно с Деформатори ще си изтеглим следващия път 32 млрд.