Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ

ГЕРБ води с 27,4%, ДПС скъси разликата с БСП, отчете "Exacta"
75
Шарен парламент и при избори днес, отпада само ББЦ
Снимка: Булфото, архив

В настоящия парламент, след изборите миналата година, за пръв път попаднаха цели осем формации, но при вот днес е много вероятно да се възпроизведе сегашното представителство.

Още по темата

Ако днес се провеждаха парламентарни избори ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за Реформаторския блок – 5,5%.

В парламента биха попаднали още Патриотичния фронт с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%.

"България без цензура" единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително. Това показват данните от национално представително проучване на "Exacta Research Group", финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Според изследването електоратът на БСП се свива с 3 процента за времето след парламентарния вот през октомври 2014 г.

За това говори и намалялата подкрепа за лидера на левицата Михаил Миков. В началото на март 2015 г. той е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. Въпреки това 84% от социалистите одобряват своя лидер.

След първите сто дни на новата власт 31% от българите одобряват работата на правителството. Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с доверието на 43% от анкетираните. Неодобрение към работата му са заявили 45%.

Според 7% от българите най-важното постижение на кабинета е, че върна доверието на европейските институции в България, в резултат на което бяха размразени еврофондовете.

На второ място, 6 на сто от запитаните посочват наличието на по-добър и толерантен тон в политиката, на промяна в поведението на министър-председателя и на по-висока коалиционна култура на управляващите.

На трето място, отново 6% открояват направеното в социалната сфера, като обръщат особено внимание на коледните и великденските надбавки за пенсионерите, на повишаването на минималната работна заплата, както и на идеята за увеличаване на детските надбавки и новите правила за подпомагане на многодетните семейства.

Една пета от българите обаче твърдят, че нищо добро не е направено за страната от началото на този управленски мандат.

16% твърдят, че им е направило лошо впечатление тегленето на заем от 16 милиарда лева, защото не е станало ясно за какво ще се изразходват парите.

7% критикуват кабинета за липсата на реформи, а 6% за липсата на синхрон между партньорите в управлението.

Отсъствието на мерки за справяне с безработицата, както и проблемите свързани с пенсионната реформа, са посочени от равни дялове от по 4% като поводи за разочарование от първите стъпки на кабинета.

Повече от половината българи твърдят, че за страната би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 20,8% се обявяват за предсрочни парламентарни избори.

26, 8% не могат да преценят кое е по-добре за страната.

Идеята да се въведе задължително гласуване се подкрепя от 52% от българите, а 36% са против.

Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г.

Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства.

Налице е консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване. И при двата електората подкрепящите задължителния вот са по около 70%.

Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция. 67% от българите нямат доверие в него. Едва на 18% от пълнолетните българи одобряват работата му непосредствено след изтичането на първите сто дни от идването на власт на новия кабинет.

Най-висока оценка получават за дейността си получават армията и  полицията. Тези две институции се радват на одобрението на 35% от участвалите в изследването.

Неодобрението към работата на полицията, обаче е с по-висок дял  - 46%, а към армията е 33 на сто.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
niki преди 9 години
До БАБА КУНА Не може да игнорираш половината българи, гласували за ГЕРБ (аз не съм от тях) и да кажеш, че може да има стабилно управление. Това е нонсенс.
66
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До БАБА КУНАБабо, бабо... - защо ти е толкова голяма устата...
65
1
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
Те социолозите даваха големи проценти и за ГЕЙРБ малко преди да дойде Бойковата зима.
64
1
 
10
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ИМА ШАНС ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА МАКАР И НЕ ТОЛКОВА БЪРЗО КОЛКОТО НИ СЕ ИСКА, НО САМО КОГАТО ГЕРБ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ ПОЛИТИКАТА.
63
13
 
2
 
! Отговори
Партията Майка преди 9 години
Ех бай Тошо, къде си? Виж твоите чада как въздишат по доброто старо време. Те не могат да си го осигурят сами , затова им трябва закрилник от рода на перхидроленото човече Волен, който може да се справи със всичко с един замах и в кратко време. Престъпницте ще треперят от страх. Народа сам по себе си е безсилен, трябва му водач - партия или личност.
62
3
 
4
 
! Отговори
вива БКП преди 9 години
Ниска престъпност,висока българска раждаемост,бъдеще за младите и достойни старини за майките и бащите ни.Усмихнати ,безгрижни лица.Детски площадки пълни с детски смях...
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БКПАми национализацията ще е едно добро начало,защото всичко що е за национализация е откраднато от нацията :))
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде ги видя 32 % подкрепа за герп?!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вива БКПБило е социализъм,а не комунизъм другарю :))
58
3
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Ние ще запълним ваккума. Обещаваме ако ни изберете да направим пълна национализация както след 9-ти 44-та. Всичко ще стане държавно - фирми , молове и тем подобни. Напълно безплатно здравеопазване и образование. Е вносните стоки щр поскъпнат много, това е неизбежно, но така пък ще почнем да си произвеждаме сами повече неща.
57
3
 
7
 
! Отговори
вива БКП преди 9 години
През комунизма сме имали безплатно образование,медицинско обслужване,работа за всеки,просперитет,прогрес,икономика
56
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СИДЕРОВ Е НАЩА ГОРДОСТСИДЕРОВ Е НАЩА ЧЕСТСИДЕРОВ Е НАЩА ПРАВДАНАШЕ ЗНАМЕ, ПРЪВ БОРЕЦПОГЛЕД КАТО ОТ СТОМАНАТВЪРДИ РЕЧИ, УМ-БРЪСНАЧТОЙ Е НАЩО ГОРДО ЗНАМЕЧУК КОВАШКИ, ПРЪВ ВОДАЧ!
55
3
 
6
 
! Отговори
вива БКП преди 9 години
Комунизма е най голямото добро за България
54
0
 
8
 
! Отговори
Перхидролено човече преди 9 години
Ще ви илзезнат криви сметките. Да знаете!
53
5
 
2
 
! Отговори
до българин преди 9 години
Атака никога няма да е на власт,а волен никога президент.Вие слепи ли сте България не ви иска,вижте си процентите,залязвате
52
1
 
3
 
! Отговори
изкуствен подбор преди 9 години
До вива БКПНяма комунисти и не комунисти, има тарикати,които са горе и управляват,и има *** ,които са долу и управлявани :) ! Така е от както свят светува,и още по зле ще става занапред :))
51
3
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
АТАКА на власт,Волен президент!
50
4
 
1
 
! Отговори
вива БКП преди 9 години
до 89г. нямаше опозиция,след 10 ноември се роди опозицията,и от какво се роди,кои бяха подготвените да управляват като опозиция,естествено,че пак комунистите.Затова от него ден досега пред народа се плюят,а вечер са заедно на софрите.Защо винаги казват,че предишните са виновни,а никога никого не съдят,и аз не бих съдил съпартиеца си,защото като му омръзна на народа,ще изберат него,или сина му.Никога няма да дърпаме напред,именно заради комунистите.Разделяй и владей,комунизма е тук,и е жив
49
3
 
3
 
! Отговори
баш-баш преди 9 години
Няма да пишете против ДПС!Това е бъдещето на България!!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога повече няма да гласувам за нито една от изброените партии.Искам промяна в избирателният закон!Все едни и същи ,само си сменят креслата и позициите.Гади ми се от всички тях!