За превенция от бедствия могат да се ползват и европари

С тях да се почистват речните корита, предлага Кристалина Георгиева
9 мар 2015 16:33,
3
За превенция от бедствия могат да се ползват и европари
Снимка: БТА

Европейско финансиране може да бъде ползвано и при действията в областта на превенцията от природни бедствия, съобщи европейският комисар по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева, която е на посещение в София.

Пред БНР тя посочи, че с европейските фондове може да бъде финансирана дейност по почистване на речни корита, закупуване на генератори за болниците, създаване на подготвени местни структури и други дейности, които да помогнат в случай на природна стихия.

При бедствия България може да използва още отряди на единната европейска гражданска защита, както и да разчита на Фонда за солидарност, припомни още европейският комисар. Тя присъства на тържественото честване на 20 години от създаването на Националния доверителен екофонд.

"Свършено е много, с немного пари, но с отлична организация", коментира комисарят, цитирана от БТА.

Фондът беше създаден през 1995 година с активното участие на Световната банка и швейцарското правителство, което е и първия му донор в рамките на суаповата сделка „Дълг срещу околна среда“, припомня още информационната агенция.

От създаването си досега Националният фонд работи по изпълнението на четири програми, като реализираните проекти са свързани основно с ограничаване на изменението на климата, опазване на чистотата на въздуха, водата и биологичното разнообразие, както и преодоляването на стари замърсявания.

Този фонд е успешен финансов механизъм за подпомагане на политиките за опазването на околната среда, коментира и ресорният министър Ивелина Василева.

Тя посочи, че чрез него са реализирани енергоспестяващи мерки в 77 публични обекта и така са спестени 442 хил. тона въглероден диоксид. Отстранени са 420 хил. куб. метра отпадъци в 202 населен места и са газифицирани 201 публични сгради.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Ганьовци тъпи... преди 9 години
Що пак икате пари от ЕВРОПАТА ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА.....!???????????Нали перхидроления травестит , разправя ,че "Европа ви била колонизирала"....??!!!!Я,....МАРШ ДА ИСКАТЕ ПАРИ ОТ *** ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА
1
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Не Кристалина,Сталинка е родното й име.