България не е официално уведомена за спиране на "Южен поток"

МРРБ: Административната работа по процедурите не е прекратена
10 мар 2015 19:55, Анисия Иванова
16
България не е официално уведомена за спиране на "Южен поток"
Снимка, архив Булфото

Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването на проекта за газопровода "Южен поток".

В този смисъл българската държава, в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, е длъжна да изпълнява своите задължения, съгласно българското законодателство, съобщиха от ведомството. 

На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения - да разглежда и одобрява ПУП-ве, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж, се посочва в позицията.

Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за България.

По силата на действащата нормативна уредба министърът на регионалното развитие и благоустройството е задължен да възложи изготвянето на оценка за правото на строеж. Затова и вчера беше обявена обществената поръчка с предмет: „Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток – Български сектор“.

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерски съвет.

Газоповодът "Южен поток" е инфраструктурен обект, който е включен както в Програмната декларация с ключови приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание и съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България, така и в приетата с Решение 42 от 26 януари 2015 г. на Министерския съвет "Програма на правителството за стабилно развитие на Република България за
 периода 2014-2018 г.", сектор "Енергетика" - "Приоритет 11.14. Продължаване строителството на проекта "Южен поток", се напомня в прессъобщението.

Със Заповед РД-02-15-98/01.07.2014 г. на министъра на регионалното развитие от предходния редовен кабинет е одобрен Подробен устройствен план - парцеларен план за обект "Морски газопровод "Южен поток - Български сектор" за част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, попадаща в поземлен имот номер 10135.5103.22, представляващ морски плаж "Паша дере 1", част от крайбрежната плажна ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море, посочват от министерството.

Заповедта е влязла в сила през октомври 2014 г. От страна на проектната компания, отговорна за реализация на обекта, в МРРБ са депозирани заявления за предприемане на действия по продължаване на работата, а именно - предприемане на действия за уреждане на вещно-правните отношения върху засегнатите морско дъно и морски плаж. Към настоящия момент заявленията на проектната компания не са оттеглени и МРРБ няма правни основания да не предприема съответните действия.

От МРРБ посочват, че предвид това, както и в съответствие със законовите изисквания - Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ), Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Закона за държавната собственост и Закона за енергетиката,
административната работа по започналите процедури не е прекратена.

За уреждане на вещноправните отношения между държавата и възложителя на обекта, по отношение на трасето, което засяга българското териториално море и вътрешните морски води, е необходимо да бъде учредено право на строеж върху морското дъно по реда на ЗМПВВППРБ.

Съгласно текста на чл. 52а, ал. 1 от ЗМПВВППРБ по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на съответния ресорен министър, въз основа на одобрен подробен устройствен план, с решение на Министерския съвет върху морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море може да се учреди право на строеж за изграждане или разширение на подводни линейни обекти на техническата инфраструктура.

Съгласно ал. 3 на цитираната разпоредба, правото на строеж за изграждане на други подводни линейни обекти на
 техническата инфраструктура, се учредява възмездно в полза на инвеститор, като министърът на регионалното развитие и благоустройството възлага на независим оценител изготвянето на оценка на правото на строеж.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 5 години
Поредното доказателство какво е отношение на мужиците към правото. Те понеже са много велики са над всичко, особено някакви си хартийки с подписи.
За тях правото е каквото и когато му скимне на государя. Той казал нещо някъде и това е достатъчно. Как великите азиатци ще си губят времето с някакви си писма за прекратяване?
Отчайващи Варвари.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази работа е в категорията "кипи безсмислен труд", но както се изтърваха преди някой-друг месец, заплатките на другарите в този бранш са мечта!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЮП никога няма да спре - вечно ще арчи пари - колкото спряха нефтопровода Бутгас алексадрупулис и аец беляне. Така че от тук нататъка по 8 милиарда всяка година заеми после както казва колегата по дилу гъцкия сценарий ще ни се стори сладка приказака.
2
1
 
17
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
ам кой да го строи , нали пари няма , Гърция фалира , нас ще ни фалират , руснащите и те не са за излишни харчове --но АДМИНИСТРАТИВНИТЕ работи продължават , демек има едни пари за ядене и затова
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе герберастите, начело с тиквата и плевела бяха тези, които най-много скачаха срещу ЮП, пък после "Олеле, мале, ама тоя лош Путин що ни го спря" или пък "Не бил спрян".

Тия ако знаят какво искат - ама то не може да си въртиш постоянно Д-то на всички страни.