Политцензура с промените в НК? Няма такова нещо!

Иванов: Целта е да се криминализира възхвалата на тероризма
20
Политцензура с промените в НК? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Булфото

Правосъдният министър Христо Иванов отрече внушенията в публичното пространство за политическа цензура чрез предлаганите промени в Наказателния кодекс.

Законопроектът беше публикуван вчера за обществено обсъждане. В момента действащият текст на чл. 162, ал. 1 от НК предвижда, че „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.“

Предложението на работната група е към криминализирането на словото на омразата, основано на раса, народност или етнос, да се прибави и проповядването или подбуждането към дискриминация, насилие или омраза по критерий политическа принадлежност.

„Целта на това предложение е да се криминализира пропагандата и възхваляването на терористични действия, която се оказва изключително ефективна и много трудна за справяне от страните, които имат проблем с радикализация на големи групи от населението“, обясни Иванов. Той обеща обаче, че ще се търси по-прецизна редакция, която да не оставя съмнения в интерпретацията.

Министърът посочи, че дискусията с работната група продължава и тази версия на предложението може да се счита за оттеглена.

Иванов съобщи, че е одобрено началното финансиране на реконструкцията на т.нар. Военно НДК с близо 11 млн. лв.

„В максимално бързи срокове ще започнем тази реконструкция, изключително важно е да осигурим добри условия на труд на Софийския районен съд, най-големия за страната, за да може съдът да работи добре“, подчерта министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
политзатворник преди 9 години
До тука ги преброих 14 човека сме в кауша.Честито.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Иванов съобщи, че е одобрено началното финансиране на реконструкцията на т.нар. Военно НДК с близо 11 млн. лв."А за спешната помощ не стигали 10 млн лева,айде сега кажете пак,че нямало пари,за лечение няма,но за ремонтчета имя!Не искате да давате за здравеопазване,това е,защото по-лесно се краде от строежи,11 млн за ремонт ?!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за шлифера може ли да споменаваме или и той се води политически обект
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това да забраниш да се говори за партията майка, комунизъм ли му викаха или тоталитаризъм.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не употребявай името Борисово напразно чадо, да не се озовеш в стая с решетки
9
0
 
7
 
! Отговори
политзатворник преди 9 години
240 педераста на едно място. Ще е то? Който знае отговора да не казва,че го чака затвор от една до четири годинки плюс глобичка .
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глобален и тотален контрол върху масите. Гък няма да може да каже човек, дето се казва няма да може да п..дне без да се отбележи някъде.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой вече не може да ни убеди в обратното - това е класова война. Крайно време е да съживим този термин. Богатите се опитват да наритат бедните, да ги лишат от право на глас, от ток, а вече и от пенсия. Какво е това, ако не война, която никога не е спирала да се води, но сега стана особено жестока, защото десните алхимици разбъркаха помията на своите отвари и пуснаха да черпят с нея. Тази класова касапница няма да спре, ако не получи съвестен отпор и то от тези, срещу които е насочена.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво, ще преписвате стария закон за защита на държавата, или ще го поизмените със съвременн изказ?! Ако кажеш, че не обичаш Кончита Вурст и отричаш себеподобните й, ставаш расист, ксенофоб, проповядваш езика на "омразата"? Я се поспрете, докато е време!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
Така е "партиите" български са мафиотски организации с вождове - в тях няма идеология има войводи. Няма ли го Борисов няма Герб, няма ли го царя - няма НДСВ. Партиите в българия паразитират върху държавата и са хранилки за клиентелистите- ЗА това разпускане на пратиите и чисто МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура- така се е зародила демокрацията.
4
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
А ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЬМ НАРОДА НЕ Е ЛИ ТЕРОРИЗЬМ ПЛЮС ГЕНОЦИД ----НАРОДА ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАБРАНИ ВСИЧКИ ВАС КАТО ТЕРО РИСТИЧНИ ПАРТИИ
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 години е имало османско присъствие в България, но днес живем в истинско робство нарича се партийно робство. Българите сме роби на партийте от 25 години насам и положението вече става неудържимо.
2
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
Що бе направете задължително да носим значки че сме Шарли. Кой не носи е терорист.