60 000 пети ден без ток, в над 120 селища са и без вода

Обстановката се нормализира, успокои министър Василева
Обновена: 12 мар 2015 09:16 | 12 мар 2015 09:12,
14
60 000 пети ден без ток, в над 120 селища са и без вода
Снимка: архив Булфото

Общо 60 хил. души в 440 селища пети ден са без ток. В над 120 населени места няма и вода. Все още има и блокирани пътища, съобщава БНР.

Снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт.

Обстановката в страната се нормализира. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на Нова телевизия.

„Съвсем спорадично на места продължават валежи, но с незначителни количества”, коментира тя. Министър Василева обърна внимание към това, че продължават да бъдат високи нивата на водите на реките на територията на цялата страна – р. Марица, яз. Ивайловград, Свиленград, Харманли. „Това са критичните места, на които продължават да бъдат високи нивата на реките. Те се следят непрекъснато”, заяви министър Василева.

Тя увери още, че се правят наблюдения на нивата на реките и на водните обекти. Контролирано се изпускат язовирите Студен клаценец и Ивайловград. По думите на Василева най-важното съм момента е, че няма данни за каквито и да било проблеми с хидротехническите съоръжения.

Още по темата

"Важно е, че няма риск за населените места по поречията на реките Арда, Тунджа и Марица", уточни министър Василева, подчерта още тя.

По думите й в язовир Кърджали има достатъчен обем и всички мерки са предприети. Наблюдението се извършва от експлоатационните дружества, както и от оперативното звено, които поддържат тези съоръжения в режим на 24 часа.

„В района на Смолян в поречието на река Арда продължават да бъдат високи нивата на водите в реката – особено в долната част на поречието. Тенденцията е към задържане на нивата, с понижаване на нивата на реките”, добави министърът.

„Очаква се пролетното снеготопене, така че всички трябва да сме готови. Затова беше и приет и спешен пакет от мерки, които да бъдат предприети на територията на страната”, каза още министър Василева. 

Според данни на експерти валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър.

„Климатът се променя и ние трябва да бъдем готови за евентуалните последици“, коментира още Василева.

Днес в Народното събрание ще бъдат изслушани вицепремиера Меглена Кунева и министрите на околната среда Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на енергетиката Теменужка Петковаще обяснят на народните представители какви мерки са взети за овладяването на последиците от природното бедствие, което продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на министър Василева ,че успокои хората "Обстановката в страната се нормализира."Това може това прави!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Mi da, kolko umno! A v peshterite e toplo, ima i njakoj i drug chervej za pohapvane, vodi se napulno prirodosaobrazen zjivot. Edinstveno kofti e, che danutsite za peshterite i tunelite pod snega sa visoki, no puk otivat za neobhodimija komfort na ljubimata upravljavashta partija - "australopitekus grabitus demokraDikus". Mnogo e vazjno da davash peshterni suveti prez 21 v. Durzjavata ina nuzjda ot takiva "suvetnitsi". Pulna e vlastta s takiva, zatova taka ni vurvi durzjavata
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво значи нямало вода сняг 2 метра но вероятно не знаят че може да топи и вода колкото искаш!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак гласувайте за Мутрата
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарантирано от ГЕРБ.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скапана държава
2
1
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
До 1 Без кайметя не са интересни новините. Оплакват се от отрицателен прираст.Ам сега кат немат ток и кво друго да правят да се повиват и онохождат та да има райдаемост. Нема ли ток,немали ляб. Ам старците по селата да вият от глад кат вълци и да са си правили сметката.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези дни като се стопи снега пак ще има кайметь!