Енергийната свързаност е приоритет за България и за Сърбия

Двете страни засилват и транспортните си връзки
6
Енергийната свързаност е приоритет за България и за Сърбия
Снимка: БТА

Двустранният диалог между България и Сърбия бележи силно развитие, а напредъкът на целия Балкански регион е видим, което отваря нови възможности за сътрудничество. Това заяви президентът Росен Плевнелив след срещата си президента на Сърбия Томислав Николич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата президенти разговаряха в Белград, където Плевнелиев е на двудневно официално посещение.
 
На съвместна пресконференция със сръбския си колега той заяви, че европейската интеграция е „исторически шанс да изградим стабилен, демократичен и происпериращ регион въпреки тежкото историческо наследство“.

„Балканите, които винаги в миналото бяха давани като пример за конфликти, днес са пример за мир и за добросъседство. Близката ни историческа съдба е основа да изграждаме бъдещото си сътрудничество“, каза българският президент, който отново потвърди категоричната подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.  
 
Акцент по време на разговорите беше поставен върху положението на българското национално малцинство в Сърбия и конкретно върху въпросите за обучението и за информирането на майчин език на сънародниците ни в Сърбия.

„Получих уверението на сръбската страна, че по проблемите ще се работи в диалог и в сътрудничество, а въпросът с осигуряването на български учебници е решен“, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Сръбската страна ще оказва и занапред съдействие за гарантирането на конституционните права на българското национално малцинство в Сърбия, е уверил още президентът Николич българския държавен глава. България е готова в сътрудничество със сръбските институции да предложи механизми за привличане на допълнителни инвестиции в изостаналите погранични райони, стана ясно след разговора между двамата президенти.
 
Свързаността на енергийните мрежи на двете страни и инфраструктурните проекти по Коридор 10 остават общ приоритет, заявиха още Росен Плевнелиев и Томислав Николич.

Българският президент подчерта, че реализацията на междусистемната газова връзка със Сърбия ще повиши енергийната сигурност както на всяка страна поотделно, така и на целия регион.

„Всяка държава в региона има право да купува газ на конкурентна цена и да има достъп до алтернативни доставчици. Нашата енергийна сигурност може да бъде гарантирана само чрез свързаност на мрежите и вече е време да насочим усилията си и към създаването на регионален енергиен пазар на природен газ и електричество" заяви Росен Плевнелиев.

Сръбската страна е в процес на изготвяне на план за изграждането на междусистемната връзка. Планира се и ускоряване на процедурите по реализацията на газовата връзка.

Двамата президенти бяха категорични, че междусистемната връзка е ключова за енергийната сигурност на страните от региона и ще допринесе за диверсификацията на енергийните доставки.
 
Приоритет остава изграждането на проектите по трасето на Трансевропейския транспортен Коридор 10, като особено значение за двете страни има автомагистралата между София и сръбския град Ниш.

Президентът Плевнелиев изрази задоволство от ускоряването на дейностите по изграждането на магистралата в сръбския участък, който се очаква да бъде завършен през 2016 г.

От българска страна трябва да бъдат изградени 48 км от Софийския околовръстен път до Калотина.

Същевременно България влага значителни инвестиции в реализацията на редица проекти по Коридор 10, сред които са АМ „Марица“, Северната тангента на Софийския околовръстен път и скоростната жп-линия от Пловдив до Свиленград.
 
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката, инфраструктурата, туризма, образованието и културата, обсъдиха още президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич.

Двамата лидери приветстваха засилването на двустранните търговско-икономически и инвестиционни връзки, както и на туристическия обмен. Около 312 хиляди сърби посещават ежегодно страната ни, а около 317 хиляди българи годишно почиват в западната ни съседка.
 
През 2015 година се планира първо съвместно заседание на правителствата на България и Сърбия, стана ясно още след разговора на двамата президенти. Двете страни са в процес на подготовка на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство, обяви още президентът Росен Плевнелиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
666 преди 9 години
До когото и да застане, винаги е карикатура!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova e istinata bG sarbia garzia rumania saedno i ednakvi interesi da imat ne da se delim i togava turzia schte si pomisla sa Nas a i schte ima Respekt ot bG
2
2
 
2
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Нашия мишок пак се е взел на сериозно - кой ли го брой за нещо в Белград, а и само там ли ;)))
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа, руснаците наритаха сърбите като кучета и сега ще им се наложи на последните с нас да се "свързват" ;)