"Негово превъзходителство" с орден от Синода

Министър-председателят официално ще го получи на 2 май
Обновена: 12 мар 2015 13:42 | 12 мар 2015 13:37,
58
"Негово превъзходителство" с орден от Синода
Снимка: Светият синод

Светият Синод реши да отличи премиера Бойко Борисов с орден "Св. цар Борис – Покръстител" - първа степен – най-високият в наградната система на църквата, съобщиха от БПЦ.

Министър-председателят официално ще го получи на 2 май, денят в който Църквата чества св. цар Борис Покръстител, по време на тържествата по повод 1145-годишнината от основаването на самостойна Българска православна църква.

Орденът "Св. цар Борис - Покръстител" е учреден по решение на Светия Синод през пролетта на 1979 г. по повод 1300 години от създаването на българската държава.

Отличието се връчва на предстоятели на православни църкви и държавни глави с особени заслуги към Църквата.

С този орден са отличени висши духовници като българския патриарх Максим и руските Пимен, Алексий II и Кирил.

От държаните глави носители на ордена са руският президент Владимир Путин - 2003 г., както и президентът Георги Първанов - 2003 г. и бившият премиер Симеон Сакскобургготски - 2003 г. Според БПЦ най-голямата им заслуга към православието е ликвидирането на църковния разкол.

Припомняме ви, че в средата на януари патриарх Неофит прочете молитва в заседателната зала на Министерския съвет преди редовното заседание на кабинета с пожелание за успех и божие благословение на министрите и се помоли за мъдрост и умение в работата им.

Там той обяви, че е имал вече честта и радостта да посрещне "Негово превъзходителство господин Бойко Борисов в Софийската Света митрополия".

"Да благодарим на патриарха, както прочете, защото без "Началника" нищо не можем да направим", каза след прочитането на молитвата премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
17
 
! Отговори
не ви е срам преди 9 години
от Бог срам нямате,от паметта на СВети Борис покръстител ,безсрамници и ***,чеда на сатанаил ,с какво са заслужили останалите цивилни лица за да ги наградите с такъв орден ,срам ,срам срам и от мен АНАТЕМА
25
0
 
15
 
! Отговори
грешка преди 9 години
Неофите,Неофите... Що стори? Нима не си спомня миналата неделя. Спомни си,кой хвърлиха в затвора? В житието пише,че бил ПАТРИАРХ. Защо, а ние толкова те обичахме.Повече в Александър Невски няма да стъпя. Брой хората в храма,за да видиш ответна реакция.
24
0
 
15
 
! Отговори
с този си преди 9 години
слугинаж към властта след 1944г. направихте народа атеист,заедно с комунистите успяхте да накарате хората да не ходят в храма ,а съм бил на служби в арабски страни ,но такова театралничене,такива бляскави дрехи и корони като тук не съм видял,на Божи Гроб е къде къде по-нормално и благодатно ,а забравих те онези хора не се стараят да се харесат на тиквоний ,дерзайте ,ако ви останал и грам мозък в главите и не забравяйте ,че Бог всичко вижда,после не се чудете ,че България е под вода
23
0
 
11
 
! Отговори
ктб преди 9 години
Май някой е върнал парите от КТБ на Сливенска митрополия. Нека Йоаникий да каже,дали е съгласен с това решение.Върнаха ли парите,кой ги прибра?КОЙ?Защо не изпратите същия медал-отличие до Пеевски в Катар.Журналистите отново написаха статия само въз основа на едностранчиво мнение. Питайте Йоаникии,дали ще даде благословията си на "Негово превъзходителство господин Бойко Борисов".Не е честно. Доган е ЛОРД, БОЙКО Е ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,А ПЕЕВСКИ? НЕ Е ЧЕСТНО!
22
1
 
12
 
! Отговори
политбюро преди 9 години
Агентите на КГБ и ордени си разменят.....както едно време.
21
0
 
22
 
! Отговори
срам,срам преди 9 години
по време на Великия пост ,когато трябва да се смирим и покаем БПЦ начело с патриарха вкарва миряните в грях,кажете как да се организираме по градове и села това да те се допуска ,така както успяха с онова ***-архонтче дето не стана епископ,как не ви е срам и тия другите които сте наградили с какво са заслужили пред Бога ,абе убавци ,я ми кажете вие за какво сте ръкоположени на Бога ли да служите или на мамона или да лижете шлифера на тиквочев,я по-добре и цвиникокио наградете,чудете се защ
20
4
 
2
 
! Отговори
Звездите ми го говор преди 9 години
Бойко ,отряза квитанциите на Славчо ....та ме разбирайте кой човек е ....
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв будист, какво християнство? Нали си удря челото в Стената на плача!
18
0
 
18
 
! Отговори
Демоде преди 9 години
Аз си мислех , че Свети Боко им е най-високото отличие, а то там някакъв си цар Борис едно.
17
0
 
17
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
А бе бб, няма ли да се засрамиш да се изтапанчиш да ти сложат още едно желязо. Не виждаш ли, че вече и институциите си правят шинлик с тебе. Ееее, се бива селения, ама ти идва вече повече. Не стига, че "бай ***" ти се смее ами и цяла Европа. Ами усети се бе човече !
16
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Той "кожения орден" от ДПС си го носи ЗАБУЧЕН отзад, за какво са му повече!
15
1
 
9
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Днешната т. нар "БПЦ" и т. нар. "патриарх" нямат НИЩО ОБЩО с Православната ни Църква от преди 1944 г. В нея се шири болшевизма, икуменизма, масонството и пр. лъжи. Истинската Православна Църква няма нищо общо с "БПЦ" и с другаря партиарх!
14
0
 
4
 
! Отговори
peep преди 9 години
ai chestito, bibi!ot Asfalt Pasha i Negovo Previzhoditelstvo stana!chestito i na bulgarskia narod novoto Prevazhoditelstvo?!nekoi znae li kolko jivi Previzhoditelstva stana broikata v RBg :-) ?!
13
0
 
12
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
От агенти на ДС и марионетки на американо-юдеиската върхушка какво друго може да се очаква? Жалки слуги на мамона!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едни други се чешат по т....ците.
11
2
 
22
 
! Отговори
666 преди 9 години
Като гледам и останалите, получили орден от църквата...премиерската карикатура се връзва идеално в общата картинка!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боце - светец? Аре, честито и да почерпи. Да се свети името му Боцко и на неговия пророк цвинокио. Ха.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Православният клир, както в повечето случаи в историята, продължава да се държи не като морален коректив, а като слугиня на властта.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PO-GOLEMI IZMAMNIZI OT TEZI DVAMATA NIAMA,AGENTA-BIALATA BRADA I NEVZRACNIAT UMEN POGARNIKAR.
7
2
 
19
 
! Отговори
следващия преди 9 години
път като изтегли 20 милиарда го направете патриарх-срам за старците от светия синод ,срам -от мене АНАТЕМА