С нов закон: Разузнаването става подчинено на кабинета

Проектът е на ГЕРБ и АБВ, РБ и ПФ го подкрепят
Обновена: 12 мар 2015 14:36 | 12 мар 2015 12:26, Камелия Цветанова
59
С нов закон: Разузнаването става подчинено на кабинета
Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА

Националната разузнавателна служба да бъде подчинена на изпълнителна власт, а не както е в момента - на президента. Това предвижа проектозакон за НРС, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ.

Още по темата
Проектозаконът за разузнаването е част от пакета закони за службите, за които се договориха още през 2012 г. политическите сили на консултации при президента Росен Плевнелиев. Те включват още общ устройствен закон за службите, закон за НСО и закон за служба „Военна информация“.

„Имаме уверението, че законите ще бъдат подкрепени и от ПФ и РБ“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Дали обаче реформаторите наистина ще подкрепят предложенията на ГЕРБ, предстои да видим, защото те настояват военното и цивилното разузнаване да се слеят в една служба.

Цветанов пък обясни, че това не е добра идея, защото практиката в много страни е те да са отделни служби. Все пак ще чуем всички предложения, ще има дебат, коментира Цветанов.

Според него е крайно време да се приемат закони за службите, защото по този начин те ще засилят ефективността на работата си, а и контролът върху тях ще бъде по-голям.

По думите на Цветанов се запазва балансиращата роля на държавния глава, защото назначенията на ръководствата на службите ще стават с указ на президента по предложение на правителството.

Президентът ще има и свой представител в Съвета за националната сигурност, който ще бъде регламентиран в устройствения закон.

Предвижда се още да има парламентарен контрол върху финансовите разходи, които се правят по определени операции от службите.

Цветанов отказа да коментира номинацията на премиера Бойко Борисов на Йордан Бакалов за директор на службата "Военна информация" към Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната може да говори по този въпрос, лаконично заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAPRAVO DA NAPRAIM B.B ZAR I GOTOVO I TEBE VELIKIA VEZIR
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ПРЕЗИДЕНТНАПРАВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
29
2
 
2
 
! Отговори
и аз зе преди 9 години
И аз искам 8 апартамента.И аз искам любовница-манекенка с 20 год. по млада от мен.И аз искам да ползвам сървърите на МВР за собствени и лични нужди с цел продажба на информация на МАФИЯТА.И НАКРАЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИСКАМ ДА МЕ ОСЪДЯТ НА 4 ГОДИНИ,НО ДА ЛЕЖА 0 СЕКУНДИ. ДОРИ ИИСУС НЕ УСПЯ ДА ИЗБЕГНЕ ПРАВОСЪДИЕТО НА НАЙ-ВЕЛИКАТА ИМПЕРИЯ. САМО НАШИЯ ПЕЛИНГАТОР - УХО УСПЯ,ЗАЩОТО ТОЙ Е НЕЩО ПОВЕЧЕ И ОТ САМИЯ БОГ. ПОКЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД МАФИЯТА.УХО,БОКО,ПЕЕВСКИ,ДОГАН И БИСЕРОВ.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да няма никакви съмнения на кого точно ще бъдат подчинени е публикувана и снимката на въпросното "лице"!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За6то дасе мръ6тят гн Премиера неможе да прави стабилна политика без дае сигорен във всички сектори на сигорност.Боико не обича турлугувеч работи.Всичко муе подредено.И дасе мръ6тят и да несе мръ6тят трябва да свиквате поне 20 години със Боико Борисов,и избори да има пак 6тее Боико Методиев Борисов.Така чее време да мирясате ако не другият път 6тее със ДПС И БСП няма никакви проблеми тогава Доган 6теви разкаже играта.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според класация на МОСАД българското разузнаване през 80-те години е било на 7 място в света като успешно. Сега всичко у нас е за *** благодарение на такива *** като тоз !
25
2
 
0
 
! Отговори
Курочкин преди 9 години
ВАСИЛЕВ Е ЛУД!!!Майор разведки Иванов! ГРУ!!!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kato cheta ne moga da povqrvam kolko enichari kato Volen nahlupiha chalmite v Bulgariq
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя много иска да разузнава бе.до вчера подслушваше ,сега ще разузнава
22
5
 
1
 
! Отговори
нежню преди 9 години
само станишеж и волен ще се любят с местандпс бсп и атака победа
21
2
 
5
 
! Отговори
баба Гица преди 9 години
По конституция министерския съвет осъществява оперативното управление на държавата.Т.н. специални служби са оперативни. Служителите са на длъжност оперативен работник.Така, че е най-нормално те да са на подчинение на оперативното ръководство на държавата.Ако са на подчинение на президента означава те да са обединители на нацията с представителни функции или ако на парламента до имат законодателна инициатива.Ако не ви кефи Боко, дайте да си изберем друг, но принципа остава.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подсъдим,който отново ще контролира разузнаването си осигурява оправдателна присъда на всички инстанции.Това е истината и скоро всички ще я разберат.А също и че в България няма независима власт в която и да е област.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Станишев той не беше ли осъден за кражба на секретни документи? А Сидеров той не беше ли осъден за клевети?Защо те са на свобода и дават интервюта?
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветан Цветанов? Тоя нали беше осъден на 4 години затвор? Какви са тези закони? Или какво? Като му подпари под лъжичката, реши да промени нещата така, че депутати да не могат да бъдат разследвани? Естествено, че всички депутати ще приемат това, защото така, ако разузнаването попадне на улики срещу депутат от кабинета, че нарушава закона като например си присвоява милиони от държавата, този депутат ще има право да анулира това разследване, защото разузнаването ще му е подчинено... Хайде стига!!!
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26.Приятелю,само Герб и Дпс.Нашите лидери си пият заедно кафето,във всички министерства и агенций сме само гербери и депесари.Заедно сечем и продаваме българските гори.Ония от Атака искаха да има зсбрана,ама ние от герб и Дпс не позволихме.Казват от Атака.че имало турско робство,но то е имало само турски представители.Долу Атака,да живее Герб,Дпс и Реформаторския блок.Заедно винаги сме били.зНад Герб Дпс тайно ни подкрепя твърдо отзад..
16
5
 
11
 
! Отговори
за да я има България преди 9 години
Панаири, панаири,мои детски най-красиви светове!...Ах, да можех... Ала вечециркът своя скъсан шатър е прибрал....Мои панаири,с толкова измислени слънца,
15
12
 
5
 
! Отговори
stambul преди 9 години
само дпс и атакаволен и лютви две влюбени души нежни като азис един е местан и жолен е неговият пророкдпс и атака победа
14
3
 
12
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
То пък едно разузнаване....отдавна прочетена книга от всички вражески разузнавания.....Още в началото на 90те изнесоха строго секретна информация в чужбина! И се знае от кои и се знае и наказанието за такова предателство! И какво? Нищо не се е случило,и продължава да си тече и сега топ информажии за чужбина!?....
13
5
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Тоя на снимката кога ще го облекат в раирана пижама?
12
4
 
14
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Нещо за паричките на ората няма ли да кажеш бе оръфряк?Стига с тия *** разузнавания!