Махат със закон охраната на Станишев и Доган

Депутатите взимат гардовете и на Искров, дават на Фандъкова
13 мар 2015 07:22,
43
Махат със закон охраната на Станишев и Доган
Снимка: архив Булфото

Бившите политици вече няма да имат право на охрана от НСО дори и при заплаха за живота им. Това предвижда проект на закон за Националната служба за охрана, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ, пише „24 часа”.

Право на гардове при заплаха за живота ще имат само бившите премиери, президенти, шефове на НС и главни прокурори, но до 4 г. след края на мандата им.

Още по темата
Това означава, че след приемането на закона ще падне охраната на председателя на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, обясни пред в. “24 часа” депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Те са с охрана, защото има сигнали за заплаха срещу живота им. През 2013 г. срещу Доган бе извършен опит за атентат с газов пистолет въпреки охраната.

Станишев е с охрана, защото е получавал заплахи след премиерския си мандат. Самият той не бе намерен за коментар вчера, но колегите му напомниха, че гардовете не са по негово желание, а защото такива са били правилата на НСО. Станишев дори ще е доволен и ще се чувства по-свободен и най-вероятно няма да си наеме частна охрана, коментираха близки до екслидера на БСП.

Депутати от ГЕРБ нарочиха за пазен от службата и зам.-шефа на АБВ Румен Петков. Оказа се обаче, че бившият вътрешен министър не ползва държавна охрана от излизането си от парламента. Гардовете му са били на служба в НСО, но са напуснали, за да останат с него като лична охрана.

“Взел съм ги да ме пазят, защото имам основания да се безпокоя, избрал съм най-добрите”, лаконичен бе Петков.
“В момента НСО е служба за осигуряване на лукс, не можем да си го позволим”, заяви Андреев. Според обявени от Патриотичния фронт в началото на годината данни охраната само на Доган излизала 3 млн. лв. годишно, ангажирани са 20 държавни гардове.

При сигнал за заплаха за живота извънредно ще може да се назначава охрана само на народни представители, предвижда още проектът.

Шефът на БНБ също вече няма да бъде охраняван от НСО, но за сметка на това в списъка на хората, на които се полага охрана, е включен кметът на София. Според сегашния правилник за дейността на НСО на столичния кмет се полага охрана при извънредни обстоятелства, а на шефа на БНБ - постоянно.

При нужда НСО може да осигурява транспорт и охрана на шефове на ведомства зад граница, но тогава разходите трябва да бъдат възстановени на службата

Службата ще остане  военизирана и гардовете ще имат военни чинове, предвижда още законопроектът, внесен от депутатите.

Охранителите ще запазят и всичките си останали привилегии като ранно пенсиониране и право на 20 заплати при напускане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ДоганСтанишевНСО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
20
 
! Отговори
пак зрелища преди 9 години
САМО ГЛЕДАЙТЕ, ДО НЯКОЛКО ДНИ ПАК ЩЕ ИМА ИМИТАЦИЯ НА НЕУСПЕШЕН ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ДОГАН. ПАК ЩЕ ГО СТРЕЛЯТ С ДЖАМИНКИ ПО БРОНИРАНИЯ МУ ДЖИП.ЛЪЖАТ И КРАДЪТ ОТ НАЙ-БЕДНИТЕ ХОРА В ЦЕЛИЯ ЕС-БЪЛГАРИЯ.АКО ИСКА ОХРАНА ДА СИ ПЛАЩА САМ. В КАТАР САРАИ ВТОРА ВЕРСИЯ СА ГОТОВИ ДА ГО ПОСРЕЩНАТ. ИМА ХАНЪМКИ,ДЕКАРИ ГОРИ,ПАРИ ОТ КТБ-БОЛ ЧУВАЛИ И САКОВЕ.
24
0
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
За какво му е на Станишев охрана?Известните *** не ги бият ;)
23
0
 
24
 
! Отговори
Чукча читател преди 9 години
Всички престъпници ходят с охрана. Едните със своя собствена, а другите с държавна от НСО. Приликите между двата вида престъпници е повече от очевидна. Изводите всеки за себе си да направи.
22
1
 
21
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До ГотМОт същото от което се пази и селянина от Банкя..с други думи от народната любов,хаха...
21
3
 
18
 
! Отговори
дупенце преди 9 години
дпс и атака победа
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А оня *** седенката, има ли охрана, или се изхлузва пак през задните входове?
19
0
 
22
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Bravo!Rumen Petkov otgovaryashe za kradeni koli,a kopoite mu subirat parite,zatova i gi e ostavil vzemat%.Dogan bustan se e nauchil da yade kokali i zatova hlyab ne yade.Skoro shte se aktivira otnovo kato Bunovo.Dps e nezakonna partiya.Kato izleze Oktai shte bude noviya lider,no s novi vihdaniya.
18
5
 
27
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
А да поопитам другарите комунисти, дето толкова бучаха срещу охраната на Борисов, който е ДЕЙСТВАЩ политик, за какво аджеба е имало охрана на Педро Съселов, след като той си изостави електората и забегна на сладка европейска службица? За него защо нищо не писаха другарите лицемери, още повече, че е НЕДЕЙСТВАЩ в момента, БИВШ политик?
17
4
 
33
 
! Отговори
Трябва преди 9 години
Съсела и Главния Хидрогеолог на Републиката трябва да ги пазят зорко. Задължително трябва да ги пазят за да не крадат повече- както досега.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономистЗащото Станишев освен шеф на БСП, е бивш премиер и шеф на ПЕС, а не е редови член на партия - Цветанов. Според теб дали, когато идва Дол в България го оставят без охрана от НСО?
15
0
 
26
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Не бе що, оставете им я, нали ние плащаме. Който плаща той поръчва, така де да ги поръчаме на охранките и решено ...
14
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, кмета е по-голям от шефа на БНБ!!!! Вие сте ***!
13
6
 
23
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Защо докато беше шеф на БСП на Станишев не му плащаха от партията за охрана както на Цветанов . Парите на БСП не са ли от бюджета или са от Марс , а другари крадливи .
12
0
 
47
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Румен Петков го охранява частна охрана. Той милионер ли е ,и от къде има доходи да плаща за скъпа охрана. Мафиотите имат частна охрана , защото са рекетирали, убивали и имат основание да се страхуват за живота си. Заради какво се страхува Румен Петков, и платил ли си е данъците, за да има такива средства за охрана.
11
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10 А парите на ГЕРБ откъде са? От бюджета / държавата или от Марс?
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големите мутри също се охраняват от НСО!Невероятно, но факт!
9
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като Станишев и Доган гушнаха милиардите от КТБ, веднага наеха кавказка фирма да ги охранява. Известни главорези с брутални методи за които убийството е нещо нормално като дишането например. Това е една от причините българските служби да не могат да щракнат белезниците на двамата обирджии. Страх ги е, защото кавказците са маниакални убийци.
8
8
 
31
 
! Отговори
контрабанда! преди 9 години
До Анонимен 10А парите на партия ГЕРБ от къде са?Или ти си толкова ***,че вярваш,че са от субсидията,която по принцип е пак от джоба на народа?!ГЕРБ да не произвежда немски автомобили а?!От къде са парите?!
7
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарю злобен червен ***. На Цветанов и колата и охраната му е от партия ГЕРБ . Няма как да си толкова *** , че да не знаеш .
6
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които бяха шофьори,слуги,охрана и т.н. преди 1989 на партийците от БКП,днес са на власт.Тези които махат сега след 20 години ще са на власт и така си върви,и все са си комунистите на власт!