Менда Стоянова: КТБ вече не е банка, а квесторите...

Тя отново призова Иван Искров да подаде оставка от БНБ
Обновена: 13 мар 2015 14:09 | 13 мар 2015 08:52,
27
Менда Стоянова: КТБ вече не е банка, а квесторите...
Менда Стоянова. Снимка: архив, Булфото

Квесторите в Корпоративна търговска банка, назначени от БНБ, управляват нещо, което не е банка. В настъпилото безвремие никой не контролира сделките им, а активите на трезора се топят, посочи пред bTV шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вчера СГС не разреши назначаването на временен синдик на КТБ и часове по-късно партиите в парламента се споразумяха за законови промени в тази посока.

"БНБ няма защо повече да управлява КТБ, защото КТБ вече не е банка, тя няма лиценз", подчерта Стоянова. По думите й, централната банка е трябвало в периода на специалния надзор да намери начин да оздрави трезора и да запази активите му, но не е успяла и в двете.

Тя бе категорична, че банковият надзор се е провалил в казуса КТБ, "а може би той се проваля и в други случаи, за които не знаем".

Стоянова припомни, че според одитния доклад, кредитите с добри обезпечения в КТБ са в рамките на 1.8-2 млрд., а към сегашния момент са намалели с 1 млрд. лева, тоест наполовина.

Според нея това означава, че въпреки законодателните промени квесторите са разрешили прихващания и цесии.

"Единственото им задължение е да пазят имуществото на банката. Дали законно не го опазват или беззаконно – това е тема на други органи", коментира Стоянова.

Тя подчерта, че чрез прихващанията необезпечените кредитори със сериозни влогове се опитват да прередят държавата и "всички, които нямат добри адвокати".

Менда Стоянова за пореден път подчерта, че "абсолютно морално задължение" на гуверньора на БНБ Иван Искров е да подаде оставка: "В неговия мандат се случи това, което всички ни уверяваха, че не може да стане в България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Дениз преди 9 години
А къде са ранобудните? Спят ли? Или няма "КОЙ" да ги събуди?
19
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 9 години
И вместо да каже, законно ли са назначени квесторите, което е очевидно, тя срещу хипотезите на закона изкарва свои фантазии. Абсолютно антидържавно поведение, противоправно в основата си, демонстрирано с апломб, тиражирано от неграмотни журналисти. Не било банка, значи не трябва да се назначават от БНБ. Но по закон е обратното, пък и не е вярно, че не е банка, но една лъжа скрита с много думи, сефте да е!
18
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Наблюдател БНБ НЕ Е БЬЛГАРСКА А ГРЬЦКА БАНКА С АКТИВ ОТ52 ПРОЦЕНТА ТОЕСТ СОБСТВЕНИК
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Анонимен НАЙ --ВЕЧЕ ЦАЦАРОВ--ТОЙ ИЗПРАТИ ХОРА КОИТО ИЗЗЕХА УЛИЧАВАЩИ ДОКУМЕНТИ И СПАСИ КРАДЦИТЕ--А ТЕ СА ШИРОКОИЗВЕСТНИ
16
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Трябва незабавно да бъде разследвана БНБ в лицето на нейното ръководство!Никоя терористично организация неможе да бъде толкова вредна за държавата както поведението на споменатото ръководство!
15
0
 
2
 
! Отговори
вложител преди 9 години
След 6 месеца следене на сценария КТБ съм вече напълно убеден, че в задкулисието участватмного политици от различни партии, както и институциите БНБ и Прокуратурата.Всички са в обсега на МАФИЯТА, която си има държава. Пред народа се разиграваше един ЦИРК.
14
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
и затова тоя бизнес е заминал на никаде не се контролира кои какво прави и кои какав резултат дава контролира се само пределен краг хора изпалнени с лажи и простотии ако това е тоя вид бизнес няма да се оправим и след 200 години хората които дават от себеси цял живот това е вид честност и не ги наричат мошенницци но тая *** среда из малките градо заслепена от злоба и завист за бутилка ракия или бутилка водка е тоя фактор така че бизнес няма а шишето варви независимов коя свера
13
0
 
2
 
! Отговори
петя преди 9 години
кажете да ви вадят по хубави снимки, а не озъбени!
12
0
 
3
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 9 години
ЗАЩО ДА НЕ Е БАНКА? ЛИЦЕНЗА И ЗАКОНОВО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОТНЕТ. ЩО ЗА ЗАКЛЮЧЕНИЕ.
11
1
 
2
 
! Отговори
ПОСТРАДАЛ преди 9 години
СЪД ЗА КВЕСТОРИТЕ , ИСКРОВ И ТЕХНИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ. ДО КОГА ПЪЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ ОТ ОТГОВОРНИТЕ ОРГАНИ. ВЕЧЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦА РАЗГРАБВАНЕ.
10
1
 
0
 
! Отговори
Bb преди 9 години
Skublo stiga si se Pravila na inteligentni kade ti e knijkata bkp ot jivkov sabravi li ot koi besche predi da se nsbutasch v gerb vie novobogataschite sasipahte bk a Sega geroi se pischite koi hvalische Zvetan vasilev koi mu dade bk koi go napravi Banker na godinata vie ot gerb ti Mendo ne si ot 4istite no Dobre se prebojadisa ot bkp v gerb Kara zeza za4eva vel4ev i dr takiva podobija na 4ovezi no ba4varova vi sadmina pavlova strada boiko e Plenen ot ba4varova Lili ne e na Moda ve4e
9
1
 
7
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Е как да е банка... Нали помогнахте значително за фалирането и разграбването и. Защо ли пък да продължава да бъде банка. Ограбихте хората, като вие предварително си изтеглихте депозитите с високи лихви. Какво стана, нали Веждичката щеше да се самоубива заради това, че е изгорял с 2 млн...или и това е било пореден блъф
8
1
 
12
 
! Отговори
фотограф преди 9 години
Крадлива,красива,умна,интелигентна,вярна на мутрата,винаги на амбразурата.
7
0
 
10
 
! Отговори
И преди 9 години
Е СЛЕД КАТО СИ СВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА МОЖЕ ДА СЕ ПОКРИЕ.
6
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Нещо наподобяващо държава - Съд закрилящ организираната престъпност. В случая грабеж. Правителство което гледа безучастно как пред очите му се изнасят милиарди и само се вайка Управител на Национална банка очевидно съпричастен на грабежа заедно с подчинените си. Квестори стоящи над всякакви закони довършващи грабежа. С 1 дума, България.
5
0
 
6
 
! Отговори
Как да няма преди 9 години
До ?!Има - Да се краде , убива , да не плащаш данъци , а да получаваш социални помощи, да не плащаш здравни осигуровки , а да получаваш здравна помощ, да харчиш повече отколкото изкарващ , да съсипеш икономиката си , да изсечеш горите си , да дадеш на дългосрочна концесия златните си находища на чужди фирми , да разпродадеш енергопреносната си система , която е част от националната сигурност пак на чужди фирми. Все нормални неща . Чудя ти се защо изобщо задаваш този въпрос. ........
4
0
 
13
 
! Отговори
ОТГОВОРНОСТ преди 9 години
Не мога да повярвам,че държавата оставя пред очите и да се разграбва българска банка(уж с чудесни показатели)да се съсипе,ограби и никой,ама никой да не предприеме мерки,да седи и да гледа.И чак сега пак с оправдания се предприемат някакви мерки.Същото е с т.нар военно НДК.Милиони се погребаха там,военното министерство нехае,хайде пак нови милиони.И в същото време мутрата павтаря,че няма пари.Каква е тази ширеща се безотговорност от най-важните фактори в -дата?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера се возя в автобуса и чувам как един нерез,приличащ на "на мама праситу ",говори по телефона и казва че щял да занули някакъв мустак.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двамцата, и Искров и Цацаров, за ръчичка и В ЗАТВОРА !!!
1
1
 
17
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?