България има важно място на руския туристически пазар, увери Ангелкова

Русия остава сред ключовите пазари за туризма в страната ни
14 мар 2015 21:29, Елка Василева
31
България има важно място на руския туристически пазар, увери Ангелкова
Николина Ангелкова. Снимка: архив, Булфото

Националното представителство по туризъм на България вече е член на Асоциацията на руските туроператори, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в рамките на туристическото изложение на руския пазар - “Интурмаркет”, съобщиха от Министерството на туризма.

Това означава признание за важното място на страната ни на руския туристически пазар и показва отношението на големите руски туроператори към България като туристическа дестинация, посочи  Ангелкова.

„Надявам се вече предприетите стъпки от Министерството на туризма да ни помогнат да посрещнем руските туристи и тази година въпреки икономическата ситуация“, каза министърът на туризма. Въпреки отчетения спад за 2014 г. Русия е на четвърто място сред генериращите пазари с над 650 хил. туристи и 9% дял в общия входящ туристопоток на България. 

Вече действат предприетите стъпки от страна на българската държава за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските туристи. Според информация от Министерството на външните работи визите се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация функционират 19 изнесени визови центрове.

„В рамките на посещението ми в Брюксел следващата седмица, ще обсъдим възможностите и за издаване на визи за трети страни на летищата, включително и за руските туристи", каза министър Ангелкова.

„Работим и върху разработването на чартърна програма, която се надяваме да започне да функционира през 2016 г.“, съобщи Николина Ангелкова.

Тя уточни, че като страна-членка на Европейския съюз тази възможност трябва да се съгласува с ГД „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия. Идеята е програмата да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март - юни, а за зимния: октомври – декември). Такава стъпка ще спомогне за разширяване на туристическия сезон и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.

„България трябва да бъде конкурентноспособна, защото туризмът формира между 10 % и 14 % от БВП на страната“, каза Николина Ангелкова.

„Русия е традиционно сред топ 5 на генериращите пазари за българския туризъм и ние целенасочено работим за създаване на добри условия за почивка у нас на руските туристи“, посочи министърът.

Освен традиционния летен и зимен туризъм руските граждани са привлечени у нас и от балнео и СПА, голф, поклоннически и религиозен туризъм.

„Обсъждаме с МВнР и възможността да въведем допълнителни облекчения за издаването на визи с цел поклоннически туризъм. На територията на нашата страна има 4200 манастира и православни храмове, и ние предлагаме интересни маршрути по тях“, каза Николина Ангелкова.

По думите й през годините е създадено голямо доверие между бранша от двете страни, като въпреки фалитите през изминалите години на нито един руски турист не се е наложило да прекъсне почивката си благодарение именно на усилията на българските туроператори.

По оценка на експерти България предлага и най-добрата база за отдих на руски деца зад граница.  Туристопотокът на деца от Русия в България през миналата година се е увеличил с 30% по данни на посолството ни в Москва. „Този брой показва доверието на техните родители в България, защото всеки иска най-доброто за своите деца“, допълни българският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия още малко няма да има какво да ядат, тая говори за руски туристи...
18
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..на кой му пука за тъпите руснаци. да си ходят в Крим на плажната ивица с чакъл
17
8
 
4
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Ей, голяма мъка за тия руски туристи. Защо не се грижи министерството толова да върне българските туристи в курортите. Българите избират Гърция и Турция и харчат парите си там. Вероятно руснаците също, защото услугите са много по-добри.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и на пазара в САЩ имаме място! Даже са дошли по-рано и то с кораби.Само че, много се разхлабват от ниско прелитащи самолети. Като резултат Черно море ще се преименува на Кафяво едно.
15
0
 
8
 
! Отговори
Да - АМА преди 9 години
Надявате се, а? Само че, кой ще му дуе на Путин?Като ви гледа човек кви сте убавиииии???По-добре тиквуня или цецо да се включат.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-спокойни сме вече...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам пишат за обезценяването на рублата,ама май не е чак толкова (50%).като гледам обезценяването е с около 15-20 % като тенденцията е до месец да се възвърне към предишните стойности,
12
0
 
13
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Туризма ще се увеличи тази година от Мали, Афганистан, Ирак, Конго, Нигерия и ще вдигнат ниската раждаемост в България, "гут мацка долар". Студентките от София и провинцията вече започнаха да се влюбват в такива симпатяги от Африкански и Азия.
11
0
 
11
 
! Отговори
Бизнесът преди 9 години
3 млн пенсионери + 2 млн *** + 1,5 затворници,болни,недъгави,безработни,студенти,ученици да изядат заема от 16 млрд. , а работещите да целуват задниците на най-бедната ***,която идва да се друса,да *** евтини ***,да пие и да троши мизерните ни хотели и да ни диша *** от канализацията.Туризма ни е феодална кражба,която експлатира бедни и *** същества,които се унижават за феодалната дажба,преди да съберат няколко стотин лева и да емигрират от тук завинаги.Еничарски туризъм!!!!!!!!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Германия като си мери *** с Русия да оставят ЕС намиара ! .... не за другу да не проговори пак половин Германия руски отново
9
0
 
6
 
! Отговори
ИИИ преди 9 години
13, 13 ,13 ,ТИ ПЪК ВИЖ ПРЕМЪЛЧАНАТА ИСТОРИЯ НА САЩ. СЕРИЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ РАЗКАЗАН ПРОДУЦИРАН И РЕЖИСИРЪН ОТ ОЛИВЪР СТОУН
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая успокоява , а в края на туристическия сезон , кой кого ще успокоява , тогава са местните избори и така , ще се успокоите , че няма да знаете , къде се намирате
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бааа, мноо грозна тая бе! насълзиха ми се очите и *** 2 пъти, докато и гледам конската мутра!
6
2
 
11
 
! Отговори
ОЙ преди 9 години
НИКОЛИНО *** ГОВОРИ СИ НА ГЛАС, УСПОКОЯВАЙ, УБЕЖДАВАЙ.КОЙ ЩЕ ДОКАРАТЕ В ЛАПИТЕ НА НАТОВСКИТЕ ЛЬОХМАНИ КОИТО ЩЕ СА НАВСЯКЪДЕ.И ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗА ЖИВОТА СИ.,ЩЕ ИДВАТ ДА СИ ДАВАТ ПАРИТЕ ЗА ДА ОБГРИЖВАТЕ ТАЯ НАПАСТ,А МОЖЕ НЯКОЙ ДА ТИ ПОВЯРВА.
5
3
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Ей, Бойчето е научил нещо от Тато - не слага за министър някой, който е по-умен от него.Какви облекчени визи? Турците ги пускат не само без визи, но и без международни паспорти. Да не говорим, че им плащат и чартърите частично. Но визите са най-малкия проблем. Руснаците няма да искат да идват в България заради политиката на това правителство. Броят на руските туристи тази година ще е по-малък с пъти!
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам снимката и си мисля, че някога Николина Ангелкова, всъщност е била Николай Ангелков, преди операцията и хормоналната терапия.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NO ZASHTO BOIKO NAZNACAVA ZA MINISTRI SAMO GROZOTII
2
3
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
Много ми е смешна тая от снимката,България изгони руските туристи и сега пищи че са й много скъпи!Еееееей,това само у нас може да се случи!
1
2
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Това не е интересно! Пуснете статия за Путин как яде малки деца на закуска и пие човешка кръв.