Уволняват по-лесно шефа на БНБ със законови промени

Десислава Атанасова: Крайно време е Искров да си тръгне
16 мар 2015 11:45,
11
Уволняват по-лесно шефа на БНБ със законови промени
Снимка: архив Reuters

Временната комисия в парламента за КТБ ще предложи законови промени, за да се разширят възможностите за освобождаване на управителя на Българската народна банка (БНБ). Това каза пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ и председател на временната комисия за КТБ в парламента.

„Мисля, че е крайно време Искров (управителят на БНБ Иван Искров - бел. ред.) да си тръгне, без изобщо да сме обсъждали дали ще има промяна в Закона за БНБ. Тази промяна ще бъде предложена, защото е наложителна в такива случаи“, каза Атанасова.

В момента законът брани управителя на БНБ от политическо вмешателство, каза тя и уточни, че именно с тази цел е бил направен законът преди години.

Временната парламентарна комисия беше създадена, за да проучи кои са отговорните институции, позволили източването на КТБ. Очаква се първото й заседание да е през следващата седмица.

Атанасова подчерта, че има политически консенсус за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които предвиждат синдици да влязат в банката, преди тя да бъде обявена в несъстоятелност. И затова тя разчита на подкрепа от всички парламентарни групи за тези законови промени.

Работата на квесторите, назначени от БНБ в КТБ, ще бъде изяснена при изслушването на управителя в комисията, каза още Атанасова.

„Квесторите са лица, които се назначени от БНБ и въпросите, които ще зададем по отношение на тяхната работа, ще получат отговор от управителя“, уточни депутатът. Що се отнася до това как те са си свършили работата в КТБ, надявам се, че ще стане ясно по време на изслушването им в комисията, категорична бе тя.

„Да установим кой е действал и бездействал и защо. Това ще бъде крайната цел от работата на комисията“, обобщи Атанасова. Ако установим това и предложим механизъм, така че занапред да няма подобни казуси, значи ще сме си свършили работата, обобщи тя.

Румен Гечев, депутат от БСП - Лява България, обаче заяви, че не би подкрепил законови промени, които да разширят правомощията за освобождаване на управителя на БНБ, защото „става въпрос за политическа независимост на централната банка“, а и такива промени в закона ще трябва да бъдат одобрени от ЕК и ЕЦБ. Според техни представители такава промяна едва ли ще бъде допусната специално за България, коментира Гечев. Той каза, че „трябва да се внимава, когато се избира управител на БНБ“.

„Не мисля, че проблемът с предсрочното уволняване на шефа на БНБ би подобрило по някакъв начин ефективността в работата на системата“, посочи той. По думите му право на парламента е да работи по този въпрос, но не това е основният проблем.

Той  уточни, че е много важно да се разбере какво е установила ДАНС във връзка с източването на КТБ – установила ли е нарушение на банковите правила и какво е било нейното поведение, ако това е било така.

БСП ще подкрепи предложените промени в Закона за банковата несъстоятелност, ако това е мярка към затягане на дисциплината и осъществяване на допълнителен контрол, каза още Гечев.

Относно установено намаление на активите в КТБ, той отбеляза, че една от причините за това е пазарна и е естествено за банка, която върви към фалит, активите й да се обезценяват по чисто пазарни причини. Отделно ще коментираме и евентуални злоупотреби, които може да са направени, посочи Румен Гечев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
ии преди 9 години
Ама този още ли не е в затвора???
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ккI s predsedatel Atanasova, i s predsedatel Rotshild - Iskrov otdavna trjabvashe da e v zatvora, sashtoto samo maloumnitsi mogat dabudat zabluzjdavani, che grabezjat ot *** e bil bez negovo znanie i forma na sauchastie. A ne go mahat, zashto ako si otvori ustata (s koeto i gi durzji) shte stane losho za mnogo hora ot vlastta, t.e. ot prestupnata klika, kojato chetvurt vek "upravljava" Bulgarija. Sorry.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toia ne trebva da bade yvolniqavan a do sega trebvashe da bade arestuvan sas shaikata tam v bnb koito umishleno prospaxa falita no vse pak sme v bulgaristan i blizo godina nema nikoi vinoven za 4 milqarda leva koito nie platixme e 4estito
6
5
 
10
 
! Отговори
кк преди 9 години
"Десислава Атанасова: Крайно време е Искров да си тръгне"Не че не е време Искров да си тръгне, но да го каже някой мастит финансист-депутат. Най-страшни на този свят са всезнайковците. Тази дама от какво разбира - от право, медицина, финанси, банки?За това работите у нас не вървят. Толкова корифеи по банково дело в НС, та баш нея сложиха Председател на временната комисия за КТБ в Парламента...Ами, май че е вярно онова за комисиите - ако искаш една работа да не се свърши, назначи комисия!
5
6
 
6
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Типично комисарско разбиране на законотворчеството - щом не им харесва човек, изменят правилата. Самата казва, че не знае каквое истинското състояние на активите на КТБ, но Искров е виновен за нещо неизвестно. Отново комисарщина - не и харесва човекът и трябва да си ходи. То, най-вероятно, няма да стане изменението, но ще се стараят да клеветят човека, явно са го нарочили за изкупителна жертва.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще видите европейски банков надзор на куково лято. Националните банки са независими институции, колкото и да не ви се харесва и съвсем скоро ще го разберете.
3
1
 
0
 
! Отговори
Nbt преди 9 години
Tova go Kaji na vojda vi bB nali ot gerb pravite Tova koeto vojda kaje daje i mvr se sapbrasjava no ba4varova Po dalgi poli da nosi Gaststätte i savijdat da vsima primer ot atanasova zazeva manolova kak se obli4at ne kato eftina milizionerka rumi badi tejkarka a i nau4i. 2. esika moje i bB i zu da gi nai4isch
2
0
 
11
 
! Отговори
о преди 9 години
Неееееее. Не да си тръгне, а ДА ТРЪГНЕ КЪМ ЗАТВОРА!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ МУ Е НАМЕРИЛ ЦАКАТА ПРАВЯТ ПРОМЕНИ ВЪВ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ЗА ДА НЯМА МЪРДЕНЕ И ДА СИ ИЗПЪЛНЯТ ЖЕЛАНИЯТА СПРЯМО НАРОДА И ДЪРЖАВАТА.