Ще отменят със закон сделки с активи на КТБ, удрят и трети лица

Депутатите ще въведат фигурата на временния синдик
17 мар 2015 10:58,
1
Ще отменят със закон сделки с активи на КТБ, удрят и трети лица
Снимка: архив Ройтерс

Законът за банковата несъстоятелност ще бъде променен така, че с него ще могат да се предявяват искове за отмяна на сделки, ако те нарушават масата на несъстоятелността на КТБ. Ще бъдат предявявани и искове към трети лица. Това стана ясно от думите на Димитър Танев от Реформаторския блок пред Bulgaria On Air. Танев е член на временната комисия в парламента, която ще предложи законовите промени.

Още по темата
Новите текстове ще въведат сериозни мерки за контрол и опазване на имуществото на банката. Ще бъде въведена и фигурата на временния синдик.

Миналата седмица по искане на премиера Бойко Борисов партиите в парламента настояха съдът да назначи временен синдик в КТБ, защото банката се източвала. Магистратите обаче отказаха и политиците решиха да променят закона.

„Активите на КТБ са намалели с над 730 хиляди лева“, информира днес Танев. Той обясни, че в парламента има ясна политическа воля за промяна на закона за банковата несъстоятелност.

Депутатът разясни още, че с новите текстове се въвеждат сериозни мерки за контрол и опазване на имуществото на банката, тъй като временният синдик ще е с разширени правомощия. Те включват издирване и уточняване на имуществото на банката и възможност за предявяване на искове за отмяна на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката.

„Тези искове могат да се предявяват към трети лица“, уточни Танев. Той обясни, че временният синдик ще може да атакува тези сделки, а ролята на времената парламентарна комисия ще е да спре стопяването на активите и да защити обществения интерес.

Над 3,5 млрд лева се изплатиха от държавата след източването на банката и щом е нарушен общественият интерес, трябва да се вземат мерки, категоричен бе Танев.

Той обясни, че предприетите в края на миналата година действия са били положителни, защото хората успели да си върнат парите от КТБ и доверието в банковата система. „Надявам се казусът КТБ да не се повтаря, а комисията да се заеме и с превенцията това повече да не се случва“, каза още депутатът.

Танев беше категоричен, че натискът върху БНБ е здравословен. „Предвид ситуацията с КТБ БНБ трябва да понесе своята отговорност, а парламентарната комисията ще засили и продължи този натиск за добро управление, категоричен бе реформаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
СУПЕР! преди 9 години
БРАВО НА ГЕРБ!В тази Държава , лека-полека започва да се установяват нормални закони!ПРЕСТЪПНИЦИТЕ и НЕГОДНИЦИТЕ --В ЗАТВОРА!НЕКАДЪРНИЦИТЕ --ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО...за да не пречат поне!