Гората ни ще я има, сигурен е зам.-министър

Над 350 000 хектара обаче са унищожени от 1990 до 2013 г. по различни причини
16
Гората ни ще я има, сигурен е зам.-министър
Снимка: архив, Булфото

Няма повод да се оплакваме, че териториите ни са обезлесени, гората ще я има. Тази теза разви зам.-министърът на земеделието Георги Костов в МС. Костов направи презентация за състоянието на горите и на редовното заседание на правителството днес.

Над 350 000 хектара гори са унищожени за периода 1990-2013 г. у нас заради различни фактори. Пожарите за периода 2000-2013 година са засегнали 218 000 хектара, а по думите на Костов поне половината от тях са изгорели на 100% и е трябвало да бъдат възстановени. Заради промени в климата и вредители са изсъхнали около 130 000 хектара.

По думите му нетно сме загубили около 30 хил. хектара, според проект на ЕС, който използва спътникови снимки - тоест останалите са били възстановени. Според проект на НАСА пък сме загубили само 8 000 хектара за последните 13 години, като данните са за периода 2000-2013 г.

В Румъния загубите са 10 пъти повече и не се оплакват, че са обезлесени, коментира зам.-министърът. Загубили сме 0.2% от залесената площ през последните 13 години и голяма част от нея подлежи на възстановяване без онова, което завинаги си е сменило предназначението, обясни той.

Около 20 000 хектара гори са загубени в периода 2000-2006 година. Общата загуба до 2013 година е около 30 хил. хектара или 0.8% от горската територия на страната.

Със сменено предназначение, включително заради строителство по курортните комплекси, са над 3000 хектара гори, които повече няма да бъдат такива.

Костов увери, че балансът изсечена-възстановена гора в Странджа е нула и „гората ще продължи да я има“. Той призна, че в отделни райони има проблеми и по думите му става въпрос за територии с голяма площ частни гори.

Имаме над 2 млн. парцела частни гори по няколко декара на 1 млн. собственици. По закона за горите до 2011 година 20 декара можеше да бъдат изсичани наведнъж, припомни той. „2011 година го забранихме, 2012 година в края, с първата промяна на закона за горите, под натиск депутатите решиха пак да се обърнат към хората, пак го разрешиха“, коментира Костов.

Затова сега МЗХ предлага връщане на режима от 2011 година, за да не могат да се изсичат малките парцели. Защото капка по капка – вир, коментира зам.-министърът. По думите му това няма да забрани на частника да ползва това, което има, но няма да му разреши изсичане на всичко наведнъж.

Имаме уникално за Европа около 58% покритие на мрежата „Натура“, свързана с биоразнообразието. Това означава, че досегашната стопанска дейност в горите на България е запазила биоразнообразието, увери зам.-министърът.

Той посочи, че има проблеми „близо до селищата и до махали“ и даде за пример ихтиманското село Мирово и появилите се близо до Ихтиман сечища, голяма част от които – незаконни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: гориобезлесяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПлавникТова са 3500 кв. км. или над 3% от територията на цялата държава е унищожена. Хич не е малко.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то на жълтите павета даже и не се е загубила- посадените дръвчета от времето на комунизма още растат-за сега. Инак не е лошо да отскочи малко на горски туризъм и да поразгледа в гората - но не от стъклото на джипа при над 100 км. в час.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гората е като бащинийка на дпс, а горските бият по корупция катаджиите и докторите взети заедно! ама за това не се говори!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toзи министър да ходи да пасе патките! Невероятни корумпирани бокл*ци! Истината е, че горите са намалели сериозно
7
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЩЕ Я ИМА ГОРАТА В ПЕСНИТЕ ЗА НЕЯ И В ПРИКАЗКИТЕ ---ВЬРВЯЛ КУМЧО ВЬЛЧО ПРЕЗ ГОРАТА И ВИДЯЛ ЧЕРВЕНАТА ШАПЦИЦА----;;--
6
1
 
10
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ГОЛЯМА Е ДАЛАВЕРАТА НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ. СТРАШНО БОГАТИ СТАНАХА. САМО СЕКАТ А НИКОЙ НИЩО НЕ ЗАСАЖДА. Е НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУДИМ ЗАЩО ИМА СВЛАЧИЩА, НАВОДНЕНИЯ И ТО ГОЛЕМИ. АМИ НЯМА ГОРИ КОИТО ДА СПРАТ ТЕЗИ ЯВЛЕНИЯ. И КААКТО Е ТРЪГНАЛО ЩЕ ИЗСЕКАТ ВСИЧКО , ЩЕ ОСТАНАТ САМО ГОЛИ БАИРИ. АМА ТАКА ДОБРЕ СИ ПРАВЯТ МИЛИОНИТЕ ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА.
5
10
 
2
 
! Отговори
юруш на маслините преди 9 години
Айде пак разбирачите , дето са виждали гора само на екрана на лаптопа си , пак се изцепиха ... Стадното чувство още е живо - дерзайте !
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя,гората ще я има ама народа няма да го има ,с този динамичен живот.............
3
3
 
10
 
! Отговори
[[ преди 9 години
ТОЗИ КОСТОВ Е КЛАКЬОР НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ ИЛИ НИ МИСЛИ ЗА ***. РАБОТИЛ СЪМ В ГОРСКИЯ БРАНШ ИЗНАМ КАКВО СТАВА ТАМ. 1 ГОРСКИТЕ С И ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ И МАФИЯТА ВЪРШЕЕ. ВЛЕЗ ТЕ В КОЕТО ДА Е НАСЕЛЕНО МЯСТО И ПИТАЙТЕ ЗА КЪЩАТА НА ГОРСИЯ ЩЕ Я ПОЗНАЕТЕ И БЕЗ ДА ПИТАТЕ.2 ДЪРВО СЕКАЧИТЕ МАСОВО НЯМАТ Т.Р. ДОГОВОРИ И НЕ ПЛАЩАТ ОСУГУРОВКИ.КАМИОНИТЕ КОИТО ИЗНАСЯТ ДЪРВЕСИНАТА СА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ И НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.3 ШОФЬОРИТЕ ПОВЕЧЕТО СА НЕ ПРАВОСПОСОБНИ. 4. НЕ СЕ ЗАЛЕСЯВА
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мамин мушморок!Да се чуди човек как още не са го окичили със Стара планина
1
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Гората ни ще я има,..." - тук - там...